Pirelerin yol açtığı pire kaynaklı benekli ateş ve fare tifüsü tüm dünyada görülen enfeksiyon hastalıklarındandır. Şiddetli Riketsiya enfeksiyonlarından biri olan Kayalık Dağları benekli ateşi, Kuzey, Orta Amerika'da ve Güney Amerika'da bulunan Bolivya, Arjantin, Brezilya ve Kolombiya'da yaygın olarak görülür.
Tifüs, baş ağrısı, ateş, üşüme, titreme, halsizlik ile kendini gösterir. Hastalar şiddetli baş ağrısı çeker, gözleri kızarır ve ışıktan rahatsız olur hale gelirler. Kısa zaman içerisinde 40 dereceye kadar yükselen ateş hastanın iyileşmesi ya da ölümüne kadar yüksek kalır.
TİFÜS NEDİR? Tifüs hastalığı çeşitli türdeki haşerelerin kişiyi ısırması sonucunda ortaya çıkan bir hastalık türüdür. Tifüs hastalığına rickettsie ve prowezekil adında olan bir bakteri türü neden olmaktadır. Tifüs bitler, pireler veya akarlar tarafından yayılan bulaşıcı bir enfeksiyondur.
Tifo, Salmonella typhimurium (S. typhi) isimli bakterinin neden olduğu bir enfeksiyondur. Bakteri insanların bağırsaklarında ve kan dolaşımında yaşar. Enfekte bir kişinin dışkısına maruziyet yoluyla bireyler arasında yayılır.
Bu madde tifo hastalığı hakkındadır. İlişkisiz bir hastalık olan tifüs ile karıştırılmamalıdır.
İlgili 38 soru bulundu
Dünya Savaşı ve Milli Mücadele yıllarında asker kıtalarında salgın yapan tifüs virüsü Cumhuriyet'in ilk yıllarında da Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde görülmüştür.
Sonuç: Tifo ülkemizde epidemiler yapabilen endemik bir enfeksiyon hastalığıdır. Erken tanı ve tedavi komplikasyonları ve mortaliteyi azaltırken, tanıyı engelleyen en önemli faktör hastalara tanı konulmadan antibiyotik tedavisi başlanmasıdır.
Aşırı kalabalığın ve kötü hijyen koşullarının hakim olduğu yerlerde sık rastlanır. Hastalık insandan insana bitlerle bulaştırılır. Enfekte bit, insanlardan kan emerken Rickettsiaları saçlı deri üzerine bırakır.
İçme suyuyla birlikte el yıkama alışkanlığının az olduğu, en fazla tifo vakası olan ve salgın meydana getiren bölgeler Afrika ve Güney Asya olarak kabul edilir. Daha sık görülen bu bölgelerdeki tifo vakaları özellikle çocuklar için ciddi bir tehlike oluşturur.
Tifo hastalığında belirti olarak baş ağrısı, halsizlik, kırıklık ve yavaşça yükselen ateş ile sessiz bir başlangıç görülür. Genelde bir hafta sonunda sonunda ateş 39-39,5˚C'ye ulaşır. İkinci haftaya geçildiğinde hastanın ateşi yüksek devam eder ve hastanın şuuru bulanıktır.
Tifo hastaları ve taşıyıcılar bakteriyi dışkıları yoluyla yayarlar. Hastalık sağlam kişilere, tifo taşıyıcısı bir kimsenin elleriyle hazırladığı yiyecek ve içeceklerle, lağım suları karışmış kirli sularla, ya da kirli sularla yıkanmış yiyecekler vasıtasıyla bulaşır.
Günümüzde tifüs kolaylıkla tedavi edilebilmektedir ve tedavisinde Kloramfenikol, Ampisilin ve benzeri ilaçlar kullanılmaktadır. Aşısı da bulunmaktadır; ancak %51-67 koruyuculuğu vardır, kesin koruyucu değildir.
İbrahim Refik Saydam (8 Eylül 1881, İstanbul - 8 Temmuz 1942, İstanbul), Türk hekim ve siyasetçi.
Tifüs hastalığına rickettsie ve prowezekil adındaki bir bakteri türü sebep olmaktadır. Tifüs hastalığı bitler, pireler yahut akarlar aracılığıyla yayılım gösteren bulaşıcı bir enfeksiyon olma özelliği taşımaktadır.
Tifüs, Rickettsia bakterilerinin etken olduğu bulaşıcı hastalıktır.
Sıtma,Hepatitler (bulaşıcı sarılıklar), Sarı humma, parazitler, ishaller, grip, tifo, kolera, menenjit, AIDS ve diğer cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardır.
Tifo Hastalığı Tedavisi
Kan testi ile bakteri olup olmadığı anlaşıldıktan sonra antibiyotikler ile tedavi edilebilir. Antibiyotiklerin yanında ise bol miktarda su tüketilmesi gerekmektedir. Öte yandan bağırsakların delindiği daha ciddi durumlar için ameliyat gerekebilir.
Enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji bölümünde virüs, parazit, bakteri ya da mantar gibi mikroorganizmaların sebep olduğu rahatsızlıkların tanı ve tedavisi gerçekleştiriliyor. Ayakta gelen hastaların takibi gerçekleştiriliyor ve gereken durumlarda da yatışına karar veriliyor.
TİFO ve PARATİFO
Taşıyıcıların gıda ve su ile ilişkili işlerde çalışmaları engellenmelidir. Tifo hastalarının kullandığı tuvaletlerin dezenfekte edilmesi, bu hastalarla temastan sonra ellerin yıkanması da korunmada çok önemlidir.
8) Birinci Dünya Savaşı sırasındaki Tifüs salgını
1914 - 1918 yılları arasında Tifüs bakterisini taşıyan bitlerin neden olduğu salgın savaşın beraberinde getirdiği bir olguydu. Avrupa ve Asya'da 25 milyon kişi hastalandı ve özellikle Sovyetler Birliği ülkelerinde 3 milyona yakın insan hayatını kaybetti.
Hastalık, öksürme ve hapşırma sırasında havaya karışan damlacıkların solunmasıyla insandan insana bulaşabilir. Vücudun enfekte olmasının ardından, belirtiler birkaç saat içerisinde ortaya çıkabilir.
Tanım: Tifo, S.typhi ; paratifo ise S.paratyphi A, B, C isimli basil türü bakterilerin neden olduğu hastalıklardır.
TİFO ve PARATİFO
Hastalık enfekte insanların idrar ve dışkıları ile kontamine olmuş gıda ve suların alınması ile bulaşır. Kanalizasyon sularının, içme ve kullanma sularına karışması sonucunda tifo salgınları görülür.
Hastalığın, özellikle yetersiz hijyen şartlarında insandan insana temas enfeksiyonu yoluyla bulaşması da mümkündür. Burada bağırsaktaki bakteriler hastanın küçük dışkı kalıntıları ile eller aracılığıyla aktarılır.
Sarıhumma virüsü ile enfekte sivrisineklerin ısırması sonucu bulaşan, akut, viral kanamalı bir hastalıktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri