Motor içindeki su kanalları tıkalı yada daralmış olabilir veya radyatör peteklerindeki bazı kolonlar tıkalı olabilir, soğutma sıvısı tam devir yapamıyor olabilir.
Genel olarak 90 derece olması halinde çalışmaya başlar ve motoru soğutmaya başlar. Fan müşürünün 90 derece altında gözlemlendiği durum genel olarak iki kademeli sistemlerdir. Biri 80 derecede çalışarak motoru soğuturken diğeri ise 100-110 derece de çalışmaktadır.
Fan çalışmazsa da araç sürekli olarak ısınır. Bu da aracın motorunun hararet yapmasına neden olabilir.
ısı sensörü motor ısısını doğru algılayamadığı için fan açıyor olabilir. soketi çekerseniz kaloriferle ilgili sorununuz olursa çözmüş olursunuz. ama motor ısısına dikkat etmeniz gerekli. aksi takdirde motoru yakabilirsiniz. fan müsiri ısıyı yanlış algıladığı için (gereğinden çokalgılıyor) bunları yaşıyorsunuz.
Fanı kontrol eden röle bir yerden elektrik alıyor olabilir.Kontrol ettirin. Öncelikle röleyi kontrol etmek gerekli, motor soğuk olduğu halde röle devrede kalıyorsa fan ve hararet müşürüne bakmak lazım. Bazı araçlarda hararet müşürü elektriksel temassızlık yaptığında fanı direk devreye alır.
İlgili 38 soru bulundu
Hararetin 90 derece civarında olması normaldir. Fan müşürü de genellikle 92 derecede fanı açar ve 87 dereceye düştüğünde fanı kapatır.
Dpf temizlenirken dpf ve motor cok yuksek sicakliklarda calistigi icin motor kapansada dpf sogumasi icin motor fan aciyor. Boyle durumlarda biraz devirli kullanirsaniz bu durum gececektir.
Test etme mantığınız doğru.Hararet yükselip fan devreye girince arabanın sesi değişir.gaz verdiğinizde fan çok yüksek hava üfler.eğer hararet yüksekkende aynı devirde çalışıyorsa termik bozuktur.
Soğutmanin yetersiz geldiğine işaret.
Araba araba fan açıyor ama hararet düşmüyor aksine yükseliyor ise fan çalıştığı halde hararet neden yükselir detaylı olarak açıklanmıştır.
Özellikle uzun yolda giderken hararet sabit hızda gitseniz bile yükselir düşer. Onun dışında fan açmayabilir veya hiçbirşey yokken de fan açabilir. Bu belirtilerden anlaşılabilir.
Motor içerisindeki suyun sıcaklığı 120-130 dereceleri bulabilir. Hararet sonucunda motorda gerçekleşen ilk sorun silindir kapak contasının yanmasıdır. Contanın yanması ile birlikte silindir kapağında yamulma meydana gelebilir. Hararet fark edilmeyip yola devam edilirse silindir kapağı çatlar.
Araç hararet yaptığında ön panelde bulunan uyarıcı bir ışık yanar. Güvenli bir sürüş için ön panelde bulunan hararet göstergesinin 90'ı geçmemesi gerekir. Eğer bu sayı 90'dan fazla ise ve hararet lambası yanmışsa bu araç motorunun fazla ısındığını gösterir.
Kış soğuğunda en azından 10-15 dk trafiğe takılırsan anca açar. Ama ya sıcağında 5 dk yeterde artar bile. Bazen 3. vites düşük devirde gidersen bile fan açar yazın.
Her araçta klima açıldığında fan da çalışır, çalışma prensibinden ötürü.
Araç Kaç Derecede Hararet Yapar? Aracınızın hararet göstergesi 85-90 derece aralığında ise aracınızın motoru sorun olmadan çalışıyor demektir; hararet göstergesi 90 derecenin üzerinde gösteriyorsa bu durum aracınızın motorunun aşırı ısındığı anlamına gelmektedir.
Uzun yolda araçlar genelde fan açmaz. Soğutma dışardan soğuk geldiği için gerek kalmaz.
Motorun Aşırı Isınması: Fan motoru, araç motorunun etrafındaki sıcak havayı dışarı atarak soğutma sağlar. Fan motoru çalışmadığında, bu sıcak hava etkili bir şekilde dağıtılamaz ve motor aşırı ısınabilir. Aşırı ısınma, motorun performansını düşürebilir, aşınma ve hasara yol açabilir.
Fan rezistansı, bir fanın yardımıyla havayı ısıtır. Fan, ısıtma elemanının arkasında veya içinde bulunur ve havanın ısıtılmış eleman üzerinden geçmesini sağlar. Fan rezistansının ısıtma elemanı, bir elektrik direnci kullanarak ısınır. Elektrik direnci, genellikle nikel-krom tel veya manganın bir karışımından yapılır.
Radyatör Fan Müşürü Arızasında genel olarak parça değişikliği yapılır ve sorun kökten çözülmektedir. Eğer ki yüksek masraftan kurtulmak istiyorsanız parça tekrar kullanılabilir haldeyse tamir de ettirebilirsiniz.
Klima Fan Motoru yada Araba fan motoru neden ses yapar sorusunun cevabı genelde yağ kir oksitlenme nedeni ile dönüş direncidir. Bu direnci ortadan kaldırarmak için ise yağlama yaparak radyatör fanı sesli çalışıyor sorununuzu kolayca çözebilirsiniz.
Aracın kontak termiğinin arızası varsa bunu anlamak için: Anahtarı kapalı konuma getirmenize rağmen motor kapanmıyorsa kontak termiğinde arıza vardır. Anahtarı çevirmenize rağmen motor çalışmayabilir.
Partikül Filtresi Arıza Belirtileri Nelerdir? *Dizel partikül filtresi tıkandığında dolduğunda, gösterge panelinde motor arıza lambası veya egzoz arıza lambası (partikül filtresi arıza lambası) yanar. *Partikül filtresi dolu tıkanmışsa, aracın çekişi düşer, yakıt sarfiyatı artar, egzoz kokusu duyulabilir.
Start Stop problemlerine varana kadar nüfus eder. Filtreniz tıkandığında çekiş düşüklüğü, yanmamış egzoz gazı kokusu, yakıt sarfiyatı, enjektör turbo egr valfi hataları, start stop devre dışı kalma, duman atma, motorun dengesiz çalışması, motorun sesli çalışması gibi problemler yaşayabilirsiniz.
Aracınızın rejenerasyon anında ürettiği normalin üzerindeki ısı, motorun çeşitli bölümlerine uzun süre maruz kalırsa hasar verir. Hasar gören parçalar DPF'nin iptal edilmesinin ardından aracın dizel partikül filtresinden yayılan ısılara maruz kalmayacağı için ömürleri uzamış olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri