⇒ Birinci nedeni Avrupa'daki siyasi ekonomik ve din birliğinin koparılması istenilmiştir.istenilmiştir. Venediklileri yanımıza çekerek Avrupa'da oluşacak birliktelikler önlenmiştir. ⇒İkinci nedeni ise ekonomiyi diriltmek idi. Yeni pazar arayışları ve ölü duruma geçen tarihi yolları yeniden canlandırma çabaları idi.
Kapitülasyonların veriliş amacı ticareti kendi ülkelerine çekmek olsa da daha sonra merkantilist politika haline gelmiştir. Bir ülkenin başka bir ülkeye ayrıcalık verebilmesi için güçlü bir ekonomiye sahip olması gerekir. Kapitülasyonların bir süresi bulunmadığından dolayı süresiz olarak verilmektedir.
Savaşlarda gösterilen büyük başarılar ile Osmanlı Devleti gittikçe güçleniyordu. Fakat savaşlardan dolayı ekonomi yavaş yavaş bozuluyordu. İşte bu dönemde Fatih Sultan Mehmet Venediklilere ve Cenevizlilere kapitülasyonlar vermiştir.
Siyasi sebeplerden dolayı yabancı devletlere kapitülasyonların verilmesinin nedeni, Osmanlı Devleti'nin kendi güvenlik ve çıkarlarını korumak için verilmesidir. Osmanlı Devleti, kapitülasyonlar vererek batılı devletleri birbirlerine karşı kışkırtmak ve batıdan gelebilecek saldırıları önlemeyi amaçlamıştır.
Kapitülasyonlar ilk olarak 1352 yılında Orhan Bey Döneminde Cenevizlilere verilmiş, I. Murat Döneminden itibaren ise (1384) Venediklilere verilmiştir. 1740 yılında I. Mahmut ve XV. Louis arasında yapılan bir anlaşmayla sürekliliği olan devletlerarası bir ticaret sözleşmesine dönüşmüştür.
İlgili 29 soru bulundu
Osmanlı Devleti II. Mehmed döneminde Venediklilere, I. Süleyman döneminde Fransızlara çeşitli amaçlar doğrultusunda kapitülasyonlar vermiştir. Aynı zamanda dağılma döneminde Balta Limanı Ticaret Antlaşması ile İngilizler'e, Hünkâr İskelesi Antlaşması ile Ruslar'a çeşitli kapitülasyonlar vermiştir.
Doğrulanmış Cevap. İlk kapitülasyonlar fatih döneminde Venediklilere verilmiştir ama resmi Değildir. Kanuni dönemindeki fransızlara tanınan kapitülasyonlar resmidir ve ilk kapitülasyon olarak sayılır.
Yeni pazar arayışları ve ölü duruma geçen tarihi yolları yeniden canlandırma çabaları idi. Bu şekilde Osmanlı ekonomisi de yükselişe geçecekti. Bu sebeplerden dolayı ilk ticari kapitülasyonlar Fatih döneminde Venedikliler'e tanınmıştır.
KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN DÖNEMİ KAPİTÜLASYONU
İlk Fransız Kapitülasyonu, Kıbrıs seferi öncesinde 1569 yılında verildi. Katolik dünyasına ve Papa ambargosuna karşı ittifak sağlamak için Protestan olan İngiltere'ye 1580'de, Hollanda'ya 1612'de Kapitülasyonlar verildi.
Kapitülasyonları Sürekli Hale Getiren Padişah
Osmanlı Devleti tarihinde, ilk kez 1. Murad zamanında verilen ve Fatih Sultan Mehmed ile Kanuni Sultan Süleyman döneminde artarak devam eden kapitülasyonların, sürekli bir hale getirilmesi 1. Mahmud döneminde gerçekleşmiştir.
Tarihçi Âşık Paşazade'nin yorumuna göre, Fatih'in ayağındaki bir ağrıyı gidermek üzere verdiği bir ilaç neticesi Fatih zehirlenerek ölmüştür. Bu konuda tarihçiler farklı düşüncelere sahiptirler. Bu farklı düşüncelerden bir tanesi Hekim Yakup'un Fatih Sultan Mehmed'i kasten zehirlediğidir.
Fransa XII.Louis devrinde ilk kapitülasyon antlaşmasını Mısır'daki Memlûk Devleti ile 1500 yılında yapmıştır. Memlûk Sultanı Fransızlar ve Katalanlar ile ileride I.Süleyman tarafından genişletilecek olan bazı izinler vermiştir. Fransa çoktandır Orta Avrupa'da kendisine bazı müttefikler arıyordu.
Fatih'in Önemli Fetihleri
İstanbul (1453), Amasra (1459), Sinop (1460), Trabzon (1461), Konya, Karaman (1466) Doğu Anadolu (1473 Otlukbeli Savaşı). Belgrad hariç Sırbistan (1459), Mora Yarımadası (1460), Eflak (1462), Bosna (1463) Hersek (1483), Boğdan (1476), Arnavutluk (1478).
Böylece verilen ilk imtiyazın, Osmanlıların 1352'de Rumeli'ye geçmeleri ile Cenevizlilere tanıdıkları kapitülasyonlar olduğu ortaya çıkmaktadır. Bundan sonra 9 Haziran 1387 yılında yine Cenevizlilere yeni kapitülasyon ayrıcalıklarının tanındığı görülmektedir.
Fransa'ya verilen kapitülasyonlar, Fransa'nın Osmanlı Devleti'ndeki nüfuzunun artmasına neden olmuştur. Fransa ile ilk defa 1536 yılında ahidnâme imzalanmıştır. Ardından 1569 yılında daha kapsamlı bir anlaşma, 1581, 1597, 1604 ve 1673 ahidnâmeleri takip etmiştir.
Erzurum Kongresi dir. Çünkü ilk kez Erzurum'da reddedilmiştir. Kesin olarak Sivas Kongresinde reddeilmiştir.
16. yüzyılda Habsburg İmparatorluğu karşısında var olabilmek isteyen Fransa her zor duruma düştüğünde Osmanlı, asker, donanma ve para desteğinde bulunarak Fransa'yı ayakta tuttu. Kanunî Sultan Süleyman döneminde başlayan yardımlar bir asırdan fazla devam etmiştir.
Kaleye yapılan hücumdan bir gün önce Kanuni Sultan Süleyman ölmüştür. Padişahın hayatını kaybetmesi, sadrazam tarafından bu durumun tehlikeli olacağı düşünülerek gizli tutulmuştur. Kalenin fethinden de sonra padişahın ölüm haberi oğlu II. Selim Belgrad'a gelene kadar gizli tutulmuştur.
Osmanlı Devleti, son derece başarılı olan fetihlerin ardından artık bir kara devleti değildi. Üç denizle çevrili bir yarımada konumuna gelmişti. Farklı ülkelerden gelecek olan tüccarlar sayesinde devlet gelirlerini arttırmak istiyordu. İşte bu yüzden kapitülasyonlar verildi.
Fatih Kanunnâmesi, Osmanlı İmparatorluğu'nun devlet örgütü ile örgüt yapısının işleyişi hakkında düzenleyici nitelikteki temel kanun.
Osmanlı'nın 7. padişahı olan Fatih Sultan Mehmet, imparatorluğu genişleterek askeri teknolojide ilerlemeler sağlamış ve İstanbul'u fethetmiştir. Fatih, hem askeri hem de entelektüel yetenekleri ile tarihte önemli bir rol oynamıştır. 1444 ve 1451 yıllarında iki kez tahta çıkmıştır.
Cevap. Aslında Fatih sultan Mehmet 'in özel bir durumu yok. Onun döneminde daha Amerika keşfedilmemişti ve amerika yelilerinden domates üretimi öğrenilmemişti yani aslına domatesi Amerikanın keşfinden önce ölen kimse yemedi.
Müsadere; Osmanlı İmparatorluğu'nda devletin, haksız kazançla zengin olmuş görevlilerin mallarına istediği zaman el koyabilmesi usulüdür. 17. yüzyıldan itibaren ölen veya idam edilen yüksek dereceli memurların da mallarına el konulmaya başlanılmış fakat bu uygulama II. Mahmut tarafından kaldırılmıştır.
Kapitülasyonların kaldırılmasını ilk kez onaylayan devlet RUSYA'dır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri