FAT32; Windows, Linux ve MAC OS gibi farklı işletim sistemlerinde rahatlıkla kullanılabilmektedir. Yani FAT32 dosya sistemi, diğer işletim sistemlerine kolaylıkla taşınabilmektedir. Bu dosya sisteminin en büyük dezavantajı ise büyük dosyalar ile çalışmamasıdır.
FAT32 dosya sistemi, 4 GB'tan büyük dosyaları depolayamaz, ancak NTFS dosya sistemi depolayabilir. FAT32 ile karşılaştırıldığında NTFS dosya sisteminin daha yüksek disk kullanımı vardır ve disk alanını daha verimli şekilde yönetebilir. NTFS'nin okuma ve yazma hızları da FAT32'ninkinden daha yüksektir.
FAT dosya sistemi NTFS'ye göre birçok işletim sistemiyle uyumlu olma avantajına sahiptir. Ayrıca, dijital kameralar ve MP3 çalarlar gibi diğer birçok cihaz da FAT32 kullanır. Buna karşılık, NTFS yalnızca Windows işletim sistemleri tarafından desteklenir.
Bu FAT32 sınırlamasından dolayıdır. 4GB' tan büyük olan dosyalar FAT32 hacmine kaydedilemez. Flaş belleği exFAT veya NTFS' e biçimlendirme sorunu çözecektir.
exFAT dosya sistemi 2006 yılında kullanıma sunuldu ve flash sürücüler için geliştirildi. FAT32'nin geliştirilmiş sürümü olarak kabul edilen exFAT, boyut sınırlarına takılmıyor ve 4GB'tan büyük dosyalar ile 32GB'dan büyük disk bölümlerine imkan tanıyor.
İlgili 18 soru bulundu
FAT32; Windows, Linux ve MAC OS gibi farklı işletim sistemlerinde rahatlıkla kullanılabilmektedir. Yani FAT32 dosya sistemi, diğer işletim sistemlerine kolaylıkla taşınabilmektedir. Bu dosya sisteminin en büyük dezavantajı ise büyük dosyalar ile çalışmamasıdır.
Ancak harici hdd'imin sağlıklı çalışması için ntfs formatında olmalı.
NTFS, Windows açılış sürücüleri için standart biçimdir. Ancak harici Windows exFAT ya da FAT32, USB belleği hem Mac hem de Windows bilgisayarlarda kullanmanızı sağlar.
FAT32, hem Mac hem de Windows işletim sistemleri tarafından tanındığından sık duyduğunuz bir seçenektir ancak güvenlik sunmaz ve dosya boyutunu 4GB ile sınırlandırır. Çoğu USB flash bellek, kutudan çıktığında FAT32 dosya sistemine sahip olacaktır.
exFAT, birden fazla işletim sistemiyle uyumlu olduğundan harici SSD'ler, sabit sürücüler ve SD kartlar gibi çıkarılabilir veri saklama cihazları için yaygın olarak kullanılır. İlk olarak 2006 yılında Windows CE 6.0 ile tanıtılmıştır.
Ayrıca FAT32 dosya sistemi her cihazda çalışır ve farklı işletim sistemleri tarafından tanınır. Bu yüzden USB bellekleriniz de FAT32 kullanmanızı öneririm. NTFS, FAT32′ye göre daha hızlı çalışır.
Windows 11 işletim sistemi
Windows arama çubuğuna [Dosya Gezgini] yazın① ve [Aç]② öğesine tıklayın. Dosya Gezgini penceresinde, [Bu Bilgisayar]③ öğesini seçin. USB flash sürücünüze sağ tıklayın④, ardından [Biçimlendir]⑤ öğesini seçin. Dosya sistemini [FAT32]⑥, ardından [Başlat]⑦ öğesini seçin.
USB cihazınızın fat32 ya da NTFS biçiminde formatlanması gerekmektedir. Televizyonunuz USB 2.0 ise, USB 3.0 destekli aygıtı çalıştırmayacaktır. Farklı bir USB cihazı bağlayarak kontrol edebilirsiniz.
USB boyutu 32 GB'ın üzerinde olduğunda FAT32 seçeneği normal Windows biçimlendirme araçlarında bulunmadığından, bunu aşmak için diğer yetenekli USB biçimlendirme aracına ihtiyacınız vardır.
FAT32, basit bir dosya sistemi olduğundan ve gerçekten uzun süredir piyasada olduğundan tüm işletim sistemleriyle uyumludur. Buna karşılık NTFS, güvenilirliği, disk alanı kullanımını ve genel performansı iyileştirmek için gelişmiş veri yapılarını benimsediği için FAT'tan daha sağlam ve etkilidir.
FAT32, 1970'li yıllarda Windows işletim sistemi için geliştirilmiş en eski dosya sistemidir. Bu sistem 500 K'dan daha küçük boyutlardaki disket sürücüler için tasarlanmıştır.
(1) Yanıt Kartınızın NTFS dosya biçimi ile formatlanması söz konusu olamaz zaten. Yoksa MP3 cihazınıza taktığınızda kartı okuyamayacağı için çalıştıramaz.
FAT, Dosya Ayırma Tablosu'nun kısaltmasıdır. FAT32 Formatı, ünlü FAT32 sınıflandırma şemasını kullanarak 32GB'tan daha önemli depolama kapasitelerine sahip bellek kartlarını biçimlendirmek için oluşturulmuş bir disk biçimlendirme yardımcı programıdır.
En az 8 GB alana sahip boş bir USB flash sürücü veya harici sabit sürücü ya da boş bir DVD (ve DVD yazıcı). İçindeki tüm içerik silineceğinden boş bir USB veya DVD kullanmanızı öneririz.
FAT32 için maksimum dosya boyutu nedir? 4 GB. FAT32 sürücüsündeki tek tek dosyaların boyutu 4 GB'ın üzerinde olamaz - bu maksimumdur.
FAT32, hem Mac hem de Windows işletim sistemleri tarafından tanındığından sık duyduğunuz bir seçenektir ancak güvenlik sunmaz ve dosya boyutunu 4GB ile sınırlandırır.
Disk Yönetimi'nde, exFAT USB veya harici cihazınıza sağ tıklayın, "Biçimlendir" seçeneğini seçin. Adım 4. Dosya sistemini FAT32 olarak ayarlayın, "Hızlı Format" ı işaretleyin ve onaylamak için "Tamam" ı tıklayın. Biçimlendirme işlemi bittiğinde, cihazınız dosyaları FAT32 biçiminde kaydetmeye ve aktarmaya hazırdır.
Fat32 dosya sistemi 4GB ve üzeri dosyaları kopyalamaya izin vermez. Windows 11 gibi 4GB'dan büyük iso dosyalarını UEFI olarak ayarladığın USB'lere kopyalayamazsın. NTFS dosya sistemi bu yüzden var. Bootable yapacaksanız ve bu bootable UEFI olacaksa mecburen FAT32 yapacaksınız.
exFAT'i, NTFS'den fazla cihaz desteklemektedir. exFAT disk formatında dosya boyutu ya da bölüm boyutu sınırı bulunmamaktadır. Bunun yanı sıra FAT32'nin sunduğuna oranla daha büyük dosya boyutu ve bölüm ihtiyacınız varsa ve NTFS'nin sunduğundan daha fazla uyumluluğa ihtiyacınız varsa exFAT tam size göredir.
Format attıktan sonra bilgisayardaki veriler, tamamen silinmez. Hard diskte kendilerini korumaya devam ederler. Ancak hard diske yeni bir dosya kaydedilmek istendiğinde, disk üzerine belirli bir düzende kaydedilmeye başlanır. Bu durum, silinmiş dosyaların tamamen kaybolmasına neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri