Ebu Bekir'dir. Hz. Peygamber aleyhissalatü vesselamın hastalığı ağırlaşınca kendisine, namazı kimin kıldırmasını istediği soruldu: - “Ebû Bekir'e söyleyin, namazı kıldırsın!” buyurdu.
Peygamber'in hayatı boyunca cemaate namaz kıldırması, hastalandığında da cemaate katılarak Ebû Bekir'in arkasında kılması, konunun İslâm'daki yerini göstermesi bakımından önemlidir.
Peygamber efendimiz hastalığı sebebiyle namaz kıldıramayacak duruma geldiği vakitte, Ebu Bekir'e bu görevi vermiştir. ''Ebu Bekir!e söyleyiniz, müminlere namaz kıldırsın''ifadesini kullanmıştır. Hz. Muhammed'in hayatı: Peygamber efendimiz 571 yılında doğmuştur.
Hz. Peygamber (s.a.s.), “İyi ve kötü (müttakî ve günahkâr) her müslümanın arkasında namaz kılınız.” (Ebû Dâvûd, Salât, 64, Cihâd, 35; Dârekutnî, es-Sünen, II, 404; Beyhakî, es-Sünenü'l-kübrâ, IV, 29) buyurmuşlardır.
abdest almayı ve namaz kılmayı öğretmiştir. Peygamberimizle birlikte Hz. Hatice validemiz namaza başlamıştır.
İlgili 24 soru bulundu
Adem ibadet eder miydi; mesela namaz kılar mıydı? Değerli kardeşimiz, Her peygamber gibi, Hz. Âdem aleyhisselam da ibadet ederdi, namaz kılardı.
Peygamber'den (s.a.s.) önce de var mıydı? Kur'ân'da Hz. Muhammed'den (s.a.s.) önceki peygamberlerin de namaz ibadetiyle mükellef kılındıkları belirtilmektedir (el-Bakara, 2/83; Yûnus, 10/87; Hûd, 11/87; İbrâhim, 14/37, 40; Meryem, 19/30-31, 54-55; Tâhâ, 20/14; el-Enbiyâ, 21/72-73; Lokmân, 31/17).
Hz. Peygamber bir hadisinde, “Namaz dinin direğidir” (Müsned, V, 231, 237; Tirmizî, “Îmân”, 8) demiş, namazın en önemli rüknü durumundaki secdeyi ise kulun Allah'a en yakın olduğu durum olarak nitelendirmiştir (Müslim, “Ṣalât”, 215; Nesâî, “Mevâḳītü'ṣ-ṣalât”, 35).
- Şu üç kişinin namazlarının makbul olmayacağını ifade etmişlerdir: 1) Avcı. 2) Hamal. 3) Tüccar.
İbrâhim, Hz. Mûsâ ve Hz. Îsâ ile görüşmüş ve Mescid-i Aksâ'da peygamberlere iki rekât namaz kıldırmıştır.
Evine dönen Peygamber Efendimiz (asm), ilk Müslüman Hz. Hatice (r.anhâ) Vâlidemize nasıl abdest alınacağını ve nasıl namaz kılınacağını öğretti. Daha sonra birlikte namaz kıldılar. İslâm tarihinde cemaatle kılınan ilk namaz, Peygamber Efendimizin (asm) imam olup kıldırdığı bu namazdır.
Peygamber Medine'den ayrılacağı zaman yerine bir imam tayin ederdi. Abdullah ibni Ümmü Mektum bunlardandır. Son dönemdeki hastalık zamanlarında Hz. Ebû Bekir'i imamete vekil tayin etmiştir.
405 Ehl-i Beyti'nden Rasûlüllah (sas)'e ilk kavuşan O oldu. Rasûlüllah (sas) Bâkî kabristanından döndüğü gece (19 Safer Çarşamba günü) hastalandı. Hastalığı 13 gün sürdü. 1 Rabiülevvel Pazartesi günü öğleden sonra vefât etti.
Bir hadis-i şerif meali: (Cemaatle kılınan namaz, yalnız kılınan namazdan 27 derece daha faziletlidir.) [Buhari] Cemaat gitmemek Sual: Camiye yani cemaate gitmemek için neler özür olur? CEVAP Mazeretsiz cemaate gitmemek caiz olmaz. Çünkü bazı âlimler cemaate gitmeye vacip demişlerdir.
Hastanın şuuru ve akli melekeleri yerinde ise namaz kendisine farzdır. Ancak hastalığı nefes almasına, sağlıklı düşünmesine ve duaları aklında tutmasına engel teşkil ediyorsa bu sorumluluk üzerinden kalkar.
Ebû Bekir (Arapça: أبو بكر, d. 573 - ö. 634) ya da tam adıyla Ebû Bekir Abdullah bin Ebî Kuhâfe Osmân bin Âmir el-Kureşî et-Teymî (Arapça: عبد الله بن أبي قحافة عثمان بن كعب التيمي القرشي أبو بكر الصديق), İslam peygamberi Muhammed'in sahabesi ve Dört Halife'nin ilki.
Bu sebeple onları tekrar etmeyeceğiz. - Burada söylememiz gereken şudur: İmansız olarak kabre girmeyen kimselerin af ihtimaline dahil olan günahlar arasında namaz da vardır. Yani Allah namaz kılmayanları da affedebilir. Fakat unutmamak gerekir ki, “affedilebilmek”, mutlaka “af olunmak” manasına gelmez.
Tekrar içerse Allah onun kırk gün (tekrar) namazını kabul etmez. Tevbe ederse Allah tevbesini kabul eder. Dördüncü kez tekrar içerse, Allah tam kırk gün namazını kabul etmez. Ondan sonra tevbe ederse Allah artık onun tevbesini de kabul etmez ve ona Habâl nehrinden içirir."
Sabah ve yatsı namazları, münafıklara en zor gelen namazlardır. Bu sebeple bu iki vaktin namazı, mü'minle münafığı ayırıcı bir özelliğe sahiptir.
Geleneksel Sünnî fıkıhçılara göre Müslümanlara günlük olarak beş vakit namaz farzdır. Ancak bu namazların ikişer rekâtının farz, diğerlerinin sünnet veya farzla bitişik sünnet olduğu kabul edilir.
Allah (c.c.) kullarını cenneti ile müjdelemiştir. Bu cennet nimeti ile buluşmak için namaz çok önemlidir. Hem namaz dinin direğidir. Peygamber efendimiz anne ve babaların çocuklarına namaz kılmasını öğretmesini ve vakti geldiğinde onlara emretmesini tavsiye etmiştir.
İslam'ın ilk dönemlerinde sabah ve akşam olmak üzere günde 2 vakit kılınan namaz ile ilgili ve namazın vakitleri hakkında ayrıntılar ise Taha Suresi 20/130 ve Mümin Suresi 40/55. Ayetlerinde bildirilmiştir.
İlâhî dinler arasında iman esasları hususunda hiçbir fark olmadığı gibi, bilhassa temel ibadetler hususunda da fark bulunmamaktadır. İşte dinin direği mesabesinde olan namaz da bütün peygamberlere ve onların ümmetlerine farz kılınmış bir ibadettir.
Bütün Müslümanlar her gün üzerlerine farz olan on yedi rek'at farz namazı kılarlarken, Rasûlullâh -sallallâhu aleyhi ve selem- geceli gündüzlü günde farz ve nâfile olarak 50-60 rek'at namaz kılardı.
Müslüman alemi için namazın farz olması hicretten bir buçuk yıl önce miraç gecesinde olmuştur. Ve Müslümanların kılması farz haline gelmiştir. Namaz Ne Zaman Farz Kılındı? İbadetlerin arasında yer alan ve en önemli Allah'a yakınlığı sağlayan şey namaz ve secdede yapılan duadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri