Kişinin kıyaslama yapmasındaki asıl amaç; o kişinin neden daha iyi olduğunu anlayabilme isteğiyle beraber kendini değerlendirme, geliştirme, benliğini yüceltme ve başkalarıyla birlikte olma ihtiyacı vardır. Benzer performansı göstermeye çalışarak başarıya ulaşma isteği mevcuttur.
İnsanlar kendilerini başkalarıyla karşılaştırma eğilimindedirler ve bu eğilim birçok açıdan zararlı olabilir. Bu duruma “karşılaştırma tuzağı” denir ve insanların kendilerini yetersiz hissetmelerine, kendilerine olan güvenlerinin azalmasına ve genel olarak mutsuz olmalarına neden olabilir.
Kıyaslama Çocuklarda Olumsuz Etkilere Neden Oluyor
Dolayısıyla anne ve babalar çocuğun iyiliğini düşünüp bu yönde hareket ederken, aslında farkında olmadan yalnızca ona zarar vermektedir. Bu nedenle de çocuklar arasında kesinlikle kıyaslama yapılmaması gerekmektedir.
Çocuğun iyi olma hali çocuğun yaşamındaki çeşitli alanlara göre oluşturulan göstergeler aracılığıyla çocukların yaşam kalitesini belirlemeye ve bunun sonucunda politika önerileriyle yaşam kalitelerini arttırmayı amaçlayan bir yaklaşım olarak tanımlanabilir.
İlgili 29 soru bulundu
Çünkü yaş aralığı arttıkça kıskançlık daha çok ortaya çıkmaktadır. Sonuç olarak ailenin kendisini hazır hissedip çocuk yapmaya karar verdiği zaman önemlidir. Ancak iki çocuk arasında olması önerilen yaş aralığı 3-4 yaştır.
KIYASLAMA TÜRLERİ : • İşletme içi(içsel) • Rekabetçi • Fonksiyonel(rekabet dışı) • Genel (türdeş) • İçsel kıyaslama: Bu kıyaslama türünde organizasyonun kendi içinde işlemler ve süreçler arasında kıyaslamalar yapılarak en iyi uygulamalar tespit edilmeye çalışılır.
İçsel kıyaslama: Bu kıyaslama türünde organizasyon kendi içinde işlemler ve süreçler arasında kıyaslamalar yaparak, en iyi uygulamaları tespit etmeye çalışılır. Kıyaslama çalışmalarına yeni başlayanların çoğu, işe iç kıyaslama yöntemiyle başlarlar ve diğer yöntemlere göre daha çabuk sonuç alırlar.
Kıyaslamak, diğer anlamıyla karşılaştırma yapmak, hayatımızın birçok döneminde yüz yüze kaldığımız bir durum.
Benchmarking yani kıyaslama, işletmelerin, rakiplerine veya endüstri lideri olarak tanınan kuruluşlara göre performanslarını değerlendirmenin bir yoludur.
Kıyaslama bir konu hakkında birden fazla ölçütü dikkate alarak aralarında değerlendirme yapmak olarak bilinmektedir. Bir konuda kıyaslama yapabilmek için aynı konuda farklı bir fikir de edinmek gerekmektedir. Kıyaslama her konuda yapılan karşılaştırma olarak kısaca tanımlanmaktadır.
Bir örgütün kendi içerisindeki departmanları arasındaki kıyaslama ile yapılan değerlendirmedir. Genellikle çok uluslu şirketlerde Holdinglerde uygulanır. Bu tür uygulamada gizlilik ve benzerlik sorunuyla karşılaşılmaz. Uygulamalar örgüt içi rekabeti canlı tutar.
Kıyaslama tekniği, çoğu kez “taklitçilik” olarak da yorumlanmakta ve bu yönüyle eleştirilmektedir. Taklitçilik, bir şeyi aynen almak ve uygulamakt r. › Kıyaslama tekniği ise, yaratıcı gelişmeler için bir zemin hazırlama sürecidir.16 Bu tekniğin felsefesinde, “aynen almak” değil, “uyarlamak” yaklaşımı yatmaktadır.
Kıyaslamanın temel aşamaları kıyaslamaya hazırlık, kıyaslama durum analizi ve verilerin toplanması, uygulama ve gözden geçirme (geliştirme)'dir.
Benchmarking, bir işletmenin rekabet gücünü arttırmak ve performansını daha başarılı kılmak için başka işletmelerin işleyiş yöntemlerini incelemektir. Sektördeki diğer işletmelerin iş yapma teknikleri incelenir, teknikleri kıyaslanır ve bu değerlendirmeler neticesinde kişi kendi işletmesinde bunları uygular.
Benchmark nedir sorusuna kısaca “ölçüt” olarak yanıt verilebilir. Bu terim, Türkçede kıyaslama anlamına gelen benchmarking eylemi ile ilişkilidir. Söz konusu terimin anlamına değindikten sonra “Benchmark (ölçüt) ne işe yarar?” sorusunun cevabı verilebilir. Benchmark, referans noktasını belirlemek amacıyla kullanılır.
Dış kıyaslama son derece faydalıdır. Şirketinizin pazardaki yerini daha iyi anlayabilir ve ele alınması gereken zayıflık alanlarını belirleyebilirsiniz. Rekabetçi kıyaslama, kendi süreçlerinizi ve ölçütlerinizi doğrudan rakiplerinizinkilerle karşılaştıran bir dış kıyaslama türüdür.
Bu Sözleşme uyarınca çocuğa uygulanabilecek olan kanuna göre daha erken yaşta reşit olma durumu hariç, onsekiz yaşına kadar her insan çocuk sayılır.
5395 sayılı Çocuk Koruma Kanununun (ÇKK) 3/1-a maddesi uyarınca daha erken yaşta ergin olsa bile, 18 yaşını doldurmamış kişi çocuktur. ÇKK ile getirilen yeni yaklaşım ile çocuğun bir suçu işlediği değil, bir suça sürüklendiği kabul edilmiştir.
Aralarında 1 yaş fark bulunan evli çiftlerin boşanma oranıysa yüzde 3. Bu çalışmadan çıkan sonuca göre, “eşler arasındaki en ideal yaş farkı 1'dir” demek mümkün..
Stratejik yönetim süreci, işletmelerin geleceğe yönelik planlamalarını ve bu planlamalara uygun kararları alarak uygulamaya geçmelerini kapsayan bir süreçtir.
Fonksiyonel kıyaslama, “iki veya daha fazla işletmenin belirli fonksiyonlarının kıyaslanması” olarak tanımlanır.
Rakip analizi (Benchmark), bir şirketin başarısını artırmak amacıyla ürününü ve şirketini piyasadaki diğer başarılı şirketler ve onların ürünleriyle kıyaslaması, iş dünyasındaki yerini görüp geliştirebilmesi için uygulanan tekniktir.
Kıyas (Arap: قياس), analoji, bir İslâm hukuku terimi, fıkhın dördüncü kaynağı. Kıyas, hükmü hakkında nass (ayet ve/veya sünnet) bulunmayan bir meseleyi, aralarındaki ortak sebep-sonuç bağından dolayı hükmü ayet veya hadisler ile çözülmüş bir konuya benzeterek çözmektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri