A- FİRE: Bir mamulün bünyesine giren net hammadde miktarı ile üretim aşamasında kullanılan brüt hammadde miktarı arasındaki farktır. Firelerin en önemli özelliği hiçbir satış değerlerinin olmamasıdır. Bu özellikleri nedeniyle fireler maliyet arttırıcı bir niteliğe sahiptirler.
mamul * (hammadde * fire) / 100 denermisiniz.
60/2011-1 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu Sirkülerinin 8.1.3.3. bölümünde “fire, bir malın imalat sürecinde veya tüketiciye arzına kadar kendi doğal akışı içinde uğradığı fiziksel kayıp” olarak tanımlanmıştır.
Taze Koyun, Kuzu Sığır ve Dana Etleri dükkana gelişinden satışa kadar geçen sürede bekletilmesi ve işlenmesinden dolayı %3-6 civarında fire ve zayiat verir.
Üretim tesislerinde ham maddeden son ürüne kadar olan süreçlerde, toplam ham maddenin ürün için kullanılamayan yani boşa giden ham madde kayıplarına “fire” denmektedir.
İlgili 41 soru bulundu
Herhangi bir ürün ya da kişi üzerinden eksilme ya da azalma gibi durum fire vermek anlamına gelmektedir. Günümüzde birçok ürün ya da eşya ile beraber farklı maddelerin yanı sıra, insan için de dile getirilir.
Normal fireler, meydana gelen fire miktarı dikkate alınmadan, gerçekleşen üretim maliyetinin tamamı sağlam mamullere yüklenerek muhasebeleştirilir. Anormal firelere ait maliyetler ise doğrudan zarar hesaplarına kaydedilerek muhasebeleştirilirler.
*Fire miktarı; (Günlük Fire Katsayısı) * (Fire Gün Sayısı) * (Ürün Miktarı) formülü ile hesaplanır. *Fire ücreti; (Günlük Fire Katsayısı) * (Fire Gün Sayısı) * (Ürün Miktarı) * (Ürün Fiyatı) formülü ile hesaplanır. Hesaplanan fire ücreti, virgülden sonraki 4 üncü basamak esas alınarak yuvarlanır.
a) Hayvanların kesiminden itibaren derilerin tuzlu, kuru oluncaya kadarki geçen safhada %20 ile %40 arasında fire verir. Ayrıca kullanılmayan deriler yüzünden (bozuk, çürük ham deri) %5 zayiat verir.
Ayrıca 4458 sayılı Gümrük Kanunu hükümlerince antrepolarda ve antrepo arası taşımalarda fire veren eşya ile antrepoda yapılmasına izin verilen elleçlemeden dolayı noksanlaşan eşyanın fire oranları, Gümrük Müsteşarlığınca belirlenmektedir.
V.U. K'nun 275'nci maddesine göre mamulün vücuda getirilmesinde sarf olunan iptidai ve hammaddelerin bedeli imal edilecek malın maliyetine eklenecek unsurlar arasında sayılmıştır.Olağan fireler de üretim aşamasında sarf olunan hammaddelerle birlikte doğrudan malın maliyetine eklenmesi gereken unsurlar arasındadır.
Maliyet muhasebesi uzmanı, şirketlerin üretim maliyetlerini hesaplayan ve mamulün satış fiyatını belirleyen kişidir. Maliyet muhasebesi uzmanları; hammadde, işçilik, lojistik, imalat ve vergilendirme gibi birçok fazla kriterin giderlerini hesaplar. Maliyet muhasebesi uzmanları genellikle üretim sektöründe çalışır.
FIFO (First-In, First-Out) ve LIFO (Last-In, First-Out) maliyet yönetimi yöntemleridir. FIFO, ilk giren malzemelerin veya stokların ilk satılmasını öngörür. Bu sayede, en eski ürünler ilk satılır ve sonradan giren ürünler depolanır veya satılır.
tavuk dönerin maliyetinde %40 fire olmaz. maksimum kuruyağan kadar pişirmesi sebebiyle %20 olur.
İmalatçıdan alınıp perakendeciye satmakta bulunan toptancıların sucuk firesi %7'ye kadardır. Toptancıdan alınıp tüketiciye satılmakta olan sucukların bakkal ve mezeci firesi %5-6 kadardır. Sucuk, salam, pastırma gibi yiyecek maddelerinin alış ve satış müddetleri içinde verebileceği fire nispeti asgari %3, azami %8'dir.
BAZI YEMEKLER FİRE ORANLARI (Y.K.: 12.06.2019/57):
ETTEN PİŞME ANINDA EKSİLME %15 KADARDIR. SATIŞ SONU DÖNER ARTIĞI %5-10' DUR.
Karkas: Kesilmiş kasaplık hayvanın deri, iç organları, baş ve türüne göre kuyruk çıkartıldıktan sonra elde edilen gövdesidir. Karkas ağırlığı: Kesimden hemen sonra tartıldığında “sıcak karkas ağırlığı”, türlerine göre değişen süre soğutulduktan sonra belirlenen ağırlığa “soğuk karkas ağırlığı” denir.
Karkas parçaları arasında en yüksek oran %32.63 ile butta, %28.26 ile diğer parçalarda ve %18.20 ile kolda görülmüştür. Karkasta et oranı en fazla %61.20 ile butta, yağ oranı %33.00 ile belde ve kemik oranı ise %29.90 ile sırtta görülmüştür.
Bunları okumaya özen gösterin. Pişmiş veya çiğ ağırlıklarını mı yazıyorlar bunu mutlaka sorun. Bir porsiyon kırmızı et pişmiş olarak 100-120 gram, tavuk-hindi eti 120-140 gram, balık 150-200 gram civarındadır. Etler piştiğinde yaklaşık % 30 civarında ağırlık kaybederler.
büyükbaş ve küçükbaş hayvanların etleri, kesimhanedeki sıcak tartı ile satış salonundaki perakendeci kasaba satıldığı soğuk tartı arasında geçen zamanda (12 saat) %2 fire, %2 trimik verir. perakendeci kasapta ise tüketiciye satılmasına kadar geçen aşamada ise beklemeden ve parçalamadan dolayı %5 fire ve zayiat verir.
Küçükbaş ve büyükbaş hayvanlar, nakliye esnasında % 1, beslenme esnasında % 2 fire verir. Kış mevsiminde Eylül-Nisan ayları arası % 12-14 fire verir. Ancak büyükbaş hayvanların derilerinin yaş alınıp yaş satımında kesimhaneden depoya intikali sırasında % 3-4 fire verir.
Kabuklu yaş fındıkların sergilenmesi halinde, sergiye çıkan mal miktarı baz alınmak suretiyle % 3 ile % 25 arasında fire ve nem kaybı olur.
TOPTAN %4, PERAKENDE %4 FİRE VE %1 ZAİYAT VERİR. İPEKLİ MENSUCAT İRE VERİR. (FLOS) TOPTAN %3, PERAKENDE %5 FİRE VE %3 ZAİYAT VERİR. (YÜN) TOPTAN %2 PERAKENDE %4 FİRE VE %2 ZAİYAT VERİR. KESİMDE VE İŞLEMEDE %1.5 FİRE ZAİ VERİR.
Üyelerin imalatlarında meydana gelen fire oranlarının tespitine yönelik olarak düzenlenen fire raporları, üyemiz firmaların yazılı talebi üzerine, görevlendirilen ekspertiz heyetince firma işyerinde yapılan inceleme sonucu, ilgili Meslek Komitesinin görüşü ve gerektiğinde Yönetim Kurulu kararı alınarak düzenlenmektedir ...
3- Fire; Fire ithal eşyasının işlenmesi esnasında uçan, kaçan, yok olan ya da ekonomik değeri olmayan çıktılardır. Fire tabir ettiğimiz ürünün işleme sonucunda ortadan kaybolmuş olması yani elimizde olmaması gerekir ya da elimizde olmakla beraber ekonomik değerinin (piyasada maddi değerinin) olmaması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri