vesim. (Çoğulu: Vüsemâ-Visâm) Güzel yüzlü. Güzel çehre. Damgalı.
9- Ahsen: ''Hüsn'' kökünden türeyen Ahsen ismi, en güzel, en beğenilen demektir.
hubruy / hûbrûy / خوبروی (Çoğulu: Hubruyân) Yüzü güzel olan. Güzel yüz.
hüsn / حسن (Hüsün) Güzellik.
beyzat-ül hıdr. Kapalı, örtülü güzel kadın.
İlgili 41 soru bulundu
hur-i in / hur-i în.
ahsen / احسن / احش / اَحْسَنْ En güzel. Çok güzel.
Arapça ve Farsça dihlīz دهليز "koridor, geçit, sofa" sözcüğünden alıntıdır.
Cyra: Ay yüzlü kişi demektir.
Yâre-i Dil: Gönül yarası Mehlikâ: Güzel yüzlü, ay yüzlü
mehpeyker / مه پيكر
Nurlu, ay yüzlü. Yüzü ay gibi parlak ve güzel olan.
Meyus kelimesinin TDK sözlük anlamı üzüntü demektir. Mutsuzluk olarak da ifade edilebilir. Hüzünlü veya mutsuz kişileri ifade etmek için meyus kelimesi kullanılır.
cemal / cemâl / جمال Yüz güzelliği.
Arapça acz (=beceriksizlik, bir şeye güç yetirememe) sözcüğünden türetilen mu'ciz (=acze düşüren) kelimesinin bir başka şekli olan mu'cize (=hayrette bırakan, acze düşüren) sözünden aktarılmıştır. Farsça mūcize, Kürtçe mūcîze, Azerice ve Uygurca möcizä, Özbekçe mocizä, Tatarca möğcizä.
Farsça bir isim olarak bilinmekte olan Füruğ, ışıltı ve parlaklık anlamlarına sahip olan bir isimdir. Füruğ ismi aynı zamanda ışık olarak da bilinmektedir.
mehtab / mehtâb / مهتاب
Mehtap, ay ışığı.
Mihra isminin Türk Dil Kurumu verilerine göre anlamı hoşgörü sahibi, muhabbeti iyi, iyi niyetli ve iyiliksever, sevecen yapılı anlamlarına gelmektedir. Bunların yanı sıra Mihra ismi tutulan anlamında da kullanılmaktadır.
Sara, Farsça kökenli bir isimdir ve Türkçemize de Farsça dilinden gelmiştir. Kur'an'da Kasas 29. surede geçtiğinden manevi duygusu olan bir isimdir. Sara isminin anlamı TDK sözlüğe göre katkısız, halis ya da temiz demektir. Başka anlamlarına göre Sara prenses ya da cömert, eli açık demektir.
Vera ismi Arapça kökenli bir isim olup ülkemizde de pek çok ebeveyn tarafından değerlendirilmektedir. Vera güzel anlamı olan hayırlı bir isimdir. İsmin anlamı ise her şeyin zarar olan fazlasından uzak durmak ve haram olma şüphesi olan her durumdan kaçınmak manasına gelmektedir.
Bûyâ: Artık kullanımdan düşmüş olsa da eskiden Türkçede kullanılmış olan bu kelime, Farsça “bûyіden” fiilinden türemiş. “Güzel kokan, güzel kokulu” anlamına geliyor. “Bû” veya “bûy” ise koku demek.
Mahi kelimesini TDK sözlük anlamına bakıldığında balık anlamına geldiği görülmektedir. Öte yandan mahi kelimesi yok eden ve mahveden anlamlarına gelmekte ve daha çok kötü sonlu biten cümleler içerisinde kullanılmaktadır.
Telaffuzu "Dooset Daram"
Mokita: Herkesin bildiği ama konuşmadığı gerçekler demek, Papua Yeni Gine'de kullanılıyor.
Eski Türkçe üz veya yüz sözcüğünden evrilen bu kelimenin eş anlamlısı en çok kullanılan eş anlamlı kelimesi çehre kelimesidir.
latif / latîf / lâtîf
Yumuşak, hoş, güzel, nâzik.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri