Fatih, önceki adıyla Deepsea Metro II, devlete ait Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın sahibi ve işletmecisi olduğu altıncı nesil ultra derin deniz sondaj gemisi.
Gemi, Kasım 2021'de TPAO tarafından Daewoo'dan 180 milyon Amerikan doları karşılığı satın alındı. Güney Kore'deki Okpo Limanı'ndan 7 Mart'ta yolculuğa başlayan gemi, 19 Mayıs'ta Mersin'in Taşucu NATO Limanı'na vardı.
Envanterin ilk üyesi ve doğal gaz tarihinin en büyük keşiflerine imza atan Fatih Sondaj Gemisi, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) bünyesinde 2017'de filoya dahil oldu.
6. nesil ultra derin deniz sondaj gemisi Fatih, Türkiye'nin ilk operasyonel sondaj gemisidir. 25 Kasım 2011 tarihinde Hyundai Heavy Industries tarafından üretilen gemi, 860 milyon dolara inşa edilmiştir.
6. nesil seviyeye sahip olan Fatih sondaj gemisi, sunduğu özellikler ile ülkemizde enerji kaynakları rezervi açısından oldukça önemli adımlara imza atmıştır. 200'den fazla personele sahip olarak çalışmalarını gerçekleştirmekte ve aktif bir şekilde deniz sondajını yürütmektedir.
İlgili 23 soru bulundu
Tarihçe. Fatih, Güney Kore'nin Ulsan kentinde Hyundai Heavy Industries tarafından yaklaşık 860 milyon ABD dolarına inşa edildi ve 25 Kasım 2011'de denize indirildi. Mart 2016'da 210 milyon $ bedelle Chalfont Shipping'e satıldı.
Sondaj Operatörü olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Sondaj Operatörü maaşı 2023 verilerine göre ortalama 32.700 TL civarındadır.
Mayıs 2019'da Northern Drilling gemiyi satın aldı ve geminin adını West Cobalt olarak değiştirdi ancak bu sözleşme de Ekim 2019'da sonlandırıldı. Gemi, Kasım 2021'de Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) tarafından Daewoo'dan 180 milyon Amerikan doları karşılığında satın alındı.
Geçtiğimiz günlerde Findaldiya sularına indirilen Icon of the Seas, geminin tahrik ve manevra sistemlerini zorlamak için dört günlük bir test sürecinden başarı ile geçti. Titanik'in 5 katı büyüklüğünde olan yolcu gemisi, Ocak 2024'te ilk seferini yapacak ve 5 bin 600 kişiye hizmet edecek.
Kuyudaki sondaj çalışmalarında 5500 metre derinliğe inilmesi planlanıyor. Fatih Sondaj Gemisi, 229 metre uzunluğa, 36 metre genişliğe ve 64 metre kule yüksekliğine sahip.
Yavuz, önceki adıyla Deepsea Metro I, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın sahibi ve işletmecisi olduğu ultra derinsu sondaj gemisidir. Golden Close Maritime Corp.
TCG Anadolu, İspanyol amiral gemisi Juan Carlos I'e benzer bir amfibi hücum gemisidir (LHD). 231 metre uzunluğunda, 32 metre genişliğinde ve 27 bin 436 ton ağırlığındaki gemi, yaklaşık 21 deniz mili azami hıza, 9 bin deniz mili menzile sahiptir ve denizde 50 gün görev yapabilir.
Kanuni, önceki adıyla Sertão, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın sahibi ve işletmecisi olduğu ultra derinsu sondaj gemisidir.
RV Oruç Reis, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğünün sahibi olduğu Türk araştırma gemisidir. Yapımına 2012'de İstanbul'da başlanan ve 2015'te tamamlanan gemiye Osmanlı denizcisi Oruç Reis'in adı verildi.
Türkiye'de Fatih, Yavuz ve Kanuni isimli üç derin deniz sondaj gemisi petrol ve doğal gaz araştırmalarında kullanılıyor. Üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye rüzgâr, petrol ve doğal gaz gibi denizlerden de elde edilebilen enerji kaynakları açısından potansiyele sahip olan bir ülke.
Gemide mürettebat dahil toplam 2 bin 224 kişi vardı. Gemi New York'a doğru giderken 15 Nisan gecesi büyük bir buzdağına çarptı. Birkaç saat içinde de battı. 1514 kişi hayatını kaybetti. Gemide hiç Türk yolcu yoktu.
Yaşanan olay bir kez daha Titanik faciasını gündeme taşıdı. Peki, dünyanın en ünlü batığı Titanik'in enkazı nerede, kaç metre derinlikte? RMS Titanic, White Star Line şirketine ait Olympic sınıfı bir transatlantik yolcu gemisiydi. Harland and Wolff (Belfast, Kuzey İrlanda) tersanelerinde üretilmişti.
Ancak ana gemiden Titanik batığının olduğu 3 bin 800 metre derinliğe dalış hemen hemen 2 saat sürüyor. Denizaltıyla irtibatın dalış başladıktan 1 saat 45 dakika sonra kesildiği biliniyor.
Abdülhamid, Kanun-ı Esasî'nin 113. maddesiyle kendisine tanınan "idari sürgün yetkisi"ni kullanarak daha meclis toplanmadan ve 93 Harbi başlamadan önce Midhat Paşa'yı sadrazamlıktan alıp sürgüne yolladı.
Türkiye'nin dördüncü sondaj gemisi Abdülhamid Han, Doğu Akdeniz'de petrol ve doğal gaz sondajı için yola çıktı. Geminin ilk sondaj görevi olduğu belirtildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mersin'de düzenlenen törene katılarak bir konuşma yaptı.
2023 yılı itibari ile 62 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Dalgıç maaşları 19960 TL'dir. En düşük Dalgıç maaşı 15970 TL iken, en yüksek Dalgıç maaşı 34850 TL'dir.
eleman.net verilerine göre, Sondör 2023 yılında ortalama 35.500 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Sondör , Ocak 2023 yılında ortalama 28.820 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 17.820 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri