Şehirde bütün bunlar olup biterken ve paşalar iktidar için birbirlerinin gözünü oyarlarken Fatih'in cenazesinin tahnid edilmesi unutuldu, hatta naaşın başında mum yakılması ádeti bile kimsenin hatırına gelmedi ve cesed koktu.
Padişahın naaşı gizlice İstanbul'a gönderildi. Kısa bir süre sonra iktidar savaşı başlayınca devlet ricali ne yazık ki Fatih Sultan Mehmet'in cansız bedenini unutacaktı. Daha beteri Sultanın bedeni yıkandığında çoktan çürümeye başladığı da kahreden başka bir detaydır. Ceset öylesine kokmuş ki kimse gidip yıkayamıyordu.
Ölüm askerden gizlenerek padişah hamam yapacak bahanesiyle cenaze İstanbul'a geçirildi ve Topkapı Sarayı'na gizlice nakledildi. Cenaze ıssız ve ışıksız bir yere konuldu. Sıcak mayıs ayında elbiseleriyle birlikte oraya konulduğu ve başında mum yakılmadığı için ceset adeta çürümeye terk edildi ve ceset koktu.
Bir perdenin arkasında bekleyen Zal Rüstem Ağa, Şehzade'nin arkasından dolanarak boynuna kement atarak boğdu. Kanunlar gereği Hanedan ailesinden birinin kanı dökülemeyeceği için Şehzade Mustafa boğularak idam edildi. Bu sırada Kanuni sultan Süleyman'ın çadırında ağlayarak Kuran-ı Kerim okuduğu rivayet edilir.
Saray görevlileri, cenazenin vaziyetini ortalığı dayanılmaz bir kokunun sarması üzerine hatırladılar. Fatih bir tabip ve hükümdarın baltacılarının kethüdası, yani o zamanın bir çeşit saray muhafızı olan KASIM adındaki bir zat tarafından bir rivayete göre 19 gün sonra mumyalandı.
İlgili 36 soru bulundu
Ölümünün ardından padişahın naaşı gizlice İstanbul'a gönderildi. Kısa bir süre sonra iktidar savaşı başlayınca devlet yetkilileri ne yazık ki Fatih Sultan Mehmet'in naaşını unuttu. Bundan daha beteri ise sultanın bedeni yıkandığında çoktan çürümeye başlamış olmasıydı.
📌Fatih Sultan Mehmet,1481'de Gebze yakınındaki Sultançayırı'nda vefat edince cenazesi İstanbul'a getirildi. 📌Büyük oğlu Şehzade Bayezid'in tahta çıkmasına kadar bekletilen naaşı Ebu'l- Vefa'nın kıldırdığı cenaze namazı ile Fatih Camii'nin kıble duvarı önünde uzanan hazîre alanındaki türbeye gömüldü.
Mehmet (1595-1603), içlerinde kundakta olan çocukların da olduğu 19 kardeşini tahta çıktığı günün gecesi öldürttü.
Fatih Sultan Mehmet'in bilinen 7 eşi vardır. Bu eşlerden ise toplamda 5 tane çocuğu olmuştur. Fatih Sultan Mehmet'in eşlerinin isimleri ise şunlardır: Emine- Gül Bahar Hatun: Fatih Sultan Mehmet'in ilk eşi olan Gül Bahar Hatun'un cariye kökenli olduğu bilinmektedir.
Taht yarışında Şehzade Mustafa'nın bertaraf edebilmek için Sadrazam Damat Rüstem Paşa tarafından sahte mektuplar üretildiği düşünülür. Bu mektuplar, Şehzade Mustafa'nın babası hayatta iken onun tahtına göz diktiğini ve isyan hareketlerine destekte bulunduğunu gösterir niteliktedir.
Romatizma ve nikris hastası bir padişah
Zaten diğer çoğu Osmanlı Padişahı gibi nikris (goutte) hastalığına sahip olan Fatih, buradayken 1 Mayıs'ta şiddetli karın ağrılarına tutuldu. Eski hastalıklarının yanında (romatizma ve nikris) yeni hastalıklar baş göstermişti.
Murat padişah oldu. Fatih tekrar padişah olduktan sonra 2. Sinde de oğlu 2. Beyazıt başa geçmiştir.
Fatih Sultan Mehmet'in dokuz kardeşi olduğu bilinir.
Mezarı İstanbul'un Fatih ilçesindeki Fatih Camii'nde yer almaktadır.
3 Mayıs 1481'de Ordu-yu Hümâyun alışıldığı üzere Üsküdar'a geçer. Bu alayın ve törenin ardından günün erken saatlerinde başlayan geçit Anadolu'ya yönelir. Bugün Bağdat Caddesi dediğimiz yol izlenerek ilk konak yerine yani Gebze Sahrası'na ulaşırlar. Fatih, 3 Mayıs 1481'de Gebze Sahrası'nda zehirlenip vefat eder.
Sehî Bey, Tezkire (Heşt Behişt) adlı eserinde Sultan II. Murat'tan bir beyit aktarır. Bu Sultan, o beyitte içki içerken rakkas yani oğlan oynattığını yazmıştır. Onun oğlu Fatih Sultan Mehmet de içoğlanı kullanmıştır.
2. Ahmed'in tek eşi, 'Haseki Sultan' diye alınan Rabi'â Sultan'dı. 2. Mustafa'nın 9 eşi olduğu, bunlardan Ali-cenab'ın Baş Haseki olduğu biliniyor.
Osmanlı tarihinde en çok eleştirilen ve iftiraya uğrayan padişahlarlardan biridir 4.Murad. Genellikle,alkol ve tütünü yasaklatan,kahvehaneleri kapatan tebdili kıyafet dolaşarak yasaklara uymayanları acımasızca cezalandıran zalim,baskıcı bir padişah olarak tanınır.
Sultan Mehmet'in tahta çıkar çıkmaz ilk işi 19 kardeşini boğdurtmak olmuştur. Bu olay Osmanlı tarihinin en kanlı olaylarından birisidir, çünkü öldürülenlerin çoğu bebektir. Halkın bu olaydan sonra III. Mehmed'e kin beslediği ve onu sevmediği rivayet edilir.
1595 yılında tahta çıkan 3.Mehmed ölümüne kadar padişahlığını devam ettirmiştir. Safiye Sultan'ın oğlu olan 3.Mehmed'in adı, (2.Mehmet)Fatih Sultan Mehmet'e benzemesi için dedesi Kanuni Sultan Süleyman tarafından konulmuştur.
“İstanbul mutlaka fethedilecektir. Onu fetheden komutan ne güzel komutan, o ordu ne güzel ordudur.” Hz. Muhammed'in sözleri ile müjdelediği fetih bundan tam 568 yıl önce Osmanlı hükümdarı Fatih Sultan Mehmet tarafından gerçekleşmiştir.
Mehmed, döneminde çıkardığı kanunları ''Fatih Kanunnamesi'' adıyla kitaplaştırdı. Bu kanunla birlikte Osmanlı'ya ''kardeş katli yasasını'' getirdi. 1481'de, Anadolu'ya doğru yeni bir sefere çıkan Fatih, yolun başında hastalandı ve 3 Mayıs 1481'de Gebze yakınlarındaki Hünkârçayırı'ndaki ordugâhında 49 yaşındayken öldü.
Fatih Camii ve Külliyesi, İstanbul'u fetheden Fatih Sultan Mehmet tarafından 1462 ve 1470 yılları arasında yaptırılmıştır. Bizans zamanında caminin yapıldığı yerde kilisenin var olduğu bilinmektedir. Şehir fethedildikten sonra İslam dininin yayılması amacıyla aynı noktada cami inşa edilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri