Faslılar aslında sıcakkanlı ve mütevazılar. Çekingen görünürler ama dokunma yöntemini bilirseniz çok rahat diyalog kurulur; güler yüzlü ve sohbete açıklar. Özellikle kafe, restoran ve alışveriş alanlarında fazlasıyla cana yakın ve ilgililer. Aydınlarında Fransız üslubu ve düşünce sistemini görmek mümkün.
Fas'taki ana din, resmî devlet dini olarak kabul edilen İslam'dır. Resmi olarak nüfusun %99'u Müslüman ve bunların da neredeyse tamamı Sünni'dir. Fas'taki Müslümanların çoğu Sünniliğin Mâlikî mezhebindendir. Yapılan anketler, nüfusunun %80-95'inin en azından bir şekilde dindar olduğunu ortaya çıkarmıştır.
Dünyanın en büyük fosfat yataklarına sahip olan Fas, ekonomisini tarım, imalat, balıkçılık ve turizm sektörü gelirleri ve dış ülkelerde çalışan Faslıların ülkeye getirdikleri dövizlerle ayakta tutmaktadır.
Resmi dil Arapça'dır. Bunun yanı sıra ülkede çok sayıda var olan Berberilerin kullandığı Berberice dili ve bunun alt dili olan Shelha dili de konuşulmaktadır. Resmi dairelerde Fransızca kullanıldığı gibi, ülkenin kuzey kesiminde İspanyolca da konuşulur.
Fas ne için bilinir? Geleneksel Fas el sanatları, şehrin tarihi merkezi olan imparatorluk şehirleri Medine'de bulunabilir. Medina, mücevherler, kilimler, deri eşyalar ve çaydanlıklar dahil tüm Fas ürünleri için tek adrestir. Kazablanka, Fas'ta çekilmiş en ikonik filmlerden biridir.
İlgili 39 soru bulundu
Fas'ın ülke adı dillere göre farklılık gösterebiliyor. Bu da seyahat planlama aşamasında biraz kafa karıştırıcı olabiliyor. Fas'ın kendi dilindeki adı, en batıdaki yer anlamına gelen El-Magrip. İngilizce ismi Morocco, Fransızca adı ise Maroc.
Fas, ekonomik bakımdan fakir ülkeler arasında yer alır. Bunun sebebi iklim, topografya ve sosyal yapılar gibi faktörlerdir. Yoksulluk, kırsal bölgelerde daha da yoğunlaşmakta; yoksulluk sınırının altında yaşayan 4.000.000 kişiden 3.000.000'u bu bölgelerde yaşamaktadır.
Fas'ta konaklama maliyeti, kısıtlı bütçeyle seyahat edenler için son derece ucuz olabilir. Bir şehir merkezindeki ucuz bir yurt yatağı, gecelik 5 dolara kadar düşebilir. Yemekler kişi başı 2 $ gibi düşük bir fiyata mal olabilir ve otostop ve kamp, şehirler arasında seyahat etmenin yaygın yollarıdır.
8. yy'dan itibaren çeşitli hanedanlar tarafından yönetilen Fas toprakları 1912'de Fransa ve İspanya'nın himayesi altına girmiştir. Fas, 1956'da bağımsızlığına kavuşmuş ve anayasal monarşi rejimiyle idare edilmeye başlanmıştır.
Arapça'daki anlamı ise "akşam" demektir. İngilizce adı "Morocco", Fransızca'da "Maroc" olan ülkenin adı, ülkenin ortasında bulunan Marrakech (Marakeş) şehrinin isminden türemiştir.
Fas, 28 milyon nüfuslu; yaklaşık 14 milyonu kadın- anayasal monarşi ile yönetilen ve ekonomide liberalizmi ve çoğulcu siyaseti seçmiş bir ülkedir. Geleneksel mirasına kuvvetle bağlı ve yeniliğe cesurca açıktır.
Türk vatandaşları, ülkeye giriş tarihinden itibaren 6 ay süreyle geçerli pasaport hamili olmaları halinde Fas'a yapacakları 90 güne kadar ikamet süreli seyahatlerinde vizeden muaftır.
İslam hukukuna dayalı olan Fas'ta resmi olarak Müslümanların alkol tüketmesi yasak fakat uygulamada tolere ediliyor. Mağaza, bar ve restoranlarda Ramazan ayı dışında alkol satışına izin veriliyor.
Genel Durum. İspanya'dan ve Fransa'dan 1956'da bağımsızlığını kazanan Fas, 1963 yılından bu yana iki meclisli parlamenter monarşiyle yönetiliyor.
II. Abdülhamid'in tahttan indirilmesinden sonra da İttihat ve Terakki hükümetinin Fas politikası askeri faaliyet boyutunda kalmıştır. Fas'ta Fransız himayesinin tesis edilmesinden sonra da Osmanlı Devleti'nin Fas politikası tamamen sona ermiştir.
erkekler Marakeş kot pantolon veya şort, gömlek ve kapalı ayakkabı giyebilir. Bir blazer ceket, bir erkek ziyaretçinin gardırobuna kabul edilebilir bir ektir. Ancak, Kasım ayında ziyaret ediyorsanız, örtbas etmek en iyisidir. Kadınlar, göğüslerini ve omuzlarını korumak için uzun bir tunik giymelidir.
Bu sorunun basit bir yanıtı var: “EVET.” Fas ziyaret etmek için oldukça güvenli bir yer ve İspanya ve Fransa gibi bazı Avrupa ülkelerinden daha güvenilir olduğunu öğrenince şaşıracaksınız. Güvenliğinizi sağlamak için alabileceğiniz bazı önlemler var.
Fas'ta, Zagura ve Varzazat gibi yarı çöl durumunda bulunan yerlere dahi 1960'lardan beri görülmemiş kar yağışı hayatı oldukça zorlaştırdı. Kar sebebiyle 900 okulda eğitime ara verildi.
Fas Türkiye uçuş süresi yaklaşık olarak 4 saattir.
Kuzey Afrika'nın önde gelen ülkelerinden biri olan Fas, ülkemize oldukça yakın konumda olması ve vizesiz seyahate imkan tanıması sayesinde yurt dışı gezilerinde sıklıkla tercih ediliyor. Kazablanka başta olmak üzere Marakeş ve Rabat gibi çok önemli şehirleri bulunan ülke, ziyaretçilerine keyifli bir gezi vadediyor.
İslam Fas'ta en yaygın din olup devletin resmi dinidir. Fas'taki Müslümanların çoğu Sünni olup Maliki mezhebindendir. Ülkenin ikinci en büyük ve İslam'dan önceki dini ise Hristiyanlıktır. Ülkede çok az sayıda Yahudi olup birçoğu İsrail'e göç etmiştir.
Fas, bir Afrika ülkesi olduğu için yaz aylarında oldukça yüksek sıcaklıklara tanık olur. Hem sıcak hem de kuraklığın hâkim olduğu topraklarda bunalmadan bir gezi için ülkeye kış aylarında gitmeniz önerilir. Kasım ve mart aylarıFas gezisi için en uygun dönemdir.
Toplam 75 adet ikinci düzey idari bölüm olup bunlardan 62'si il (إقليم iklim) ve 13'ü prefektörlüktür (عمالة emaliye).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri