Fâtımîler Devleti'ni idare eden en üst elit grup ve bu devleti idare eden hanedanın üyeleri Şii meşrebinin İsmailî mezhebine bağlı idiler. Bu devleti idare edenler Şii olmakla beraber kendilerini Halife olarak ilan etmişlerdir.
Sonuçta bu çalışmada Şiî Müslüman bir devlet olan Fâtımîlerin hem Sünnî Müslüman dünyası açısından hem de diğer Semavi dinler olan Hıristiyanlık ve Musevilik açısından önemi büyük olan bir şehri zapt edip bölgede izlediği siyasetten ve yapmış olduğu sosyal ve ekonomik faaliyetlerden bahsedilmiştir.
Sonunda Mısır'ın “Mûiz'ed-Dîn Allâh” tarafından feth edilmesi üzerine Fâtımîler, olanca güçleriyle Abbâsî Hâlifeliği'nin kaşısına çok kuvvetli bir “Alevî Devleti” olarak dikilmeyi başardılar.
Peygamber'in soyundan geldiklerini iddia ederler. Bu iddianın doğruluğu eski ve yeni âlimler arasında tartışma konusu olmuştur. İfrîkıye'de ortaya çıkan Fâtımî Devleti'nin esası İsmâilîlik hareketine dayanır.
Fâtımîler ya da Fâtımî Devleti, Tunus'ta kurulduktan sonra merkezi Kahire'ye taşıyan ve Fas, Cezayir, Libya, Malta, Sicilya, Sardinya, Korsika, Tunus, Mısır, Filistin, Lübnan, Ürdün ve Suriye'de egemenliğini kuran Şii meşrebinin İsmailî mezhebine bağlı devlettir.
İlgili 43 soru bulundu
Kuzey Afrika'da Fâtımî Devleti'ni kuran ilk Halife Ubeydullah'ın ardından tahta geçenler, İmam Muhammed b.
önce fas, cezayir ve tunus'da sonra da mısır ve suriye'de egemenlik kurmuş şii ismailiye mezhebi'nden, batıniliği kendine rehber edinmiş bir arap hanedanıdır. hz. muhammet'in kızı fatma'nın soyundan geldiklerini ileri sürmüşlerdir.
Şîa mezhebi İslam'da akide ayrılığının sonucu olarak ortaya çıkan ilk mezheplerdendir. İmametin Hz. Ali ve nesline ait olduğunu düşünen İmamiy- ye, Şîa mezhebinin bir koludur.
Fâtımîler Devleti'ni idare eden en üst elit grup ve bu devleti idare eden hanedanın üyeleri Şii meşrebinin İsmailî mezhebine bağlı idiler. Bu devleti idare edenler Şii olmakla beraber kendilerini Halife olarak ilan etmişlerdir.
İslam peygamberi Hazreti Muhammed'in soyunu devam ettiren kızı ve Dördüncü Halife Hazreti Ali'nin eşi Hazreti Fatıma, temsiliyet, muhabbet, merhamet, adalet ve sabır üzerine inşa ettiği anneliğiyle mümin kadınlara örnek oldu.
İnsanlar nasıl özgür iradeleriyle Sünni, Şafi, Hıristiyan olabiliyorsa, bu inançta olanlar da Alevi olabilirler. Senin annen baban Alevi değildir, sen Alevi olamazsın demeye kimsenin hakkı ve haddi yoktur.
Daha açık ifade etmek gerekirse Osmanlı merkez ordusu Bektaşi'dir yani Alevidir. Bektaşi tarikatı Yeniçeri ocağının lağvedileceği 1826 tarihine kadar el üstünde tutulur, devletten her türlü desteği görür.
Fatımi halifesi. Dürzilerce "El-Hâkim Ki-Emrillâh" (Allah'ın emriyle Hükmeden) olarak bilinir. Asıl adı Ebû ʿAlî el-Mansûr, lakabı ise "Târik'ûl-Hâkim Bi-Emrillâh"tır. Minare, El-Hakim Camisi (990-1003), Kahire, Mısır. Şadırvan, El-Hakim Camisi, Kahire, Mısır.
Fâtımî ordusu 969'da Fustat'ı fethettiğinde İhşîdîler sona erdi. Ailenin mezarı Kudüstedir.
Beşinci halife olan El-Hakim'den sonra yani 1021 yılından itibaren ardı ardına çıkan karışıklıklar, devletin kötü idaresi devletin dağılma sürecini hızlandırmıştır. 1171 yılında ise son Fatimi Halifesi El-Adit'in vefatı ile Fatimi Devleti sona ermiştir.
El-Ezher Camii (Arapça: الجامع الأزهر, el-Cami' el-Ezheri), Mısır Kahire'de bir cami. Fâtımî Halifesi Muiz Lidinillah tarafından 970 yılında yeni başkent için yapımı başlatıldı. Caminin isminin, İslam Peygamberi Muhammed'in kızı Fatıma'nın lakabı olan ez-Zehra'dan geldiği düşünülmektedir.
Öz: Fatımîler Devletinin ilk halifesi Ubeydullah el-Mehdî çocukluk ve gençlik yıllarını Suriye'nin Selemye şehrinde geçirdi. Şartların olumsuz gelişmesi üzerine kendisine güvenilir bir yer bulmak amacıyla ailesi ile birlikte bu şehirden ayrılmak zorunda kaldı.
Fâtımîler 909 yılında Mağrib'de kurulmuş Şi'anın İsmâilîyye fırkasına mensup bir mezhep devletidir. Başlangıçta askerî ihtiyaçlarını kurulduğu coğrafyanın bir sonucu olarak Berberî kabilelerden sağlamışlardır. 969 yılında Mısır'ın alınmasıyla birlikte orduya Türk, Arap, Sudan ve Ermeni menşeili askerler de eklenmiştir.
İsmâiliyye Ca'afer Sadık'ın büyük oğlu İsmâil'in oğlu Muhammed bin İsmâil'e bağlı kalarak imametin onların hakkı olduğuna inanlara verilen addır. Abbasi ve Selçuklu yöneticilerin teşvikiyle Ehl-i sünnet âlimleri, İsmâilî karşıtı risaleler tedvin etmişlerdir.
Asrın ikinci yarısından sonra, daha çok da Kızılbaşlık kavramının yerine kullanılmaya başlanmıştır. Nusayriler de, 19. Asrın sonlarından itibaren kendileri için “Alevi” ismini kullanmışlardır. Suriye'de varlığını sürdüren Nusayrilik, her ne kadar “Alevi” adı kullanıyor ise de Şii-İmamiyye'nin bir alt koludur.
Şiiler peygamberin ölümünden sonra Hz. Ali'nin başa geçmesi gerektiğine inanır ve Ebubekir'in ve diğerlerinin halifeliğini kabul etmez. Şiiler imam çizgisinde gider ve bu imamların peygamber ve Allah tarafından seçildiğine inanır.
Nitekim Zeydiyye, İsnâaşeriyye gibi mutedil Şiîler'in yanında Beyâniyye, İsmâiliyye ve Bâtıniyye mensupları Alevî diye bilinirler. Fakat çağımızda asıl Alevîler olarak tanınan iki itikadî mezhep vardır.
Kuzey Afrika ve Mısır'da 909-1171 yılları arasında egemenlik kuran İsmailiye Şii mezhebine bağlı bir hanedanlık olarak bilinen Fatimi Devleti ismini, Hz. Muhammed (S.A.V)'in kızı ve Hazreti Ali'nin Fatma'dan almaktadır. Fatimi Devleti'nin kurucusu Ubeydullah'tır.
Fâtımî vezirliğine getirildiği günden itibaren gerekli altyapıyı hazırlayarak tedrîcen Fâtımîlerin gücünü kıran Selâhaddîn, 1169 yılında karşılaştığı ilk tehlikeli komployu bertaraf ederek daha da güçlenmiş ve 10 Eylül 1171 tarihinde Mısır'da Abbâsîler adına hutbe okutarak Fâtımî Devleti'ne son vermiştir.
Eyyûbîler Devleti veya Eyyûbîler (Arapça: الأيّوبيّون, Eyyûbîyûn; Kürtçe: Dewleta Eyûbiyan), Zengi Devleti'nin komutanı olan Selahaddin Eyyûbî'nin 1171 yılında kurduğu Eyyubi Hanedanı'nın Mısır ve Suriye'de egemen olduğu Sünni Müslüman bir devlettir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri