Hızlı hazırlanması, tüketim ve taşıma kolaylığı nedeniyle fast food, insanların yemek tercihinde favori seçeneklerden birisidir (Siew vd., 2017). Fast food restoranlar ise bu gıda grubunu sunarak insanların yiyecek içecek ihtiyaçlarını karşılamak üzere hizmet veren işletmelerdir.
Yaklaşık 12 bin kişi ile yapılan ankete katılanlardan fast food tüketenlerin yüzde 44'ü “sevdikleri için” fast food tükettiklerini, yüzde 35'i ise fast food tercihlerini burgerden yana kullandıklarını belirtti. Ucuz, hızlı, renkli ve lezzetli... Tamamen hazza yönelik tasarlanmış bu ürünleri arzulamak pek çok sebep var.
Vitamin ve mineral bakımından besin değerleri oldukça düşük olan fast food gıdalarla beslenen kişilerin bağışıklık sistemi, sağlıklı gıdalarla beslenenlere göre daha düşük olmaktadır. Yüksek sodyum içeriği nedeniyle fast food gıdalar tansiyon problemlerini ve kan basıncı artışıyla birlikte kalp krizini tetiklemektedir.
Fast food yemek hangi sağlık sorunlarına neden olur? Aşırı kalori tüketimi obezite, kardiyovasküler hastalıklar, böbrek problemleri, tip 2 diyabet, karaciğer hastalıkları gibi birçok sağlık problemi yaratır. Aşırı sodyum tüketimi de hipertansiyon ve kardiyovasküler hastalıklara neden olur.
Her gün 'Fast Food' yemenin zararları:
Kalp krizi geçirme olasılığınız yükselir. Fast food, besin ve vitamin eksikliğine neden olur. Tip 2 diyabet hastası olma riskiniz artar. Sürekli fast food tüketmek kanser riskini yükseltir.
İlgili 27 soru bulundu
Dr. Canan Karatay, "Lahmacun en sağlıklı fast food. Çünkü içinde kıyma var, yağ var, sebze var, soğan var, karbonhidrat var" dedi. Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi'nin davetlisi olarak kente gelen İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof.
Amerikada yapılan son araştırmalar, fast food türü yiyeceklerin bağımlılık yarattığına dair bulgular veriyor. Bilim adamları, hamburger, kızarmış patates gibi besinlerin içinde bulunan bazı maddelerin beyinde bağımlılık merkezini tetiklediğini belirtiyor.
Dünyanın en çok bilinen fast food markası McDonalds demek çok da yanlış olmaz. Yüzlerce ülkede açtığı binlerce şubesiyle ona asla hayır diyemeyen milyonlarca müşteri ağına sahip. Richard ve Maurice McDonald kardeşlerin kurduğu bu işletme ilk kez 1940 yılında Kaliforniya'da açıldı.
Ata Holding bünyesindeki TAB Gıda ile 1000 restorana ulaştı. Burger King, Popeyes, Sbarro, Arbys ve Usta Dönerci markalarıyla gıda alanında hızlı bir büyüme yakaladıklarını söyleyen Ata Holding'in Kurucusu Erhan Kurdoğlu, “Biz ayda 25 milyon kişiye hizmet veriyoruz, yurtdışında gelişmek çok önemli” dedi.
Pek çok fast food restoranında çocuk menüleri bulunmaktadır. Çocuklar için fast food gibi eğlenceli ama sağlıklı yiyecekler şöyle sıralanabilir: Fırında pişmiş ve ızgara besinler. – Et sandviçlerinin yanı sıra, tavuklu ve balıklı sandviç seçenekleri.
Kısaca Fast Food
Tam Türkçe karşılığı hızlı yemek olan ve Türk Dil Kurumu tarafından hazır yemek olarak tanımlanan fast food, kısa sürede hazırlanan; büfelerde, restoranlarda ve seyyar satıcılarda hemen tüketilmek veya paketlenmek üzere satılan yiyeceklere deniyor.
Fast Food kültürü ABD'de doğmuş hızlı yemek yeme aperatif yeme, öğünü geçiştirme anlamı olarak ortaya çıkmıştır. Çalışan bireyler vakitlerinden tasarruf sağlamak için yemek düzenine geçmeden ayak üstü hızlı bir şekilde açlıklarını gidermek için Fast Food'u tercih etmişler ve fast food kültürü doğmuştur.
Fast food gıdalar fazla yağ ve tuz içeren, yüksek enerji veren, posadan fakir, katkı maddeleri bakımından zengin, kan şekerini hızlı yükselten yiyeceklerdir.
Hazır halde satışa sunulan ekmek arası döner, hamburger, patates kızartması, pizza gibi pek çok yiyecek fast food olarak kabul edilir.
Kırmızı rengin gıda sektöründe sıkça kullanılmasının nedeni ise iştah açmasından kaynaklı. Aynı zamanda tutkunun rengi olan kırmızı, bağımlılık etkisi gösterebilen bir renk çeşidi. Kırmızı renk açlık hissi uyandırır ve yemeğe davet eder.
Fast food, yüksek beden kütle indeksi, daha az başarılı kilo kaybı bakımı ve kilo artışı ile ilişkilidir. Hızlı yiyecekler, diyetin kalitesini düşürür ve özellikle çocuklar ve ergenler arasında sağlıksız seçimler yaparak obezite riskini artırır. 2010 yılında fast-food tüketim maliyetleri neredeyse 164,8 milyar dolardı.
19. yüzyılın ortalarında, Almanya'nın Hamburg şehrinden bir tüccar, ticaret amacı ile gittiği Orta Asya'da Tatar Bifteği'ni görüp Almanya'ya getirdi ve onu Hamburg Bifteği olarak sunmaya başladı. Daha sonraları bir aşçı bu eti kızartarak servise sundu ve ona 'Hamburg'a ait' anlamına gelen 'hamburger' adını verdi.
“Burger King® helal mi?” sorusuna Burger King® çatısı altında sunulan tüm et ürünlerinin helal olduğu yanıtı verilebiliyor.
Burger King, Ekim 2010'da merkezi Rio de Janeiro/Brezilya olan yatırım şirketi 3G Capital tarafından devralınarak RBI (Restaurant Brands International) çatısı altında faaliyet göstermektedir. Markanın Türkiye operasyonlarını ise 24 yıldır aralıksız olarak bir Türk şirketi TAB Gıda olarak biz yürütmekteyiz.
Fast food, hazır yemek ya da ayaküstü yemek, kısa sürede hazırlanan ve seyyar satıcılarda, büfelerde ve restoranlarda hemen tüketmek veya paket yapılmak üzere satışa sunulan yiyecek. İngilizce fast food kavramı Türkçeye birebir çabuk/ivedi yemek olarak çevrilir.
Hazır halde satışa sunulan ekmek arası döner, hamburger, patates kızartması, pizza gibi pek çok yiyecek fast food kabul edilir.
Fastfood deyince aklımıza ilk gelen hamburger, pizza,kolalı içecekler.Ne yazık ki bizim kültürümüzde de fastfood olarak kabul edeceğimiz besinler bulunuyor.Döner,pide,tost,lahmacun,kumpir,kokoreç ,poğaça gibi besinler de hızlı ve hazır yemekler arasında yer alıyor.Özellikle çalışanlar,çocuklar ve gençlerin sık tercih ...
Yüksek miktarda rafine şeker ve basit karbonhidrat tükettiğinizde, pankreas kan şekerinizi düşük tutmak için insülin salgılar. Fast food, size kalıcı enerji vermek için yeterli karmaşık karbonhidrat içermediğinden, kan şekeri seviyeleriniz yemeyi bitirdikten hemen sonra çöker ve sizi yorgun bırakır.
Büyük küçük demeden hemen hemen herkesin bayıla bayıla tükettiği Fast Food, günümüzde sıklıkla tercih edilen yiyeceklerden biridir. Obezitenin yaygınlaşmasında rol oynayan bu tarz beslenme biçimleri, fazla kilo alımına neden olarak sağlığı ciddi anlamda riske atıyor.
Fast food gıdalar, hazır yiyecekler, şekerli besinler ve asitli içecekler kas oluşumunu önler. Vücudunuzu yoran şekerli ve hazır gıdalar kilo alımına neden olacağı için kas kütlesinin çoğalmasına engel olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri