şenbe farsça'da gün demektir bu arada. sanıldığının aksine günümüz farsçasına müslüman araplardan değil, hristiyan perslerden miras kalmıştır.
Yine Farsçada çarşambadan sonra gelen gün, 5. gün olarak “panc-şanbe” olarak isimlendirilmiş. “Panc”ın anlamı, beş… “Şanbe” kısmı ise İbranicedeki “şabat” yani “dinlenme günü”nden geliyor.
salâm! İyi günler! / Merhaba! ruz be khair!
دوشنبه (düşenbe) : pazartesi.
Perşembe, Farsça-Süryanice beşinci gün anlamındaki Farsça: پنجشنبه penc-şenbe kelimesinden gelir, "Çarşamba" kelimesine kafiyeli olarak "Perşembe" olarak söylenir.
İlgili 41 soru bulundu
Farsça günaydın için "sabah bi'hayr" (hayırlı sabahlar) denir ve bu ifade صبح بخیر şeklinde yazılır.
Kelime, Farsça "dördüncü gün" anlamına gelen Farsça: چهارشنبه çahâr şenbe'den gelir.
Osmanlı Türkçesi كون, o da Eski Türkçe kün (kün).
Eski Türkçe kün sözcüğünden evrilmiştir.
Farsça hafte هفته “yedili şey, yedi günlük süre” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Farsça ve Orta Farsça haft هفت “yedi” sözcüğünden +a ekiyle türetilmiştir.
Telaffuzu "Dooset Daram"
Nasılsın? حال شما چطور است؟ Ya sen? و شما؟
Merhaba Arapça kökenli bir kelimedir. Sözcük anlamı üzerinden merhaba kelimesi 'selam' anlamına gelir. Birine hoş geldiniz ya da kendinizi burada rahat ediniz gibi belirli bir mekan içinde dile getirilmektedir.
Günlerin anlamına gelince: Şamba / Şembe : İbranice şabbat “dinlenme günü” kelimesi Farsçaya şabbâ(t) > şanba ~ şenbe ~ şenbih şeklinde geçmiştir. Kelime Farsçadan Türkçeye geçer- ken n>m değişmesi ile şembe şeklini, ve kalınlık/incelik uyumu ile de şamba şeklini almıştır.
aşr-ı ahir / aşr-ı âhir / عَشْرِاٰخِرْ Son on gün; Mübarek Ramazan ayının son on günü.
Hafta; yedi gün demektir ve Farsça heft (yedi) kelimesinden türemiştir. Haftanın dördüncü günü Çarşamba (çahar “dört”) ve beşinci günü Perşembe (benç “beş”) sözcükleri de Farsçadan geliyor. Şenbe ise, cumartesi demektir. Perşembe, beşinci şenbe “cumartesi”dir.
Sempozyumun konusu Kürtçe ve Farsça Dil ve Edebiyat; İlişkiler ve Etkileşimler idi. Bilindiği gibi, Kürtçe ve Farsça aynı Ari dil grubunun İrani koluna mensup kardeş dillerdir. Farsça ile Kürtçe kelimelerin yüzde ellisinden fazlası aynı kökene dayanıyor.
Aydın Adının Kökeni
Aydın öz Türkçe bir isimdir ve Anadolu'da yaklaşık 10 asırdır kullanılmaktadır.
Farsça olan hun kelimesinin öç, intikam ve öldürme anlamları da bulunmaktadır. Hun kelimesi dilimize Farsçadan geçmiş eski bir kelimedir. Hun kelimesi TDK sözlüğünde aratıldığında tek bir anlam çıkmaktadır. Hun kelimesi için TDK sözlüğünde çıkan karşılık kan kelimesidir.
milad / milâd / mîlâd / ميلاد
(Velâdet. den) Doğum günü. Hz. İsa'nın (A.S.) doğum günü kabul edilen yıl başı.
mesa / mesâ / مسا Akşam. Akşam vakti.
zalam / zalâm / ظلام
Karanlık. Zulmet.
nehar / nehâr / نهار Gündüz.
Türkçeye ise Şubat ayı Süryaniceden gelmiştir. Kökeni "şabat" sözcüğüdür. Aynı zamanda şubāṭ, Rumi takviminin 11. ayına, şəbāṭ ise Süryani takviminin 11. ve son ayına denk gelmektedir. Şabat; "dinlenilen gün" anlamına gelmektedir.
Şenbe kelimesi iki anlama gelmektedir. Birincisini Şenbe kelimesi Türkçe'de "Gün" anlamına gelmektedir. İkinci olarak Şenbe kelimesi "Cumartesi" anlamına gelmektedir. Şenbe kelimeside "Çarşamba" ve "Perşembe" gün isimlerinin türetilmesinde yer almıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri