Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ve e-devlet resmi internet sayfaları üzerinden parsel sorgulamalarını yapmak oldukça kolay. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün resmi internet sitesi aracılığıyla sorgulama seçeneklerinden adres girerek direk arsa veya arazinin olduğu konuma gidip, sorgulama da yapabilirsiniz.
Sınır Tespiti Kimler Tarafından Yapılır? Sınır tespit işlemi, sadece tek başına yapılıp resmî işlemlerde kullanılacaksa bu işlem LİHKAB (Lisanslı Harita Kadastro Mühendisliği Büroları) tarafından yapılması gerekmektedir.
e-Devlet üzerinden turkiye.gov.tr/tapu-bilgileri-sorgulama adresini kullanarak, TAKBİS sorgulaması yaparak parsel bilgilerine ulaşabilirsiniz. e-Devlet üzerinden yapılan sorgularda parsel numarası bilinmese bile, kişiler üzerine kayıtlı taşınmazların parsel numaralarına erişebilmek mümkün.
Parsel Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır? Ada ve parsel bilgileri hakkındaki sorgulama işlemlerini Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüklerine gidip yetkili personele danışarak ya da internet üzerinden e-devlet sistemi veya Tapu Kadastro Genel Müdürlüğünün resmi web sitesi ve uygulamasını kullanarak gerçekleştirebilirsiniz.
İlgili 33 soru bulundu
2023 Yılı (13 Temmuz 2023 Tarihli ve 32247 sayılı Resmi Gazete) için talep edilecek krokilerinde, tapu başına ilgilisi tarafından Vergi Dairesine (4 sayılı Tarife Md.16) 388,20₺ (Üçyüzseksensekiz Lira, Yirmi Kuruş) ücret yatırılması gerekmektedir.
Cevap: Konu ile ilgili olarak Kimlik belgeniz ile birlikte Tapu Müdürlüğüne başvuruda bulunabilirsiniz.
Hisseli Arazide Yer Tespiti Nasıl Yapılır? Hisseli bir arsa ve hisseli bir arazi üzerine hissesi bulunan mal sahiplerinin, sahip oldukları alanın yerini tespit etmeleri ve arazinin sınırlarını öğrenmeleri için arsanın bulunduğu konumdaki kadastro müdürlüğüne başvuru yapmaları gerekmektedir.
Arazilerin tüm bilgilerini öğrenmek için www.tkgm.gov.tr , www.csb.gov.tr veya ilgili belediyenin internet sitesine erişerek tapu müdürlüğü sayfasından yapabileceğiniz gibi il ve ilçe tapu müdürlüklerine giderek bizzat kendinizde yapabilirsiniz.
Mutlaka kadastro çalışmalarında tespit edilen yolu kullanmak zorundayız. Dava açabilmemiz için parselimize ait hiç bir yol olmamalıdır. Genellikle tesis edilecek yolu genişliği 2,5m -3.0m arasında tespit edilir.
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ve e-devlet resmi internet sayfaları üzerinden parsel sorgulamalarını yapmak oldukça kolay. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün resmi internet sitesi aracılığıyla sorgulama seçeneklerinden adres girerek direk arsa veya arazinin olduğu konuma gidip, sorgulama da yapabilirsiniz.
Arazinin kime ait olduğunu, kaç metrekare olduğunu, imarlı olup olmadığını, parsel bilgilerini, pafta bilgilerini ve ada bilgilerini parsel - pafta sorgulama işlemi ile birlikte öğrenebilirsiniz. Parsel - pafta sorgulama işlemi Tapu Kadastro Genel Müdürlüğüne bağlı bir işlemdir.
www. tkgm.gov.tradresinden“parsel sorgulama” linki ile il, ilçe, mahalle/köy, ada ve parsel bilgileri girilerek doğrudan parsel sorgulaması yapılabiliyor. Bilgilerin girilmesi sonucunda parselin uydu fotoğrafı ile çakışık görüntüsü ekrana yansıyor.
Tarla, bahçe, ormanlık alan gibi büyük yüzeylerin alanlarını ölçmek için arazi ölçüleri kullanılır. Arazi ölçü birimleri; ar (a), dekar (daa), dönüm, hektar (ha) olarak bilinir. Bunlar, genel olarak arazi alan ölçümünde kullanılır, tarım ve ormancılık alanlarında sıklıkla kullanılan alan ölçüm birimidir.
Kadastral yola cephe olup olmadığını belediyeden veya kadastro müdürlüğündeki kadastral paftalardan kontrol edebilirsiniz.
Şakül, kısa süreli nokta belirlemelerinde kullanılan bir ölçüm cihazıdır. Uzunluk ölçümünde vazgeçilmez cihazlardan biri olan şakül, arazi ölçümlerinde sıklıkla tercih edilmektedir. Prizmaların dış kısmı genellikle metalden yapılmaktadır. Beşgen prizmadan meydana gelen iç kısımları mevcuttur.
Bu maddeye göre “Devlet ve kamu tüzel kişileri; kamu yararının gerektirdiği hallerde, gerçek karşılıklarını peşin ödemek şartıyla, özel mülkiyette bulunan taşınmaz malların tamamını veya bir kısmını, kanunla gösterilen esas ve usullere göre, kamulaştırmaya ve bunlar üzerinde idarî irtifaklar kurmaya yetkilidir.”
Parsel sorgulama işlemini Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS) üzerinden de yapabilirsiniz. Parsel Sorgulama alanı üzerinden ulaşacağınız “https://parselsorgu.tkgm.gov.tr/” adresinde yer alan ilgili alanları doldurduktan sonra talep ettiğiniz bilgilere ulaşabilirsiniz.
Arsa niteliği kazanmamış araziler imara açık değildir. İmar izninin olup olmadığını anlamak için ilk bakmanız gereken yer tapu senedidir. Tapusunda eğer “arsa” yazıyorsa imarlı arsa, “tarla” yazıyorsa ya imarsız arsa ya da güncel tapusu alınmamış demektir.
Hisseli gayrimenkullerde kimin taşınmazın hangi bölümüne sahip olduğu belli değildir. Taşınmazın bütün bölümlerine tüm hissedarlar ortaktır. Bu nedenle tüm hissedarlarla ortak bir anlaşmaya varmadığınız sürece, gayrimenkulün bir kısmını bile kullanma hakkına sahip değilsinizdir.
Tapu dairesine, hisse sahibi ya da ona vekalet eden kişi ile gidilir. Eğer söz konusu hisse üzerinde ipotek, haciz vb. unsurlar var ise bu durum tapu memuru tarafından hisseli tapuyu alacak olan kişiye hatırlatılır. Gereken harç ve giderlerin ödenmesinin ardından atılan imzalar ile hisseli tapu alma işlemi tamamlanır.
Arsa ve arazi sahiplerinin sahip oldukları alanın yerini veya sınırlarını öğrenmeleri için arsanın/arazinin bulunduğu yerdeki kadastro müdürlüğüne başvurmaları gerekiyor. Ayrıca lisanslı harita kadastro bürosu olan yerlerde ise bu bürolara başvurulabiliyor.
Kadastro Kanunu'nun 12. Maddesi gereğince, kadastro tutanaklarının kesinleşmesinin ardından Osmanlı tapusu gibi ya da köy senedi gibi önceki tarihli belgelere dayanılarak açılacak davalar dinlenmez. Bu davalarda 10 yıllık sürenin başlangıcı dikkatli izlenmeli ve buna göre karar verilmelidir.
Tarla arsa cins değişikliği için tarlanın; · 1/1000 Ölçekli imar planı içinde kalması, · Yapılaşmaya açık bir fonksiyona sahip olması gerekmektedir. 1/1000 ölçekli imar planı hükümleri çerçevesinde yapılacak imar uygulaması sonucunda tapuda “tarla” olarak gözüken nitelik “arsa” olarak dönüşecektir.
– Aplikasyon için gerekli teknik belgeler kadastro müdürlüğünden temin edilir. 2. b) Talep kadastro müdürlüğü tarafından karşılanıyorsa; – Kadastro müdürü ya da ya da görevlendireceği personel tarafından, gelen talep değerlendirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri