Farsça ve Orta Farsça dār veya dar دار “1. ağaç, 2. çarmıh, haç, idam ağacı” sözcüğünden türetilmiştir. Bu sözcük Avestaca dāru- “ağaç” sözcüğü ile eş kökenlidir.
Farsça +dār دار “[bileşik adlarda] tutan, sahip olan, -li, -ci” edatından alıntıdır. Bu edat Farsça ve Orta Farsça dāştan, dār- داشتن, دار “tutmak, sahip olmak, malik olmak” fiilinden türetilmiştir.
Kur'ân-ı Kerîm'de sözlük anlamından başka çeşitli terkipler içinde mecazi mânalarda kullanılan bir kelime. “Dönmek, dolaşıp hareket ettiği noktaya gelmek” anlamındaki devr kökünden türeyen dâr sözlükte “büyük mesken, konak, şehir, yurt, vatan ve ülke” mânalarına gelir; en çok kullanılan çoğul şekli diyâr ve dûrdur.
Alevi inanç sisteminde, cem ibadetlerinin kendine özgü bağlamı içerisinde dâr, fiziksel olarak cemin icra edildiği meydanın merkezini karşılamak için kullanılan bir terimdir.
Darağacı kelimesi, tarih boyunca suçluların cezalandırılması için kullanılan düzene verilmiş isimdir. Birçok türkü, şarkı ve hikayede de geçen bu kelime yaşamın dar gelmesinden ağaca asılmaya anlamını vermektedir.
İlgili 39 soru bulundu
Bu kelime genellikle dar ağacı şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı darağacı şeklinde olmalıdır.
Darağacı, İzmir'in Konak ilçesine bağlı Umurbey Mahallesi'nin sınırlarında kalan mevkinin adı. Semtte Darağacı ismiyle bulunan anacaddenin adının Cumhuriyet döneminde Şehitler olarak değiştirilmesi oranın aslen Darağacı olduğunu unutturmamış mahalleliye. Sözlü kültürde Darağacı hâlâ bir dönem idamların yapıldığı yer!
Dârdan İndirme Erkânı, Can Aşı Erkânı veya Rızalık-Helallik Erkânı olarak da bilinmektedir. Alevî ve Bektaşîlerde günümüze kadar süregelen bu erkân ölen kişiler adına yapılan bir erkândır.
olaylara geniş açıdan bakamama, analitik düşünme yetisine sahip olmama durumu. genellikle yeterli eğitim almamış korkularının esiri olmuş insanlarda görülür. bütün olaylara öznel bakan kişi.
Gönlü dar TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,mecaz İçi sıkıntılı olan (kimse)
Farsça dar “ağaç” ve Çin sözcüklerinden türemiştir. Çin bölgesinde yetiştiği için İranlılar öyle adlandırmış, biz de aynı isimle onlardan almışız.
Dâr-ı Saádet Cennet.
Dünya başına dar olmak (gelmek) DEYİMİ AÇIKLAMASI
çok sıkılmak, büyük bir çaresizlik içinde kalmak.
baz - Nişanyan Sözlük. Farsça bāz باز “oynayan, oynatan” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Farsça bāχtan, bāz- باختن, باز “oynamak” fiilinden türetilmiştir. Bu fiil Orta Farsça bāχtan “sıçramak, zıplamak, oynamak” fiilinden evrilmiştir.
Derbeder: Farsça "kapı" anlamındaki "der" ve yönelme eki "be" ile.
درور. درر. درار. (اقرب الموارد).
Dar bakış açılarını olayların tek bir boyutuna tutulmuş aynalar gibi düşünebiliriz. İdeal bakış açısı ise olayı tüm boyutları ile ve tüm açılardan gösterebilen yani mümkün olduğunca geniş ve kapsayıcı olan bakış açısıdır.
Dar görüşlü TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat Yeni ve değişik görüşleri benimsemeyen, anlayış göstermeyen (kimse), kısa görüşlü
yeni ve değişik görüşleri benimsemeyen, anlayış göstermeyen (kimse).
(i). Afrika'ya mahsus bir çeşit darı. İrtibat büromuzun çalışma saatleri: Pazartesi - Cuma: 09:00 - 17:00 (Cumartesi ve Pazar kapalıdır.)
Nedime, soylu bir kadına eşlik ve arkadaşlık etmekle yükümlü yardımcı kadın. Çoğunlukla eğitimli, yüksek tabakadan kadınlar arasından seçilir, ancak hizmet ettiği kişiden daha alçak seviyede olmak zorundadır.
Yöneticiler, darağacının depodan çıkarılarak, Ulucanlar'da idamların gerçekleştirildiği kavak ağacının altına konulduğu bilgisini öğrendikten sonra, “Yakından görelim” diyerek, önceki gün cezaevine gitti.
özellikle İskandinavya, Orta Asya ve Kızılderili inançlarında yer alan kozmik düzeni gösteren bir motifdir. Dünyanın merkezinde Yer'in ekseni olarak durur. Kökleri yerin derinliklerine inerken, dalları gökyüzüne ulaşır ya da onu taşır.
Biraz ilerlediğinizde ise Ulucanlar Cezaevi'nde ağaların ve kabadayıların kaldığı 7. koğuşa rastlarsınız.
Bu kelime genellikle ayışığı şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı ay ışığı şeklinde olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri