İspanyol güçlerini Fas Sultanının askerleri de desteklemiştir. Savaş sonucunda İspanyollar, Mostaganem Kalesinin kuşatmayı bıraktı ve Fas topraklarından çekilme kararı aldı. Böylece Fas topraklarında Osmanlı hakimiyeti başladı. Osmanlı İmparatorluğu'nun kesin zaferi.
Fas, 1576'dan 1603'e kadar bir Osmanlı vasalı olarak kaldı.
Osmanlı'nın Fas seferi, 16. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu'nun Fas'a düzenlediği birkaç seferden oluşur. Osmanlı kuvvetleri Fez'i fethederek himayesi altına alır. Osmanlı'nın Fas'ta geçici nominal olarak tanınması.
8. yy'dan itibaren çeşitli hanedanlar tarafından yönetilen Fas toprakları 1912'de Fransa ve İspanya'nın himayesi altına girmiştir. Fas, 1956'da bağımsızlığına kavuşmuş ve anayasal monarşi rejimiyle idare edilmeye başlanmıştır.
Bu devletler: Arnavutluk, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Kosova, Macaristan, Makedonya, Moldova, Romanya, Sırbistan, Karadağ, Slovenya, Yunanistan, Polonya, Filistin, Gürcistan, Irak, İsrail, Lübnan, Suriye, Suudi Arabistan, Ürdün, Bahreyn, Kıbrıs R.K., K. Kıbrıs T.C., Libya.
İlgili 40 soru bulundu
Osmanlı İmparatorluğu'nun hâkimiyeti akındaki topraklarda bugün 45 ülke, nüfuzu ve etkisi altındaki topraklarda ise 31 ülke bulunmaktadır.
Müfredatta Osmanlı İmparatorluğu'nun Arap ülkeleri üzerindeki gücünü sürdürebilmek amacıyla attığı belirtilen adımlar da şu şekilde özetleniyor: "Osmanlı yönetim sistemi altındaki Arap toprakları en az 15 devlete bölündü. Her devlet bir vali tarafından yönetildi.
1860 yılında İspanya'nın Fas'ın kuzeyini işgal etmesiyle Avrupalı güçler arasında yarım yüzyıl sürecek ve Fas'ın egemenliğini giderek aşındıracak olan ticari rekabet başladı. 1912'de ülke üzerinde himaye kuran Fransa ile uzun süreli bağımsızlık mücadelesi 1956'da başarıyla sona erdi.
Söze, "Büyük bir kısmı denizlerle çevrili. Halkının yüzde 99'u Müslüman.
Arapça'daki anlamı ise "akşam" demektir. İngilizce adı "Morocco", Fransızca'da "Maroc" olan ülkenin adı, ülkenin ortasında bulunan Marrakech (Marakeş) şehrinin isminden türemiştir.
Fas, Kuzey Afrika'da, Mağrip olarak adlandırılan bölgenin batısında, Ku- zey Atlantik Okyanusu ve Akdeniz'in kıyısında yer alan 32,3 milyon nüfusa sahip bir ülkedir. Nüfusun yaklaşık yüzde 99'u Arap-Berberi (yüzde 40 ora- nında Berberi) ve yaklaşık yüzde 99'u Müslümandır.
Fas anayasası İslam'ı sadece resmî din kabul etmiş ve her dinden insana ibadet ve din özgürlüğü hakkı vermiştir.
1939'da, Fransız Kuzey Afrika'sı üç sömürgeden oluşuyordu: Cezayir, Fas ve Tunus. Sömürgelerin üçünde de Arap ve Berberi Müslümanlar, kendilerine katılan Fransa ve diğer Güney Avrupa ülkelerinden gelenlerle birlikte, özellikle Cezayir'deki nüfusa göre en büyük bölümü oluşturmuşlardır.
Osmanlı Dönemi. İlk dönemde Osmanlı vasalı haline gelen Sırp Despotluğu altmış yıl kadar sürdü. Kuzey Sırbistan, Lazar'ın oğlu Stefan Lazareviç (1389-1427) ve Curac Brankoviç'in (1427-1456) idaresi altında varlığını sürdürdü.
1912 yılında Fransa, Fes Antlaşması ile Fas üzerinde bir protektora kurarak Fas'ın fiili bağımsızlığına son verdi.
Dünyanın en büyük fosfat yataklarına sahip olan Fas, ekonomisini tarım, imalat, balıkçılık ve turizm sektörü gelirleri ve dış ülkelerde çalışan Faslıların ülkeye getirdikleri dövizlerle ayakta tutmaktadır.
Her iki ülke de Akdeniz İçin Birlik projesinin tam üyesidir. Fas, Türkiye'den birçok ürün ithal eder. Uluslararası alanda Türkiye, Fas'a yardım etmektedir ve Fas'a destek de bulunmaktadır.
Bu konferans sonrası Fas'ta bağımsızlık yanlısı politikacılara karşı Fransa himaye yönetimi tarafından çok sert müdahalede bulunuldu. Bu sert müdahalelere cevap olarak, 1937'te kurulan Fas'ın ilk partilerinden biri olan İstiklal Partisi'nin bazı yöneticileri 11 Ocak 1944'te bağımsızlık bildirgesi yayımladılar.
Fas'ta devletin resmi dini İslam'dır. CIA tarafından tutulan The World Factbook'a göre Fas nüfusunun %99'u Müslüman'dır. Fas anayasası İslam'ı resmi din kabul ederek her dinden insana ibadet ve cemaat özgürlüğü hakkı vermektedir. İslam dini Fas'a 680 yılında Emevîler aracılığıyla getirilmiştir.
Arap coğrafyasının en batı bölgesinde olduğu için Arapçada batı anlamına gelen Mağrip, Avrupa bölgesinde ise Morocco ismi ile bilinir. Fas, resmi adı ile Fas Krallığı'dır.
Osmanlı Arabistanı, Arap Yarımadası'nın 1517-1918 yılları arasında Osmanlılar tarafından yönetildiği dönemdir.
Maveraünnehir'de kurulan Samanoğulları, Karahanlılar, Gazneliler, Mısır'da kurulanlar ise Tulunoğlulları, Ihşitlerdir. Daha sonra ise Maveraünnehir, İran ve Hazar denizi civarında Harizmşahlar, Selçuklular, Timurlular; Mısır'da da Kölemenler ve Eyyubiler devlet kurmuşlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri