Ömrü seferlerle geçen büyük komutan Fatih Sultan Mehmet, yine bir sefer hazırlığında Gebze yakınlarında vefat etti. Şeyh Ebu'l-Vefa'nın kıldırdığı cenaze namazı ile Fatih Camii külliyesi içerisinde yer alan hazire alanındaki türbeye defnedildi.
İmam Şafii {r.a.)'nin eski görüşüne göre, -tıpkı diğer namazların imamlığında olduğu gibi- cenaze namazını kıldırma hakkı da öncelikle valiye aittir, sonra mescidin imamına sıra gelir, daha sonra da ölenin velisine sıra gelir.
Padişahın naaşı gizlice İstanbul'a gönderildi. Kısa bir süre sonra iktidar savaşı başlayınca devlet ricali ne yazık ki Fatih Sultan Mehmet'in cansız bedenini unutacaktı. Daha beteri Sultanın bedeni yıkandığında çoktan çürümeye başladığı da kahreden başka bir detaydır.
Yeryüzünde ilk cenaze namazı, Âdem aleyhisselam için kılınmıştır.
Akşemseddin, 1389 yılında Şam'da doğmuştur. Asıl adı Muhammed Şemseddin Bin Hamza, 15. Yüzyılın en büyük âlimlerinden biridir. Hacı Bayram Velî'nin müridi ve Fatih Sultan Mehmed'in mürşidi (hocalar)dir. İstanbul´un manevî fatihi olarak da anılır.
İlgili 29 soru bulundu
Biçimsel olarak padişah-ı âlem-penâh bu anlamdadır. [17] Fatih Sultan Mehmed Han, İstanbul'un fâtihi ve müjdelenmiş hükümdar olarak hem “fâtih” lakabını hem de cihan hükümdarı anlamına gelen padişah unvanını kullanmak suretiyle bu uygulamanın öncüsü olmuştur.
Fatih Sultan Mehmed: Bayramîyye tarikatındandır. Hacı Bayram-i Veli'nin halifesi Ak Şemseddin'e bağlıdır.
Osman'ın namazını bir rivayete göre Cübeyr bin Mut'im, başka bir rivayete göre Hakim bin Hizam veya Mervan kıldırmıştı. Ensardan bir grup Müslüman gelip Hz. Osman'ın cenaze namazını kılmak isteyenlere engelolmak istemişler, fakat daha değişik bir fitnenin kopmasından korkarak bu isteklerinden vazgeçmişlerdi.
Resulullahın vefatının ikinci günü, Hazret-i Ali de mescide gelerek Hazret-i Ebu Bekir'e biat eyledi. Hazret-i Ebu Bekir, sözbirliği ile halife yapıldı. Sual: Seadet-i Ebediyye'de (Eshab-ı kiram, bölük bölük gelip, imamsız olarak, Resulullah'ın cenaze namazını kıldılar. Namaz, gece yarısına kadar devam etti.
Hz. Ömer üç gün sonra vefat etti (26 Zilhicce 23 / 3 Kasım 644). Cenaze namazını Suheyb b. Sinân kıldırdı (İbn Sa'd, III, 367).
Mezarı İstanbul'un Fatih ilçesindeki Fatih Camii'nde yer almaktadır.
Saray görevlileri, cenazenin vaziyetini ortalığı dayanılmaz bir kokunun sarması üzerine hatırladılar. Fatih bir tabip ve hükümdarın baltacılarının kethüdası, yani o zamanın bir çeşit saray muhafızı olan KASIM adındaki bir zat tarafından bir rivayete göre 19 gün sonra mumyalandı.
Peygamberimiz Efendimmiz (asm)'in cenaze namazı kılınmıştır.
Ancak Müslümanların halifesi olmadığı için cemaat halinde değil, münferiden kılınmıştır. Ayrıca Peygamberimiz ahirete irtihal ettiği odada olduğundan, Müslümanların hepsi bir araya sığmadıkları için münferiden kılınmıştır.
Cenaze namazı hususundaki büyük hassasiyetine ve ısrarına rağmen Hz. Peygamber'in, borçlular, intihar edenler, kamu malını haksız bir Ģekilde zimme- tine geçirenler ile had cezasına çarptırılanların cenaze namazlarını kılmaktan çekindiği nakledilmektedir.
Cenaze namazı, hicretin birinci senesinde Medine-i Münevvere'de farz kılındı. Hz. Hatice (R.A.) hicretten evvel vefat ettiğinden, cenaze namazı kılınmamıştı. Cenaze namazı, ümmeti Muhammediyeye mahsustur.
Hazreti Muhammed, vefat etmeden evvel namaza çıkamayacak kadar hastalanması üzerine namazları Hazreti Ebubekir'in kıldırmasını istedi. Hazreti Muhammed, vefat edeceği gün kendini iyi hissederek sabah namazı için mescide gitti ve namaz kıldırmakta olan Hazreti Ebubekir'in yanında namaza durdu.
Namaza çıkamayacak kadar hastalanınca namazı Ebû Bekir'in kıldırmasını istedi (Hz. Ebû Bekir'in kaç vakit namaz kıldırdığı hakkındaki rivayetler için bk. Kettânî, I, 146-147). Resûl-i Ekrem pazartesi günü kendini iyi hissederek sabah namazı için mescide gitti ve namaz kıldırmakta olan Ebû Bekir'in yanında namaza durdu.
Ebu Bekir'in peygamberimizden "Peygamberler öldükleri yere gömülürler" sözünü nakletmesi üzerine vefat ettiği odada gömülmesine karar verildi. Ebu Ubeyde ve Ebu Talha'ya mezar kazmaları (iki türlü mezar sistemi var. Lahd ve Şakk) için haber gönderildi. Ebu Ubeyde evinde bulunup getirildi ve o mezarı kazdı.
Bedir dışındaki muharebelere katıldı. 644'te halife oldu. Sebe taraftarları evini kuşattı; oruçluyken, Kur'an okurken öldürüldü (656). Cenazesini Zübeyr kaldırdı, Bâkî Mezarlığı'na gömüldü.
Osman'ın halifelik yılları, bazı kesimlerce halifeliğinin kabul edilmediği, büyük fitnelerin yaşandığı bir dönemdir. Hilafet makamını bırakmazsa öldürüleceği yönünde tehdit edilen Hz. Osman, Kur'an-ı Kerim okurken şehit edilmiş; bu elim olayı gerçekleştirenler cenazesinin kaldırılmasına dahi izin vermemişlerdi.
Osman nasıl şehit oldu ise isyancılar tarafından olduğu bilinmektedir.
Hurufîlerin yakılması Fahreddin-i Acemi tarafından kâfir oldukları gerekçe gösterilerek Hurufiler'in canlarının alınması yolunda bir fetva çıkarılması üzerine Fatih Sultan Mehmet'in de fetvaya karşı gelmemesiyle Hurufiler Edirne'de yakılan büyük ateşe atılarak diri diri yakılmıştı.
Temeli ses, harf ve sayı kavramlarına dayanan, yani Matrix filminin kurgusunu andıran Hurufilik kısa zamanda yayıldı ama âkıbeti kanla yahut ateşle noktalandı. Mezhebin kurucularının derileri yüzüldü, Fatih Sultan Mehmed zamanında da, binlercesi diri diri yakıldı.
Muhammed ismi önce Mehemmed olmuş, sonra Mehmed, ondan sonra ise Mehmet olarak okunmaya başlanmıştır. Mehmet ismi Muhammed ismi'nin kısaltılmış halidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri