1980′li yıllarda, Devlet tiyatrosu oyuncu ve yönetmeni Tamer Levent'in ergen ve genç gruplarıyla başlattığı 'Eğitimde Drama' çalışmaları, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi öğretim üyelerinden İnci San'ın katkılarıyla belirli bir düzeye gelir.
Türkiye'de eğitimde yaratıcı drama alanında söz edilmesini sağlayan bu öncü iki insan, bu çalışmalardan edindikleri birikimlerinden de yola çıkarak 1985 yılında Ankara'da ilk olarak “Uluslararası Eğitimde Dramatizasyon” seminerini gerçekleştirirler.
Drama ilk kez İngiltere ve Amerika da geliştirilmiştir. Harriet Finlay-Johnson, Peter Slade, Brian Way Slade, Winifred Word, Viola Spolin, Dorothy Heathcote, John Deweyn, Henry Coldwwey Cook, Frank Cisec, Carl Gross, Betty Jone Wagner, Balton, McCaslin bu alanın gelişmesinde katkıda bulunmuş isimlerdir.
Yaratıcı drama tarihine Peter Slade büyük katkı sağlamış, çocuklarla dramanın ilk uygulayıcılarından olmuştur. Slade, yaşamının büyük bölümünü bu alanda yaptığı çalışmalara adamıştır. Slade'in etkisi, yaratıcı drama kuram ve uygulayıcılarının çalışmalarında açıkça görülmektedir.
Dramanın önemli bir öğrenme yolu olduğu düşüncesinden hareketle İngiltere'de ilk adımlar, Harriet Finlay-Johnson tarafından atılır. 1913 yılında yayınlanan Dramatik Öğretim Yöntemi (The Dramatic Method of Teaching) adlı kitabı Harriet Finlay-Johnson'ın bu alanın öncülerinden biri olduğunu göstermektedir.
İlgili 25 soru bulundu
Ayrıca ülkemizde Tamer Levent ve İnci San yaratıcı dramanın öncüleri olarak bilinmektedirler.
20/01/2006 tarihinde Çağdaş Drama Derneği'nde görüştüğümüz, yaratıcı dramanın eğitimde bir yöntem,bir sanat formu ve disiplin olarak Türkiye'deki yerini alması için öncü çabaları olan sanat eğitimbilimcisi Prof . Dr. İnci San'ın görüşleri, kendi ifadeleriyle aktarılmıştır.
Cumhuriyet döneminde 1926 tarihli ilkokul programında, ilkokulun eğitim ve öğretim ilkeleri bölümünde, temsil(dramatik gösteriler) temel olarak kabul edilmiştir. Daha ileri tarihlerde ilkokul ve ortaokul programlarında temsil yoluyla canlandırma biçiminde dramatizasyon etkinliklerine yer yer değinilmektedir.
Bu araştırmada, eğitimde yaratıcı dramanın öncüsü kabul edilen Harriet Finlay-Johnson'ın dramaya yaklaşımı betimlenmeye çalışılmıştır. Drama alanında ilk çalışmaları yapan Harriet Finlay-Johnson'ın kendi kitabının incelenmesine dayanan bu araştırma, döküman incelemeye dayalı biyografik bir çalışmadır.
Drama kelimesinin diğer bir anlamı da “oynamaktır”. İlk olarak Antik Yunan döneminde ortaya çıkmıştır. O dönemlerde tiyatronun gelişmesinden sonra bir kişinin katılanlara anlamlı bir şey yapması için ortaya çıkmıştır. İnsanların yarattığı tasarımlarını eyleme dönüştürmesiyle günümüze kadar gelmiştir.
Drama veya Dırama (Yunanca: Δράμα), Yunanistan'da Doğu Makedonya bölgesinin en büyük şehri ve aynı adı taşıyan ilin (nomos) merkezidir. 2011 tarihiyle nüfusu 58.944'tür.
Cecily O'Neill. Cecily O'Neill eğitimde drama ve tiyatronun kullanılması alanında uluslararası bir otoritedir.
Adıgüzel (2022) yaratıcı dramayı oluşturan temel bileşenleri (öğeler); drama eğitmeni/öğretmeni (lider), grup (katılımcılar), mekân (çalışma ortamı) ve konu (düşünce) olmak üzere dört başlıkta ifade etmektedir.
Eylül 1998'de MEB Talim Terbiye kurulunun yayımlamış olduğu Eylül 1998 tarihli tebliğler dergisine göre ilköğretim okulları seçmeli drama dersi 1-2-3 öğretim programı yayımlanmış ve 1997-1998 öğretim yılından itibaren drama seçmeli ders olarak yer almıştır (Çalışkan ve Karadağ, 2014, s.45).
Dramanın önemli bir öğrenme yolu olduğu düşüncesi bu yüzyılın başlarında ortaya çıkmıştır. İlk adımlar İngiltere'de Harriet-Finley Johnson ve Caldwell Cook, Amerika'da Winifred Ward tarafından atılmıştır.
Buna göre 'Drama' (Trakya kökeniyle) “bir tepe ve bol su yanındaki yer” anlamına gelmektedir.
Yaratıcı dramaliderleri, bir öğretim yöntemi olan drama sürecini planlayan ve yöneten, drama alanında katılımcılara yol gösterenkişi olarak tanımlanmaktadır. Bu açıdan yaratıcı drama liderlerinin sahip olması gereken bir takım nitelikler olduğusöylenebilir.
Harriet Finley Jhonson
Finley Jhonson'ın dramatik yöntem üzerine yazdığı kitap, bir öğretmenin dramatik eğitim programı üzerine geniş kapsamlı bilgi verdiği ilk örneklerdendir. Kitapta öğretilecek her konu (tarih, coğrafya, din bilgisi, doğa çalışmaları, şiir, matematik ve Sheakspeare) dramatik harekete uyarlanmıştır.
Eğitimde Yaratıcı Drama : ÖMER ADIGÜZEL, DEVRİM ÇAKIR: Amazon.com.tr: Kitap.
Drama sözcüğünün kökü Yunanca "Dran"dır. Dran, itmek, çekmek, yapmak, etmek, eylemek anlamlarında kullanılır (Lehmann, 1986, p.255'dan Akt.: San, 1990). Drama sözcüğü bugünkü anlamına yakın biçimde Yunanca Dromenon'daki "seyirlik olarak benzetme" (And, 1974, s.17) anlamına daha yakındır ve eylem anlamını taşır.
Günümüze yaklaştığımızda 1982 yılında Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi öğretim görevlisi İnci San ve Devlet tiyatrosu sanatçısı Tamer Levent'in başlangıcını yaptığı çalışmalar, 1985 yılında düzenlenen Birinci Uluslararası Eğitimde Drama Semineri ile ilerlemeye başlamıştır.
Eğitimde yaratıcı dramanın önemini şu şekilde özetleyebiliriz: Farkındalık kazandırır. Bağımsız düşünmeyi sağlar. İş birliği yapabilme özelliğini geliştirir. Sosyal ve psikolojik duyarlılık yaratır.
Yaratıcı Dramanın Temel Öğeleri (Bileşenleri)
Böylece dramanın öğelerinin bu tanımdan yola çıkarak; yaratıcı drama lideri/eğitmeni/öğretmeni, konu-tema, çeşitli teknikler (doğaçlama, rol oynama vd.), bir grup, yaşantı-tecrübe, oyunsu özellikler ve canlandırmadan (kurgusal gerçeklik) oluştuğunu görürüz.
Yaratıcı Dramanın Aşamaları
Süreç ise Isınma-Hazırlık, Canlandırma ve Değerlendirme-Tartışma aşamalarından oluşur.
Drama Lideri: Çalışmaya rehberlik eden kişidir. Bir lider değişime açık, gelişmeye elverişli, esnek bir kişiliğe sahip olmalıdır. Mesleki formasyona sahip, psikoloji, gelişim psikolojisi, tiyatro, müzik, plastik sanatlar, oyun ve tiyatro pedagojisi gibi alanlarda yeterli olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri