Tahtı iki yıl sonra 1446'da babasına devreden 2. Mehmet, 19 yaşına geldiğinde padişahın vefatıyla yeniden tahta çıktı. Anadolu'da ve Balkanlar'da durumu kontrol altına alan 2.
Mehmed, 29 Mayıs'ta büyük taarruz için emir verdi. 29 Mayıs'ta günün ilk ışıkları ile başlayan taarruzla, surlar aşıldı. 29 Mayıs 1453'te kapıları açılan İstanbul, Sultan 2. Mehmed'in önderliğindeki Osmanlı birlikleri tarafından fethedildi. Hazreti Peygamber'in övgüsüne mazhar olarak "Fatih" unvanını alan Sultan 2.
Kosova mücadelesinde babasının yanında yer aldı. 17 yaşına geldiğinde babasının tavsiyesi üzerine Dulkadir ailesinden Süleyman Bey'in kızı olan Sitti Hatun ile evlendi. Hicri takvime göre 852 yılında Fatih Sultan Mehmet kendi adına ilk defa para bastırmaya başladı. 2.
Fatih, bu hocaları sayesinde, ülkesinin dışında ünlü birçok hocayı ve bilgini de tanımak fırsatını buldu. Henüz altı yaşındayken, Amasya'ya vali atanmıştı. 1443'te Manisa'ya vali atandı. 1444'te büyük kardeşi Alaettin ölünce, Osmanlı Devleti'nin tek veliahtı kaldı.
Padişahın naaşı gizlice İstanbul'a gönderildi. Kısa bir süre sonra iktidar savaşı başlayınca devlet ricali ne yazık ki Fatih Sultan Mehmet'in cansız bedenini unutacaktı. Daha beteri Sultanın bedeni yıkandığında çoktan çürümeye başladığı da kahreden başka bir detaydır. Ceset öylesine kokmuş ki kimse gidip yıkayamıyordu.
İlgili 40 soru bulundu
Fatih Sultan Mehmet'in bilinen 7 eşi vardır. Bu eşlerden ise toplamda 5 tane çocuğu olmuştur. Fatih Sultan Mehmet'in eşlerinin isimleri ise şunlardır: Emine- Gül Bahar Hatun: Fatih Sultan Mehmet'in ilk eşi olan Gül Bahar Hatun'un cariye kökenli olduğu bilinmektedir.
Babası, Süleyman doğduğu zaman Trabzon valisi olan ve 1512 yılında padişah olarak tahta çıkan I. Selim, annesi ise Ayşe Hafsa Valide sultandı.
Orhan Bey ve I. Murat zamamnda henüz İstanbul'u kuşatacak güce erişememiş olan Osmanlılar bu gücü kendilerinde ilk defa I. Bayezit zamamnda buldu ve bu hükümdar zamamnda şehir iki kez kuşatıldı. Daha sonra Musa Çelebi ve II. Murat tarafından birer kez kuşatılan İstanbul, 1453 'te II. Mehmet tarafından ele geçirildi.
İlaldı Sultan'ın Hayatı ve Eserleri
İbrahim Bey, İlaldı Hatun evliliği ise 1427'de[25] yapılmıştır. Konyalı'ya göre, Çelebi Sultan Mehmed'in kızı İlaldı Hatun, Osmanlı prensesi Nefise Sultan'dan doğan Karamanoğullarından biriyle evlenmiş ve bu darulhuffazı yaptırmıştır[26]. Ancak Nefise Hatun, Alaeddin Bey'in eşidir.
Fatih Sultan Mehmet, 1481'de vefat ettiğinde naaşı, Fatih Camisinin kıble duvarı önünde uzanan hazire (mezarlık) alanındaki türbeye defnedildi. 1766 depreminde türbe hasar görmüş ve sonrasında onarılmıştır.
Gelin birlikte hangi padişahın ne yiyor bakalım. FATİH SULTAN MEHMET'İN EN SEVDİĞİ YEMEK NEYDİ? Deniz ürünlerine düşkünlüğü ile bilinen Fatih Sultan Mehmet, istiridye, karides, kurutulmuş balık, yılan balığı gibi ürünleri tüketirdi. Özellikle kekikli yılan balığı sofralarına sıklıkla yer verirdi.
Murat döneminde 880 bin kilometrekare olarak devraldığı Osmanlı topraklarını, 2 milyon 214 bin kilometrekareye ulaştırdı. Gut hastalığı olan Fatih Sultan Mehmet, Anadolu'ya çıktığı sefer sırasında 3 Mayıs 1481'de Gebze yakınlarındaki Hünkar Çayırı'nda vefat etti.
fatih sultan mehmet de başkentinden uzakta vefat eden hükümdarlarımızdandı. ama padişahın ölümünden sonra devletin üst kademesi tahta kimin geçeceğinin kavgasına tutuşunca cenazenin tahnidini unutmuş ve koskoca fatih'in naaşını kokutmuşlardı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri