Farklılaşma stratejisi, işletmelerin müşterilerine rakiplerinin pazarda sunabileceği ürünlerden benzersiz ve farklı bir şey sağlayarak geliştirdiği bir yaklaşımdır. Farklılaşma stratejisinin uygulanmasının temel amacı rekabet avantajını arttırmaktır.
Stratejik türleri nelerdir? Stratejik türleri, farklılaştırma stratejisi, maliyet liderliği stratejisi ve odaklanma stratejisi olmak üzere üç farklı alanda işlenmektedir.
Bu stratejilerden biri olan farklılaştırma stratejisi temelde, sektörde var olan rakiplerden farklı bir uygulamaya imza atarak rekabet üstünlüğü elde etme ana fikrine sahiptir.
Strateji (Fransızca stratégie) ya da izlem, bir ulusun veya uluslar topluluğunun, barış ve savaşta benimsenen politikalara destek vermek amacıyla politik, ekonomik, psikolojik ve askerî güçleri bir arada kullanma bilimi ve sanatı.
Örgüt üyeleri arasında var olan farklılıkların eşitlikçi biçimde ve olumlu yönde değerlendirilmesi ve yönetilmesidir. Farklılıkların yönetimi, esas olarak farklılıklardan kaynaklanan sorunların önlenmesini ve farklılıkların örgüt performansını artırıcı bir zenginlik olarak değerlendirilmesini amaçlar.
İlgili 27 soru bulundu
Farklılaşma kavramı ile genellikle, farklı insanlar arasında doğuştan getirilen ya da sonradan kazanılan çeşitli fiziksel ya da sosyal farklılıklardan kaynaklanan birbirinden farklı yapılar, görünümler ve davranış kalıpları sergileme durumu anlatılmaya çalışılmaktadır.
Farklılaşma rakiplerinizden daha iyi hizmet ve ürün, daha yetenekli personel, daha etkin kanal ve imaj yaratılarak sağlanır. Konumlandırma ise sağlanan bu farklılıkların tüketicilerin zihninde anlamlı ve ayırt edici pozisyon elde etmek için anlatılmasıdır.
Yönetim biliminde ise strateji, “bir organizasyonun amacına ulaşmak için izleyeceği yollar” anlamında kullanılmaktadır.
Kuruluşlar, misyonlarına veya hedeflerine ulaşmak için varlıklarını ve iş gücünü nasıl kullanacağını planlar. Bu plan, kuruluşun stratejisidir. Strateji geliştirme, hedef belirleme, durum analizi, değerlendirme ve planlama süreçlerini kapsar. Misyon, vizyon, hedef gibi terimlerin hepsi stratejinin bir parçasıdır.
Diğer bir ifadeyle, farklılaştırma stratejisi, işletmenin değer yaratan tüm faaliyetlerinde farklılaşma yaparak ortalamanın üzerinde getiri sağlamaya yönelik bir stratejidir. İşletme hizmet, kalite, tasarım ve diğer özelliklerden herhangi birinde mamulünü rakiplerinkinden daha farklı hale getirmeye çalışır.
Öğretimde yeni bir yönelim olan farklılaştırılmış öğretim; hazırbulunuşlukları, ilgileri, yetenekleri, öğrenme stilleri, ihtiyaçları ve akademik başarıları bakımından birbirinden farklı özelliklere sahip olan öğrencilerin tamamına uygun bir eğitim ortamı sağlamayı amaçlayan öğretim yaklaşımıdır.
Farklılaştırılmış pazarlama veya segmentli pazarlama, dar bir pazara ya da farklı müşteri türlerine hitap eden bir pazarlama yaklaşımıdır. Farklılaştırılmış pazarlama stratejisinde, hedef kitlenizdeki çeşitli müşteri tabanlarında marka bilinirliğini optimize etmek için farklı pazarlama kampanyaları oluşturulur.
Stratejik amaçlar, kurumun hedeflerine ve faaliyetlerine yön veren, yetenekleri ve kaynakları ile yaratacağı rekabetçi, büyüme ve yenilikçi gücünü ve gelecekte ulaşacağı yeri ifade eder.
Üst yöneticiler, bu sorumluluğun gereklerini harcama yetkilileri, malî hizmetler birimi ve iç denetçiler aracılığıyla yerine getirirler. ✓ Stratejik planlar bilfiil kamu idarelerince ve idarelerin kendi çalışanları tarafından hazırlanır.
Stratejik kararlar, bir kuruluşun stratejik alternatiflerin uygun şekilde değerlendirilmesi yoluyla uzun vadeli hedeflerini gerçekleştirmek için aldığı uzun vadeli birtakım kararlardır. Hedefe yönelik ve geleceğe yöneliktir.
Günümüzde ise strateji denince akla, önceden belirlenen bir amaca ulaşmak için uygulanan yöntemlerin tamamı gelir. Strateji özetle gelecekte ulaşmak istediğiniz bir hedef için bugünden çalışmaktır. Bunu yaparken de önceden belirlenmiş vizyon, amaç ve hedeflere nasıl ulaşılacağının planlanmasıdır.
Ginter ve arkadaşlarına göre, normatif bir stratejik yönetim sürecinin kapsaması ge reken adımlar sırasıyla misyon ve amaçların tespiti, dış çevre analizi, iç çevre ana lizi, stratejik alternatiflerin geliştirilmesi, strateji seçimi, uygulama ve kontroldür (Bkz. Şekil 2).
Stratejik hedefler, genellikle belirli bir zaman diliminde ulaşmayı düşündüğünüz hedeflerdir. Bu hedefler genellikle stratejik planlama sürecini üstlendiğinizde ortaya çıkar. Stratejik hedefler belirli bir yöne odaklanmanızı sağladığı için daha üretken olmanıza da yardımcı olur.
İşletme temel stratejileri; durağan, içsel büyüme, dışsal büyüme ve revizyon stratejileridir (Robbins vd., 2012:230).
Firmalar için strateji, bir firmanın uzun vadeli hedeflerine ulaşmak için izlediği yol haritası olarak tanımlanabilir. Strateji, bir firmanın mevcut durumunu, hedeflerini, rekabet ortamını ve fırsatlarını dikkate alarak oluşturulur.
Çeşitlendirme stratejisi, temel strateji olarak bir büyüme stratejisidir. söylenebilir. İşletmenin bildiği, deneyim sahibi olduğu mevcut işinde veya benzer işlerde yeni faaliyetlerde bulunarak büyüme. faaliyette bulunduğu alanlardan çok farklı ve değişik alanlarda yeni işlere girmesi.
Ürün (product), pazarlama karmasının ilk ve en önemli parçası olarak kabul edilir. Bu unsur, bir malı ya da hizmeti temsil edebilir. Başarı için doğru ürünü doğru pazarla buluşturmak için oluşturulan stratejilere dikkat etmek gerekir.
Pazarlama karması elemanlarının bileşimini tek bir pazarda etkin olabilmeyi düşünerek planlayan işletmelerin uyguladığı strateji farklılaştırılmamış pazarlama stratejisi olarak tanımlanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri