Örneğin; şoför mahalli arakasında koltuk ve yanlarda camları bulunan Mercedes marka vito tipi bir araç alınması durumunda, bu araç 87.03. tarife pozisyonunda açıklanan özellikleri ihtiva edeceğinden, binek otomobil olarak değerlendirilecek ve KDV'si indirime konu edilemeyecektir.
Vito'nun sürücü yardımcı sistem ürün yelpazesi orta segment hafif ticari araçlar için örnek niteliğindedir.
Vito birinci sınıf araçlar sınıfında yola 1. sınıf kartla devam...
Yük taşımacılığında iyi bir seçenek olan hafif ticari araçlar geniş bir iç hacme sahiptir. Örneğin, Mercedes Vito Mixto/ Kombi ve Panelvan'ın sunduğu 6,9 m³'e kadar yükleme alanı hacmi sayesinde aracınıza 3 adete kadar Euro palet yükleyebilirsiniz.
Ben şimdi minibüs veya kamyonet vito alsam bunu otomobile çevirebiliyor muyum? Yasaya göre bu araçlar otomobil olarak geçiyor.
İlgili 21 soru bulundu
Trafikte kullanılan taşıtı Vito olup da 5+1 otomobil olarak ruhsat sahibi araçlar var. Bu araçların ruhsatları 5+1 otomobil olarak kaydedilmiş, ( 9+1 hususi minibüs denilen araçlarla aynı motor ve kasa ölçülerine sahip ) Üstelik otomobil olarak kaydedildiği için 2 yılda bir teknik muayeneye tabi tutuluyor.
B Sınıf Sürücü Belgesi
Otomobil ve kamyonet kullanacakların alması gereken ehliyet sınıfında bulunuyor. B sınıfı sürücü belgesi sahipleri, aynı zamanda M, B1, F sınıfına dahil olan araçları da kullanabiliyor.
Şoför dahil 9 kişi (8+1) taşımaya mahsus araçlar bugüne kadar minibüs ruhsatı alırken, bundan sonra otomobil ruhsatı alacak. Bu araçlar Türk gümrük tarife cetveline göre eskiden beri otomobil olarak sınıflandırıldığından, ÖTV uygulamasında bir değişiklik olmayacak.
Almanyada minibüs olarak geçiyor ancak bizdeki kanunlara göre minibüs sürücü dahil en az 9 kişi olmalı diyor. Benim de aracın gümrük belgesinde minibüs yazdığı için muayene istasyonu aracın muayenesini yapamıyor. senin araç bizim kanunlara göre minibüs değil otomobil sınıfındadır diyorlar.
Vito Tourer | Mercedes-Benz Hafif Ticari Araçlar.
1. Sınıf: N1 Sınıfi; Yük taşımasında kullanılan ve azami ağırlığı 3.5 tonu aşmayan motorlu araç (Kamyonet) 2. Sınıf: N1 Sınıfı; Yük taşımasında kullanılan ve azami ağırlığı 3.5 tonu aşmayan motorlu araç (Kamyonet).
Araç ruhsatta minibüs geçiyorsa, Evet SRC2 Gerekli.. Eğer otomobil geçiyorsa, gerekmiyor.
Galeri: Mercedes-Benz Vito ve eVito Tourer (2020)
Tümü arkadan itişli Vito Tourer versiyonlarında 9G-TRONIC otomatik şanzıman standart olarak sunuluyor. Yüksek verimlilik seviyesine sahip tork konvertörlü otomatik şanzıman, 7G-TRONIC'in yerini alıyor.
Hafif ticari araçların binek araç olarak değerlendirilebilmesi için şoför mahallinin arkasında koltuk veya cam bulunup bulunmadığına bakılmalıdır. Bu durumda, şoför mahallinin arkasında koltuk veya cam bulunup hem yolcu hem de yük taşıyabilen araçlar binek araç olarak sayılmaktadır.
Ayrıca küçük olmalarına rağmen yük taşımaya elverişli geniş bir iç hacme sahip olmaları da bu araçları kullanışlı bir hale getiriyor. Panelvan, minivan, minibüs ve kamyonet gibi araçlar hafif ticari araç sınıfına giriyor.
Binek Araç Konforu
2021 Model Volkswagen Transporter her ne kadar ticari sınıfında yer alsa da binek bir aracı aratmayacak özelliklere ve konfora sahip.
Mercedes Vito deposu kaç litre diye merak ediyorsanız iç hacminin 57 litre olduğunu belirtmekte fayda var. Şehir içinde 100 km'de 7.8 litre, şehir dışında ise 100 kilometre 5.4 litre yakıt tüketimi sağlıyor olup, geniş ve büyük ailenizle yapacağınız uzun yolculuklarınızda konforla seyahat edebilirsiniz.
Volkswagen Transporter veya gövde tipine göre değişen diğer adlarıyla Kombi veya Microbus, gayrıresmî adlarıyla Bus (Amerika Birleşik Devletleri) veya Camper (Birleşik Krallık), Volkswagen AG'ye bağlı Volkswagen Ticari Araç tarafından üretilen T platformuna mensup hafif ticari araç modeli serisidir.
YAKIT TÜKETİMİ & EMİSYON
Yakıt Kapasitesi 70 lt. Şehir İçi Tüketim (100 km) 7.8 lt. Şehir Dışı Tüketim (100 km) 5.4 lt. Karma Tüketim (100 km) 6.3 lt.
1. Kamyoneti otomobile çevirmek için öncelikli olarak kamyonetten otomobile dönüşüm projesi yapılması gerekmektedir. 2. Araç projesi yapıldıktan sonra ikinci adım olarak kamyonetten otomobile çevirme projesi ile tüvtürk'te araç tadilat muayenesi yapılması gerekmektedir.
bir kazanç kaydı olmaksızın kullanılanlara "hususi taşıt" deniyor. Hususi-Yük Nakli , Ticari-YÜK Nakli ibarelerini taşıyan araçlar şahsi kullanım dışında kullanıyor ise K2 belgesi zorunludur.
Fabrikadan 1+1 panelvan kamyonet olarak üretilen araçların, arka kısmına cam takılması ve koltuk montajı yapılarak araç 1+1 kişilik n1 sınıfı kamyonet araçtan 4 kişilik M1 sınıfı otomobile çevrilir.
Bu kapsamda B sınıfı ehliyeti olan kişiler Sürücü dahil 9 koltuklu araçlardan fazlasını kullanamazlar. Sürücü dahil 9 kişiyi aşan araçları kullanabilmek için D1 ve üstü ehliyete sahip olmak gerekir.
Ticari statüsünde anılan Doblo, Kangoo ve Caddy gibi araçlarda farklı bir ehliyet sınıfı aranmamaktadır. Otomobil olarak geçen bu araçları kullanabilmek için B sınıfı ehliyet yeterli olacaktır. Fakat ticari araç römork ve benzeri fazlalıklar ile ruhsata işli ise BE olarak ifade edilen ehliyete sahip olmak zorundadır.
B sınıfı ehliyet sahipleri otomobilin yanında kamyonet de kullanabilirler. B sınıfı ehliyete sahip olan sürücüler B, B1, M, D1 ve F sınıfı araçları kullanabilme iznine sahiptirler. Bu araçlar otomobil, 4 tekerlekli motosiklet, traktör ve azami yüklü ağırlığı 4250 kilogram olan birleşik araçlar olarak sıralanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri