Kaynaklarda nüzûl sebebiyle ilgili özel bir olay yoktur. Kur'an'ın hem bir mukaddimesi hem de özeti gibidir. Ayrıca her müminin kıldığı namazın bütün rek'atlarında rabbi ile konuşurcasına okuması ve bu sayede O'na yaklaşması murat edilmiştir.
Fatih, açan demektir. Kur'an'ın kapısını açan, Kur'an'ın anahtarı olan bir suredir Fatiha Suresi. Peygamberimiz (s.a.s.), Fatiha Suresini “seb'ul mesânî” diye zikretmiştir; bu ise “7 tekrarlanan ayet” anlamına gelmektedir. Fatiha Suresinin başında besmele vardır.
Fatiha Suresinin sırrının çok büyük olduğu alimler tarafından belirtilir. Alimler 7 gün üst üste okunması durumunda, kişinin dileklerini gerçekleştirebileceğini belirtirler. Hikmetleri arasında murada erme, doğruyu bulma, Allah'a yakın olma gibi durumlar bulunur.
Mekke döneminde inmiştir ve iniş sırasına göre 5. suredir. Kur'an'ın ilk suresi olduğu için, adını ''başlangıç, açılış'' anlamlarına gelen ''fatiha'' kelimesinden almıştır. Önemine ithafen Fatiha-ı Şerife olarak da hitap edilir. Sure ayrıca, ikinci ayetinin başlangıcına binaen Elham olarak da anılır.
Fâtiha sûresi önce Allah'ı en belirgin nitelikleriyle tanıtmakta ve insanı sağlam bir imanla O'na yöneltmekte, yaratıcıya ve yaratılmışlara karşı sorumluluk duygusuyla hareket etmeyi dinin ve dindarlığın temeli olarak belirlemektedir.
İlgili 21 soru bulundu
Örnekler, peygamberlerin izlerinden giden fert ve ümmetlerde, ibretler ise onlara cephe alan ve Cenâb-ı Hakk'a meydan okuyanlarda görülmektedir. Bazı rivayetlerde sapanların “hıristiyanlar”, ilâhî gazaba uğrayanların da “yahudiler” olarak açıklanması (meselâ bk.
Peygamber şöyle dedi: “Namazda Fatiha sûresini okumayan kimsenin namazı geçerli değildir.” (Buhârî, 1422: I, 151). Hanefî fakihlere göre, namazda Fatiha sûresinin okunması farz değil vaciptir.
Fatiha Suresi Anlamı (Diyanet Meali)
Hamd, Âlemlerin Rabbi, Rahmân, Rahîm, hesap ve ceza gününün (ahiret gününün) maliki Allah'a mahsustur. (Allahım!) Yalnız sana ibadet ederiz ve yalnız senden yardım dileriz. Bizi doğru yola, kendilerine nimet verdiklerinin yoluna ilet; gazaba uğrayanlarınkine ve sapıklarınkine değil.
Mes'ûd, Abdullah b. Ömer ve Abdullah b. Abbas gibi sahâbîlerle bazı tâbiîn âlimlere göre Resûlullah'a verilen es-seb'u'l-mesânî, Bakara-A'râf arasındaki altı sûre ile Yûnus sûresinden (veya Enfâl ve Tevbe'nin birleştirilmiş şeklinden) oluşan yedi uzun sûredir (seb'-i tıvâl).
"dalalete kapılanların " olarak motamot tercüme edilebilecek, müslümanların allah'ın sözü olduğuna inandığı kur'an-ı kerim'in ilk suresinin 7. ayetinin son kelimesidir. sonunda "amin" denir. deyimleşmiştir. bir işin istenildiği gibi olmadığı fakat öyle ya da böyle sona gelindiğini belirtmek için kullanılır.
- Fatiha suresi de Kur'an'ın bir parçasıdır. Ölülere Kur'an okuyup ruhlarına sevabını göndermenin hükmü Fatiha için de geçerlidir. Mezar taşlarında "Ruhuna el-Fatiha" yazılması, o mezarı ziyaret edenlerin Fatiha suresini okumalarına vesile olmak içindir.
Allah Teâlâ, putperestlerin Hz. Peygamber'i üzen ve inciten inatçı, alaycı tutumlarına karşı resulünü teselli etmek üzere, kendisini âdeta çok değerli bir hediye ile, tekrar tekrar okunan yedi (âyeti) ve yüce Kur'an'ı vermekle onurlandırdığını ifade buyurmaktadır.
Kur'ân-ı Kerîm'in, ezberden abdestsiz okunabileceği konusunda bir ihtilaf yoktur.
Hz. Osman tarafından Zeyd b. Sâbit başkanlığında oluşturulan heyet, uzun bir süre çalışarak Kur'ân'ı, Hz. Peygamber'in ömrünün sonlarına doğru okuduğu Fâtiha, Bakara, Âl-i İmrân, Nisâ, Mâide…, İhlâs, Felak, Nâs sıralamasına göre 114 sûre olarak tertip etti ve Ebû Bekir mushâfındaki âyet dizilişine göre yazdı.
Alak Suresi (Arapça: سورة العلق), Kur'an'ın 96. suresi ve kronolojik olarak inen ilk suresidir. Sure, 19 ayetten oluşur. Mekke'de inen sure, ismini 2. ayette geçen ve ''kan pıhtısı / embriyo / zigot'' gibi anlamlara gelen ''alak'' kelimesinden almıştır.
İlk rivayete göre Alak sûresinin ilk beş ayeti, ikinci rivayete göre Müddessir sûresinin ilk beş ayeti, üçüncü rivayete göre Fâtiha sûresinin tümü ilk inen vahiydir.
Aişe'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Yedi uzun sureyi (Seb'ut-Tival) öğrenen kişi alim biri sayılır" buyurmuştur.
Kur'ân-ı Kerîm'de es-seb'u't-tuvel dışında âyet sayısı yüzün üzerinde olan sûrelere verilen ad.
İkili ya da çiftler anlamına gelen mesani kelimesi kökeni Arapça olarak bilinmektedir. Arapçada sıklıkla kullanılan bu kelime ikili şeyler hakkında kullanılmaktadır. Özellikle çiftler olarak bilinen bu kelime cümle içerisinde topluluk şeklinde kullanılmaktadır.
“İyya kena'büdü ve iyya kenestain. “ Anlamı : De ki ; biz yanlız sana ibadet ederiz ve ancak senden yardım dileriz .
Fatiha Suresinde geçen Elhamdülillahi Rabbil Alemin, alemleri yoktan var eden Allah'a şükürler olsun demektir.
41 Gün 41 Fatiha Okumanın Fazileti
Okuyan kişilerin gönlü ferahlık ve huzur ile dolar. Kişilerin kalpten istediği her şeyi elde edebilmesine yardım eder. Rızık kapılarını açarak rızkın genişlemesini sağlar. Kişilerin daha başarılı olmasına yardım eder.
Namazda bir miktar Kur'ân okumak farzdır. Hanefîlerde tercih edilen görüşe göre bu miktar, en az üç kısa âyet veya bu miktarda bir sûre olmalıdır. Özellikle Fâtiha sûresinin okunması vaciptir. Dolayısıyla namazda Fâtiha sûresi okunmakla, hem farz kıraat hem de vacip yerine getirilmiş olur.
Namaz kılmasını hiç bilmeyen, hiç namaz kılmamış, hiç dua ve sure bilmeyen birisi isterse elbette namaz kılabilir. Dinimiz böyle insanları da kucaklamaya hazırdır. Ahiret ve ebedi hayat söz konusu olunca, kaybedilecek tek fert yoktur. Namaz kılmaya bilgisizlik engel değildir.
Zamm-ı sûre, Fâtiha'dan sonra okunan, en az üç âyete veya üç âyet uzunluğundaki bir âyete denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri