Farenjitin neden oluştuğunun saptanması tedavi için önemlidir. Çoğu hastada (viral olan) hastalık 3-7 günde kendiliğinden iyileşir. İstirahat, sulu gıda, gargara ve kısa süreli ağrı kesicilerin kullanılması çoğunlukla yeterlidir.
Viral farenjite iyi gelen uygulamalar arasında en bilineni bol sıvı tüketmektir. Ayrıca et suyu olan çorbalar içmek ve özellikle sıcak tuzlu su ile yapılan gargara faranjitin geçmesinde etkilidir. Bunun için; 1 çay bardağı suya 1 tatlı kaşığı tuz ekleyip karıştırmak ve gargara yapmak faydalı olacaktır.
Faranjite; elma sirkesi, Acı Biber, Su Gargara, Bal,karaağaç, Meyan kökü, zencefil, Zerdeçal, Hatmi kökü, sarımsak çok iyi gelmektedir. Farenjit, bir enfeksiyon veya inflamasyondan kaynaklanan bir solunum hastalığıdır. Boğaz ağrısına neden olan farenjit akut veya kronik olabilir.
Farenjit belirtileri arasında şüphesiz en önemlileri, boğazda batma ve yanma hissi, yutkunmada güçlük, geniz akıntısı, boğaz ağrısı, öksürük, ateş, boğazda kuruluk, kaşıntı ve yabancı cisim kaçmış hissidir. Bunların dışnda halsizlik, yorgunluk, eklem ağrısı gibi genel belirtiler de görülür.
İlgili 35 soru bulundu
Farenjitin neden oluştuğunun saptanması tedavi için önemlidir. Çoğu hastada (viral olan) hastalık 3-7 günde kendiliğinden iyileşir. İstirahat, sulu gıda, gargara ve kısa süreli ağrı kesicilerin kullanılması çoğunlukla yeterlidir.
Faranjit hastalarının çok sıcak veya çok soğuk gıda tüketiminden kaçınmaları gerekir. Çünkü bu tür gıdalar boğazın tahriş olmasına neden olur. Ayrıca asitli içecekler ve yiyecekler tüketilmesi de önerilen bir durum değildir.
Domates suyunda bolca C vitamini bulunur. Bu özelliği ile faranjit hastalığı için etkili bir besin olmaktadır.
BİSOLDUO® Action Sprey ağız ve boğazdaki kuru ve tahriş dokunun tedavisine yönelik bir ağız ve boğaz spreyidir. BİSOLDUO® ACTION SPREY akut farenjit ve/veya ağrısı, ses kısıklığı, öksürük ve ağrılı yutma gibi belirtilerini azaltmaktadır.
Ayrıca elma sirkesi ile boğazda gargara yapmak bakterilerin ölümüne neden olacağı için farenjitin tedavisinde etkin rol oynayacaktır. Başka bir gargara içeriği tarifinde ise 1 bardak ılık suya bir tatlı kaşığı tuz ile birlikte 1 yemek kaşığı elma sirkesi katılarak iyice karıştırılır.
Faranjit İlaçsız Geçer Mi? Virüslerden kaynaklanan akut faranjit iyileşmeyi geciktirici başka bir faktör olmadığı taktirde genellikle birkaç haftada kendiliğinden iyileşebilmektedir. Fakat bakteriler sonucu meydana gelen akut faranjit antibiyotiksiz iyileşmemektedir.
Kişide ortaya çıkan hastalıklar bazen kısa süreli olarak kendini gösterirken bazen de daha uzun süreli olarak varlıklarını göstermektedir. Faranjit de bazı durumlarda vücutta uzun süreli olarak kalabilmektedir.
Çorba veya bitki çayları için
Tavuk suyu çorbası, et suyu, ıhlamur, nane çayı, papatya çayı, zerdeçal ve yeşil çay da boğazı yumuşatacağı için iltihabın tedavisi konusunda evde uygulanabilecek doğal yöntemlerdendir.
Farenjit, soğuk algınlığı gibi durumlarda enfeksiyonla birlikte görülebilir. Soğuk ortamlarda bulunmak, hasta kişilerle aynı ortamlarda bulunmak da akut farenjite neden olabilir. Bunun yanı sıra, kuru hava, kısa süreli kimyasal maruziyetleri gibi durumlar da akut farenjit nedeni olarak sayılabilmektedir.
Bu belirtilerden hastada üçü veya dördü varsa doktor antibiyotik reçete eder. Bazı araştırmaların gösterdiği üzere amoksisilin ve penisilin, streptokok kaynaklı boğaz ağrısı için en sık reçete edilen antibiyotiklerdir.
Ilık olabilecek bitki çaylarından yararlanmak, tuzlu su ile gargara yapmak, bol su tüketmek, havayı nemli tutmak ve besinleri çok soğuk ya da çok sıcak olarak tüketmemek boğaz ağrısının yumuşamasına yardımcı olur.
Sıvılar, balgamın ince tutulmasına ve kolay temizlenmesine yardımcı olur. Bir kaşık bala bir tutam karabiber ekleyip üzerine birkaç damla limon sıkarak tüketin (ancak 1 yaşın altındaki çocuklara verilmemelidir). Pekmez ve tereyağı kullanın. Pekmez boğazınızı kaplar, tereyağı da boğazının yumuşamasını sağlar.
Faranjit. Üst solunum yolu enfeksiyonları içerisinde en sık görülen faranjittir, bunun dışında bademcik enfeksiyonu, sinüzit farenjit sayılabilir. Bu hastalığın yol açtığı semptomlar boğaz ağrısı, ses kısıklığı, yutma zorluğu, boğazda gıcıklanma hissi olur.
Ekinezya Çayı: Faranjite iyi gelen bitkisel tedavi yöntemleri arasında en bilinen ve en etkili bitkisel tedavi ekinezyadır. Ekinezya özellikle çayı ile birlikte tüketildiğinde faranjit benzeri şikayetleri kısa süre içerisinde ortadan kaldırmaktadır. Ekinezya çayı faranjitin iyileşme süresini de kısaltmaktadır.
Aydoğan: "Farenjit uygun dozda antibiyotik ile tedavi edilebilirken, gerekirse iğne veya serum takviyesi de olabiliyor"
Faranjit olan kişiler, sigara ve alkolden uzak durmalı, tozlu yerlerde ve kirli havada bulunmamalı, aşırı sıcak ve soğuk gıda yememeli, boğazı temizlemeye çalışmamalıdır.
Limonlu su öncelikle bir C vitamini deposudur ve grip gibi hastalıklardan sizi korur. Limonlu su aynı zamanda boğaz ağrısı ve farenjit gibi solunum yolları hastalıklarına karşı da etkilidir.
Faranjit olan kişilerde en yaygın görülen belirti ise özellikle geceleri artan öksürüktür. Sık aralıklarla başlayan öksürük adeta bir öksürük krizi olarak nitelendirilmekte ve birçok kişiyi uykusundan uyandırmaktadır.
Farenjit bulaşıcı mıdır? Akut farenjitin kuluçka süresi ortalama 2-5 gün arasındadır. Hem kuluçka hem de hastalığın ilk 3-5 gününde virüs ve bakteriler bulaşabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri