İşyeri kira sözleşmesi yazılı olarak ya da sözlü olarak yapılabilir. Ancak ispat açısından sözleşmesinin yazılı olarak yapılması daha uygundur. Sözleşme, tarafları hiçbir şekilde şüpheye yer bırakmayacak net bir şekilde düzenlenmelidir.
“Kira sözleşmesi yazılı olmak zorunda mı?” ; Türk borçlar Kanunu'na göre kira sözleşmesi yazılı olmak zorunda değildir. Herhangi bir biçime de tabi değildir. Yani taraflar sözlü olarak dahi kira sözleşmesi kurabilirler.
Türk Borçlar Kanunu'nun 340. maddesi uyarınca, “Konut ve çatılı işyeri kiralarında sözleşmenin kurulması ya da sürdürülmesi, kiracının yararı olmaksı- zın, kiralananın kullanımıyla doğrudan ilişkisi olmayan bir borç altına girmesine bağlanmışsa, kirayla bağlantılı sözleşme geçersizdir”.
Her şirketin kuruluş aşamasında bir yer göstermesi Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında zorunludur. Bu iş yeri göstergesi için de iş yeri kira sözleşmesi gerekmektedir.
Öncelikle kira tespit davası açabilmek için işyerine ilişkin geçerli bir kira sözleşmesi mevcut olmalıdır. Ancak bu kira sözleşmesinin mutlaka yazılı olarak akdedilmiş olmasına ihtiyaç bulunmamaktadır. Kira sözleşmesi sözlü irade açıklamalarına dayalı olarak da geçerli bir şekilde kurulabilmektedir.
İlgili 38 soru bulundu
İşyeri kira sözleşmesi yazılı olarak ya da sözlü olarak yapılabilir. Ancak ispat açısından sözleşmesinin yazılı olarak yapılması daha uygundur. Sözleşme, tarafları hiçbir şekilde şüpheye yer bırakmayacak net bir şekilde düzenlenmelidir.
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nda kira sözleşmesi “Genel Hüküm- ler”, “Konut ve Çatılı İşyeri Kiraları” ve “Ürün Kirası” olmak üzere üç ayrımda düzenlenmiştir.
Kira sözleşmesinin yazılı olması şartı aranmadığından dolayı kontratın bulunmadığı durumlarda dahi kira sözleşmesi bulunabilecektir. Kiracı hukuka aykırı olarak tahliye edilemeyecek, haklarını kullanması engellenemeyecektir.
Sözleşme süresi: İstisnai durumlar haricinde (ihtilaf sonucu yargı süreçleri, mülk sahibinin değişmesi, kiracının erken tahliye etmesi vb.) kira sözleşmesi 10 yıl boyunca geçerli olacaktır ve her yıl sonunda otomatik olarak kendini yenileyecektir.
Kanunun emredici hükümlerine, ahlaka, kamu düzenine, kişilik haklarına aykırı veya konusu imkânsız olan sözleşmeler kesin olarak hükümsüzdür. Sözleşmenin içerdiği hükümlerden bir kısmının hükümsüz olması, diğerlerinin geçerliliğini etkilemez.
Kira sözleşmelerinin noterden onaylatılması zorunluluğu yoktur. Hatta kira sözleşmelerinin yazılı olması bile zorunlu değildir. Ancak yazılı olması anlaşmazlık halinde ispatta kolaylık sağlar. Örneğin kira sözleşmesinin yazılı olmasının en önemli yararı kira bedelinin tespitinde sağlayacağı kolaylıktır.
İş yerlerine yapılacak kira zammı oranında ise sınırlama bulunmuyor. Ekim ayı kira artış oranı yüzde 55.30 olarak belirlendi. Böylece kira kontrat süresi ekim ayında dolan işletme sahipleri kiralarında tavan zammı yüzde 55.30 olarak uygulayacak.
1 yıllık kira sözleşmesi bitince, kiracı sürenin bitiminden en az 15 gün önce bildirimde bulunup sözleşmeyi feshetmediği sürece sözleşme 1 yıl uzamış kabul edilir. Bu nedenle; sözleşme süresinin dolması, kiracının tahliyesi için tek başına sebep teşkil etmeyecektir.
Yeni dükkan aldım kiracıyı nasıl çıkarabilirim? Kiracı, yeni malikin kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut veya işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa çıkarılabilir.Bu ihtiyacı gerçek ve samimi olması gerekmektedir.
İş yerlerinde kira artış oranı, esasında tıpkı konut kiralarında olduğu gibi taraflarca kararlaştırılabilir. Ancak tarafların kararlaştırdıkları oran, TÜFE oranını geçemez. TÜFE oranının üzerinde bir kira artış oranının kararlaştırılması durumunda, TÜFE oranı geçerli olacaktır.
Sözleşmesi Olmayan Kiracıyı Tahliye İçin Geçerli Nedenler
Herhangi bir kontratın olmadığı durumlarda kiranın aksamasına örnek olarak banka hesap dökümleri gösterilebilir. Kiracının tahliyesini sonuçlandırabilecek en önemli yasal etken olarak da; bir kira yılı içerisinde iki kez haklı ihtarda bulunmayı gösterebiliriz.
Kira Artışı Hesaplama
Bu nedenle bir çok uyuşmazlık çıkmakta ve davalar açılmaktadır. Yasal olarak kira artış oranları Borçlar Kanunu'nun 344. maddesinde kapsamında yapılır. Bu madde kapsamında konut kira artışı %25 oranında, işyeri kira artışı ise TÜFE oranından daha fazla yapılamaz.
Yukarıda da belirtildiği üzere kira sözleşmelerinin yazılı olarak düzenlenmesinde herhangi bir zorunluluk bulunmamaktadır. Kiraya veren ve kiracı arasında; kira sözleşmesinde belirtilen hükümler nedeniyle herhangi bir uyuşmazlığın baş göstermesi halinde kira sözleşmesi oldukça önemli bir delil niteliğindedir.
Kira Sözleşmesi Hangi Hallerde Feshedilir? Kira sözleşmesi belirli süreli olması halinde sözleşme sona ermeden en az 15 gün önce bildirimde bulunularak kiracı tarafından feshedilebilir. Kiraya veren ancak 10 uzama yılının ardından uzayan yıldan 3 ay evvel bildirimde bulunmak suretiyle sözleşmeyi feshedebilir.
TBK m.347/1 uyarınca belirli süreli konut ve çatılı işyeri kira sözleşmelerinde süre bitiminden en az on beş gün önce kiracının fesih bildiriminde bulunmaması halinde sözleşme bir yıl süreyle ve aynı koşullarla kendiliğinden uzar[22].
Genellikle kira ödemeleri, nakit para, banka havalesi, EFT, otomatik ödeme talimatı veya posta yoluyla yapılabilir. Kiracı, kira bedelini elden veya ev sahibinin belirlediği bir yerde nakit olarak ödeyebilir. Bu yöntem, özellikle kiracının ev sahibine güven duyduğu durumlarda tercih edilebilir.
Bu tanım ile kira kontratı, artık ev sahibi ile kiracı arasında bir senet işlemi görmektedir. Kira sözleşmesi, mülk sahibi ile kiracı arasındaki şartların yanı sıra kiralanan mülk için genel koşulları da belirlemektedir. Kira sözleşmesi iki tarafı da bağlamakta ve sadece karşılıklı anlaşılarak feshedilebilmektedir.
İşyeri, mesleki veya ticari faaliyetlerin yürütüldüğü yere verilen isimdir. Buna göre, bir kişi mesleki veya ticari faaliyetlerini yürütmek adına bir yer kiralarsa işyeri kirasından söz edilebilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri