Kombilerin odaları ısıtma işlevi yalnızca kış ayları için geçerlidir. Ancak musluktan akan suyun ısınması için dört mevsim kombinin açık kalması gerekmektedir. Havaların ısınması ile birlikte kombilerin ısınma ayarlarının değiştirilmesi gerekir. Odaları ısıtma bölümünün ise tamamen kapatılması gerekmektedir.
Kombiyi yaz moduna almak için kombinizin kullanmasını bilmelisiniz. Genelde çevirmeli düğmelerden veya dokunmatik düğmelerden oluşan kombilerde kombinizin petek açma kapama ve petek ısı ayar düğmesini kapatarak kombinizi yaz moduna alabilirsiniz.
“Tatile giderken doğalgaz kapatılır mı?” sorusunun yanıtı evet olarak verilebilir. Doğalgaz ve kombinin kapatılması ile evde yokken fark edilmesi mümkün olmayan kaçaklar nedeniyle meydana gelebilecek kaza riskleri ortadan kaldırılabiliyor.
Kombiyi belirli aralıklarla çalıştırdığınızda bu problemi de yaşamamış olacaksınız. Kombiler sürekli kapalı duracağından sistemdeki suyun boşaltılması gibi çok önemli bir hata yapılmaktadır. Sistemdeki suyun hem radyatörlere hem de kombiye zarar vereceği düşünülmektedir.
Gece yatarken kombi ayarı yapmak yerine kombiyi tamamen kapatmak doğalgaz faturasında tasarruf sağlamaz. Gece yatarken veya evde olmadığınız zamanlarda kombiyi kapatmak evin içinin, duvarların ve eşyaların hızlıca soğumasına neden olur. Bu nedenle de sabah kalktığınızda kombiyi çalıştırarak evi ısıtmak istersiniz.
İlgili 40 soru bulundu
Petekleri kapatmak tasarruf sağlar mı? Doğan, "petek kapatmanın" doğru bir tasarruf yöntemi olmadığını, bunun yerine kombinin daha düşük sıcaklıklarda çalıştırılarak evin gün boyu sabit ısıda tutulması gerektiğini vurguladı.
“Kombiyi kapatıp sabah açmak hiçbir şekilde tasarruf sağlamaz. Gece kombi kapatıldığında mekanın taban, tavan ve duvarları sabaha kadar soğur. Sabah mekanın ısıtılması için kombinin derecesi artırılır ve kombi 2 kat daha fazla çalışır. Böylece gece yapılan tasarruf boşa gider.
Tatile giderken kombinin gazı ve elektriği kesilmemelidir. Çünkü kombilerde bulunan dona karşı koruma özelliği ( yeni kombilerin hepsinde mevcut) sayesinde kombi kendini koruyabilmektedir.
Isı mühendisliğine göre konfor şartları bakımından bir evin farklı mekanlarının farklı sıcaklıklarda olması gerekir. Bu değerler antre, hol, koridor için 15°C, oturma ve yatak odaları ile mutfaklar için 20°C, banyo için 24°C'dir (Bkz. Makina Mühendisleri Odası Yayınları-Kalorifer Tesisatı Kitabı Yayın No: 352).
Hayır, gece yatarken kombiyi kapatmamalıyız. Kombi ayarının sürekli değiştirilmesi ya da kombinin açılıp kapatılması, yanlış bir uygulamadır.
Yanıtımız hayır. Kombi kış dönemlerinde uzun süre evde olunmadığında kapatılabilir. Yaz döneminde evde değilseniz kombiyi kapatarak tasarruf yaşayabilirsiniz.
Sular kesildiği esnada kombinin kapatılması uygulanabilecek en doğru yöntemdir. Çünkü böyle bir durum ile karşı karşıya kalındığında kombiye su basılması olanaksızdır. Tesisat içinde ki su miktarı tahmin edilemeyeceğinden, durum riske atılmamalı ve kombi kapatılmalıdır.
Tatile çıkarken kombiyi kapalı duruma getirmen ve dairenin dışındaki doğalgaz vanasını tamamen sıkman yaşam alanının güvenliği açısından büyük önem taşıyor. Doğalgaz tesisatları, çeşitli arızalar sebebiyle gaz kaçaklarına yol açabiliyor ve sen evde yokken yaşanacak kaçaklar ciddi kazalarla sonuçlanabiliyor.
Kombilerin çalışma prensibi gereği en az 3 peteğin yanması gerekmektedir. Bu tasarruf açısından fazla görünebilir fakat 3 petekten az kullanmakta tasarruf ettiğiniz anlamında gelmemektedir. Kombilerde yer alan pompa devir daim sağlar ve böylelikle de petekler ısınır.
Sayaç açma-kapama bedeli 30 liradan 36 liraya, servis kutusu söküm bedeline de 260 liradan 315 liraya yükseldi. Sayaç değişim bedeli 371 lira olarak belirlenirken bağlantı güvence bedelleri yapılan bağlantı tipine göre 42 lira ile 733 lira arasında ve iç tesisat işlem bedelleri 63 lira ile 482 lira arasında olacak.
Bu normal bir durumdur. Çünkü kombi uzun süre sıcak su kullanıldığı zaman veya sıcak su derecesi yüksek olup sıcak su kullanıldığı zaman, içinde ısıttığı suyun bir kısmını tesisata aktarma ihtiyacı duyar. Suyun bir kısmı tesisata aktarıldığı için kombiye yakın durumda olan bir veya birkaç petekte ısı olur.
50 derecede ne kadar doğal gaz yakar: 50 derecede çalışan bir kombi saatte yaklaşık 0,53 metreküp doğalgaz tüketir.
Yaz mevsiminde sıcak su ihtiyacı olacağı, şebeke suyu sıcaklığının da yüksek olacağı için kombi sıcak su ayarı 40-45 derecelerde olabilir. Kombinizin ısı ayarını kış mevsiminde biraz daha artırabilirsiniz.
Kombileri mümkün olduğu kadar minimum düşük derecelerde kullanılırsa daha fazla tasarruf elde edilir. En verimli yoğuşmalı kombilerin çalışma sıcaklık dereceleri 30 ile 50 derece sıcaklıklarda elde edilir. 50 derece üstündeki kalorifer derecesi ayarlandığında tasarruf miktarı düşmeye başlar.
Tesis Yöneticileri Federasyonu Başkanı Yahya Sağır da ısı pay ölçer kullanan konutlara ilişkin, "Merkezi ısıtma sistemli, ısı pay ölçerli konutlarda, kış sezonunda sıcaklığın 15 derecenin altına düşmesi halinde kaloriferlerin yakılması zorunlu. Bağımsız bölümler boş dahi olsa bu zorunluluk var.
“Kombiyi kapatıp sabah açmak hiçbir şekilde tasarruf sağlamaz.
Yaz konumunda bile olsa donma koruması cihazın elektriği açık olduğu sürece aktif olur. Donma koruması tesisattaki su ısısının 5 derecenin altına düşüp düşmediğine bakar, eğer düşerse kombiyi çalıştırıp 5 dereceye kadar çıkartır ardından tekrardan beklemeye geçer.
Doğalgaz Faturasını Düşürmenin Püf Noktaları
Kombiye yakın peteklerin yarı ayarda kısık çalışması ve uzak peteklerin daha iyi ısınmasını sağlar. Petek termostatı 1-2 derece düşük sıcaklığa ayarlayarak, yüzde 10 tasarruf yapabilirsiniz. Evden çıkarken kombiyi kapatmayın ve sıcaklığı sabit tutarak tasarruflu kullanın.
Antre, hol ve koridor için ideal sıcaklık değeri 15°C, Oturma odası, salon, yatak odası ve mutfak için ideal sıcaklık değeri 20°C, Banyo içinse ideal sıcaklık değeri 24°C'dir.
Pencereler açık olmadığı sürece tüm petekleri açık olması veya bir kısmını açık kalması pek farketmiyor. O yüzden hepsi açık olsun. En düşük sıcaklıkta sürekli yakın. Evin duvarların ısınması gerek, zaten sonra az yaksanda hemen ısınıverir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri