Bakteriyofaj tedavisi, en basit tanım ile enfeksiyon yapan bakterilere karşı tedavi amaçlı fajın uygulanmasıdır. Son zamanlarda enfeksiyon hastalıklarında antibiyotik yerine bakteriyofaj tedavisi kullanılmaya başlanmıştır. Tedavi sonrasında ise olumlu sonuçlar alındığı görülmüştür.
Bakteriyofaj (Antik Yunanca βακτήριον baktérion bakteri ve φαγεῖν phageín, 'yemek' fiilinden türetme), bakterileri enfekte eden bir virüstür. Terim genelde kısaltılmış hali olan faj olarak kullanılır.
Bakteriyofaj sözcüğü antik Yunan kökenli bir sözcüktür. Sözcük çoğu zaman faj ismiyle de anılır. Kısaca bakterileri başarılı ve etkili bir biçimde enfekte eden bir virüs çeşidi olduğunu söyleyebiliriz. Bu virüs temel olarak proteinden meydana gelir.
Fajların yaşam döngüleri kısa olup DNA veya RNA'ya sahip basit yapılı virüslerdir. Fajlar toprak, su, taze gıdalar, canlı/ölü hayvan ve bitkiler ve insan bağırsak sistemi gibi bir konakçının bulunabileceği her yerde bulunabilirler.
Fajlar, hepsi sadece belli (spesifik) bakterileri hedef aldıklarından insanlara, hayvanlara ve bitkilere karşı zararsızdır. Bakteriyofaj tedavisinde (Faj tedavisi) ise yapılan; doğada hazır olarak bulunan bu fajların bakteriyel enfeksiyonlara karşı kullanılmasıdır.
İlgili 34 soru bulundu
Bakteriyofajlar dünyada en çok var olan canlılardır. Genel olarak bakteriyofajı , kısa adıyla fajları tanımlamak gerekirse bakterileri enfekte eden virüslerin genel adıdır. Bir bakterinin içine girerek onu parçalayıp yok ederler.
5) Fajla tiplendirme: Türler içi veya türler arası ilişkiyi saptamada fajla tiplendirme de kullanılmaktadır. Aynı türe ait suşlar, kendilerine özgü fajlara göre gruplara ayrılabilmektedirler. Örn, S. aureus, bu esasa göre Grup -1, -2, -3 ve 4'e ayrılmaktadır.
Faj gösterimi, proteinleri kodlayan genetik bilgilerle proteinleri birbirine bağlamak için bakteriyofajları (bakterileri enfekte eden virüsler) kullanan protein-protein, protein-peptit ve protein-DNA etkileşimlerinin incelenmesi için bir laboratuvar tekniğidir.
Kemikler ve dişler sert yapılarından dolayı dış etkenlere karşı korunaklı olduklarından içerdikleri DNA'yı uzun yıllar bozulmadan muhafaza edebilirler dolayısı ile kemikler ve dişler önemli aDNA kaynaklarıdır.
T4 virüsü, bir çeşit bakteriyofajdır. Bütün virüslerde olduğu gibi T4 virüsü de kendi başına yaşayamaz, kendi işleyişini tek başına idame ettiremez. Konakçı hücreleri istila ederek bakterinin kopyalama yöntemini kullanmaktadır. Böylece fazlalaşan fajlar, başka konakçıya saldırmak için arayışa çıkarlar.
Bakterinin duvarı delindikten sonra virüs RNA/DNA'sını bakterinin/hücrenin içerisine gönderir. Bakterinin içerisinde dolanan RNA/DNA molekülü bakteriye ait DNA/RNA molekülünün belli bir bölgesine yerleşir.
Bakterileri yok eden virüslere verilen ad. Bakteriyi enfekte edebilen virüs, faj.
Lizojenik veya Temperate faj
Bakteri hücresi lizojenik olduğunda faj bakteriye farklı genler kazandırabilir. Bu değişim bakteriyi değiştirebilir buna lizojenik değişim adı verilir.
Bir virüs, sadece diğer organizmaların canlı hücrelerinde çoğalabilen küçük bir enfeksiyon yapıcı ajandır.
Virüslerde hücre duvarı bulunmadığından, DNA ve protein sentezi mekanizmaları bakterilerden farklı olduğundan virüsler antibiyotiklerden etkilenmez.
Bakteriyofajlar, bakteriyel hücrelere saldıran, bakteri metabolizmasını çökerten ve bakterinin lize olmasına sebep olan bakteriyel virüslerdir.
DNA testi ile cesette kimlik tespiti. İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sevil Atasoy, uzun yıllar önce ölen bir kişinin kimliğinin, kemik, diş ve kan lekesi gibi ceset kalıntılarının mitokondrial DNA (mtDNA) analizinden geçirilmesiyle belirlenebildiğini söyledi.
Gebeliğin onuncu haftasından itibaren tüm gebelik boyunca yapılabilmektedir. Serbest fetal DNA testi kimlere yapılır? Bu test tüm gebelere yapılabilir. Ancak ücretinin yüksek olması nedeniyle henüz ülkemizde rutin uygulamaya girememiştir.
Her hücrede toplam bir tane DNA bulunur. Sahip olduğu DNA, tek parça halinde değildir ve insan vücüt hücrelerinde 46 tane kromozom halinde bulunur.
Protein kas, kemik, cilt ve saç gibi dokuların yenilenmesinde ve onarılmasında rol oynayan önemli yapı taşlarından bir tanesidir. Bir başka ifadeyle hayati fonksiyonların devam ettirilmesinde proteinlerin önemli rolü vardır. Bununla birlikte proteinler hormonların üretiminde de önemli bir rol oynar.
- Protein tok tutar ve aynı zamanda az besin kaynağı tüketme imkanı verir. - Özellikle kas kütlesini korur ve kasların gelişimine olanak tanır. - Dengeli şekilde kilo verirken kas kaybını önemli oranda korur. - Osteoporoz ile beraber kemik kırığı riskini azaltır ve kemikleri önemli oranda korur.
Gelişimini tamamlamış virüs; canlı hücreyi enfekte yeteneği taşıyan ergin virüs Virion denir. Virion, virüs hücre dışında olduğu zaman viral genomunu korur ve virion yüzeyinden bulunan proteinler virionun konak hücre yüzeyine tutunmasına önemlidir.
∎ Domainler denilen soy hatları Bacteria, Archaea ve Eukarya'dır.
Bakteriler birkaç günden başlayarak haftalarca yüzeylerde tutunabilirler. Ayrıca lavabo, duş veya tuvalet gibi nemli alanlar ÇDGN-bakterileriyle kaplı olabilir. Bakteriler yıkanmamış çiğ besinlere, eşyalara veya giysilere dokunmak suretiyle ellere ulaşabilir ve oradan taşınarak yollarına devam edebilirler.
Streptococcus pneumoniae, haemophilus influenza, escherichia coli ve salmonella gibi bakteriler birçok hastalığın ortaya çıkışında rol oynayabilen bakteri türlerine örnek olarak sayılabilir. Bu zararlı bakterilere karşı kişisel hijyene dikkat edilmesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri