Ayna, Cam, Far, Tampon, Silecek gibi mekanik aksamdan hasar değer kaybı alınmazken daha çok kaporta aksamı dediğimiz çamurluklar, kapılar, kaput, Havuz, Bagaj Kapağı, şase, Direk, Marşpiyel, Panel gibi metal aksamdan araç değer kaybı alınabilmektedir.
Değer kaybı; Cam, Far, Ayna, Silecek, Tampon ve Mekanik aksamdan alınmazken daha çok kaporta aksamı dediğimiz Kapılar, Çamurluklar, Şase, Direk, Kaput, Marşpiyel, Panel, Havuz, Bagaj Kapağı gibi metal olan kaporta aksamından alınabilmektedir. Kaportadaki onarım, değişim gören parçalardan değer kaybı alınabilmektedir.
Aracınızın cam, ayna, ön tampon, motor, airbag, şanzımanı, taşıyıcıları ve ön takım gibi malzemeler Araç Değer Kaybı konusuna dâhil değildir.
DEĞER KAYBI HESAPLAMASINDA ARAÇ ÜZERİNDE BULUNAN SAÇ AKSAM BAZ ALINMAKTADIR. BU SEBEPLE DEĞER KAYBI HESAPLAMASINDA TAMPON, PANJUR, FAR GİBİ PLASTİK PARÇALARI DİKKATE ALMAYINIZ.
Güvenli Sürüş İçin Far Ayarı Şart!
Çünkü far ayarı bozuk olduğunda sürücü için gerekli olan alan aydınlatılamaz. Ayrıca özellikle çok karanlık yollarda sürücünün odağını bozar ve arabanın doğru şeritte düz bir şekilde ilerlemesi zorlaşır.
İlgili 39 soru bulundu
En çok rastlanan far türü olan halojen farların ömürleri ortalama 1000 saat olarak bilinir.
Ağır hasar kaydı, kaza sonucu aracın değerini en fazla %70 olarak kaybetmesi anlama gelmektedir. Ağır hasar kayıtlı araçların onarılarak eski işlevine dönmesi mümkündür. Aksi halde trafiğe çıkma izinleri bulunmayacaktır.
Bu şartnameye göre baz değer kaybı “Aracın Rayiç Değeri x %19” şeklinde, total değer kaybı ise “Baz Değer Kaybı x Hasar Boyutu Katsayısı x Araç Kullanılmışlık Düzeyi (km) Katsayısı” şeklinde hesaplanır.
Farı değişimi kaskoyu bozmuyorsa serviste değiştirin. Tampon değişimi araçta değer kaybı oluşturabilir.
Örneğin kazadan önce eğer araç 200.000 TL'de alıcı bulabiliyor fakat kaza sonrası yapılan tamire rağmen hasar kaydı nedeniyle oluşan kayıptan ötürü artık aracın fiyatı 170.000 TL'ye düşüyor ise aradaki 30.000 TL fark araçtaki değer kaybının miktarı oluyor.
Hava yastıgı patladığı zaman aracınız değer kaybetmez. Kaza esnasında emniyet kemerinden sonra ikinci olarak sizi koruyucu hava yastığı gelmektedir. Bu iki koruma sistemi aynı statüdedir.
Araç Değer Kaybı Nedir, Nasıl Olur? Meydana gelen bir kaza sonucunda hasar alan araçta yapılan onarım, parça değişimi gibi işlemler nedeniyle aracın 2. el piyasasındaki değerinin düşmesine araç değer kaybı veya hasar değer kaybı denir.
Özellikle şasi ya da motorun hasar gördüğü kazalarda araçların değerinin büyük oranda düştüğü gözlemlenir. Ancak sadece kaportada ufak çiziklerin yaşanması ya da far gibi kolayca değiştirilebilen parçaların hasar görmesi durumunda değer kaybı daha az olur.
Eksper raporu sonucunda aracın perte çıktığı kesinleştiğinde sigorta şirketleri poliçede yer alan teminat tutarı kadar ödeme yapmakla yükümlüdür. Bu tutar, genellikle poliçede bulunan tutardan yüksek değildir. Ancak aracın piyasa değerini hemen hemen karşılar.
Ancak genel kabul olarak aracın yapım masrafı toplamının, piyasa fiyatının %70'ine ulaşması durumda araç "pert" olarak nitelendirilir. Bu oranın genel olarak kabul edilmesi ise aracın hurda fiyatının yaklaşık olarak aracın piyasa fiyatının %30'una denk gelmesidir.
Araç Değer Kaybı Avukat Ücreti Ne Kadardır? Araç değer kaybı başvurularında genel olarak önden bir avukatlık ücreti talep edilmemektedir. Avukatlık ücreti, değer kaybı tahsil edildikten sonra ortalama %20 üzerinden talep edilmektedir.
Araç değer kaybı davası için vekaletname ile görevlendirdiğiniz avukat sunmuş olduğu hukuki danışmanlık ve avukatlık hizmeti gereğince Araç Değer Kaybı Avukat Ücreti alması gerekmektedir.
Hasar Kaydında %70 ve Üzeri Ne Demektir? Kaza sonrası yapılan ekspertiz raporlarına göre aracın masrafları sıfır değerine yakın bir aralıkta olursa ağır hasarlı olarak işlem görür. Burada aracın yapım masraflarının %70 oranı ve üzerinde çıkması ağır hasar kaydının açılarak trafiğe çıkmasını tehlikeli hale getirir.
Değer Kaybını Kim Hesaplar
Karayolları Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartları'na göre değer kaybı sadece alanında ruhsatlı sigorta eksperi tarafından hesaplanabilir.
Örneğin araçtaki hasar 100 bin TL tutarındaysa ve aracın o anki piyasa değeri de 100 bin TL ise, ağır hasar kaydı sisteme işlenir.
Araçlara led far taktırılması, yeni bir far eğer araca uygun şekilde takılırsa herhangi bir yasak olma durumu yoktur. Özellikle aracının orijinal farlarının bozulması veya kullanılamaz hale gelmesinden dolayı farların değiştirilmesinde herhangi bir sorun yoktur.
Otomobillerin far ampullerinin değişimi elektrikçiler tarafından yapılmaktadır.
Parçalanmış farınıza damlalık yardımıyla birkaç damla saf alkol ekleyin. Kürdan ya da küçük bir çubuk yardımıyla farı karıştırın. Kremsi, ıslak bir kum kıvamı alması gerekiyor, gerekirse birkaç damla daha alkol ekleyin. Alkolü fazla kaçırmamaya dikkat edin, alkol içinde yüzmemeli.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri