Tanımdan da anlaşılacağı üzere, nafaka yükümlüsünün ödemekle yükümlü olduğu nafakayı ödememesi durumunda birikmiş nafaka borcu gündeme gelmekte ve ödenmeyen nafaka geçmişe dönük son 10 yıllık olarak tahsil edilmektedir. Bu hususta geçmişe dönük nafaka iadesi için tek koşul ise nafaka alacaklısı olmaktır.
Nafaka Ödenmezse Hapis Yatılır Mı? Yukarıda izah ettiğimiz üzere, nafaka alacağının ödenmeyen son üç aylık kısmına istinaden icra ceza mahkemesine şikayet yoluyla başvuru yapılabilir ve nafaka yükümlüsünün üç aya kadar tazyik hapsine tabii tutulması sağlanabilir.
Türk Medeni Kanunu'nda (TMK); yardim nafakasi, yoksulluk nafakasi, tedbir nafakasi ve istirak nafakasi olmak üzere dört çesit nafaka düzenlenmistir. Geçmise dönük nafaka (birikmis nafaka) ise, bakmaya yükümlü olan kisi tarafindan ödenmeyen nafakalarin geriye yönelik toplamidir.
Nafaka Ne Kadar Süre Ödenmezse İcralık Olur ? Nafaka Ödeme Cezası Zaman Aşımı iki yıldır. Bu süre İcra İflas Kanunu uyarınca belirlenir. Nafaka borçlusu yargılama sürerken borcunu ödediği takdirde bu durumda açılan davanın düşmesi söz konusu olur.
Yoksulluk nafakası borçlusu, nafaka borcunu zamanında ve tam olarak ödemezse, alacaklı aleyhine ilamlı icra takibi başlatılabilir. Bunun için, yoksulluk nafakasını içeren mahkeme ilamının bir sureti ile birlikte, icra dairesine başvurarak ilamlı icra yolunun izlenmesi gerekmektedir.
İlgili 15 soru bulundu
Kadının kusurlu davranışları: Kadının, boşanmaya sebep olan kusurlu davranışları varsa, erkek nafaka ödeme yükümlülüğünden muaf tutulabilir. Kadının çalışma gücü: Kadının çalışma gücüne sahip olması ve iş bulabilmesi durumunda, erkek nafaka ödeme yükümlülüğünden muaf tutulabilir.
Tedbir Nafakası
Eğer ortalama gelir sahibi kişiler arasında bir boşanma davası açılacak ise bu oran yüzde 25 kabul edilir ve 8500 TL maaş alan ne kadar nafaka verir sorusunun cevabı 750 TL olacaktır. Bu tutar %60 oranına kadar gelir durumu ile bağıntılı olarak yükselebilecektir.
Öncelikle nafaka borçlusu aleyhine icra takibi başlatılacaktır. İcra takibi başlatılmasından sonra borçlu nafakayı halen ödemez ise hakkında hapis cezası istemiyle şikayet yoluna gidilecektir. Nafakanın ödenmemesi halinde borçlu hakkında üç aylık tazyik hapsi kararı verilecektir.
Maaşın geri kalan miktarının ¼'ü ise, birikmiş nafaka borcunu kapatmak için kesilir. Başka bir deyişle, birikmiş nafaka alacakları için, borçlunun aylık maaşının ancak 1/4'ü haczedilebilir. Her ay borçlunun maaşının ¼'ü oranında yapılacak kesintiler, birikmiş nafaka borcu tamamen kapanana kadar devam eder.
Nafaka alacağı her gün doğar ve işlemeye başlar. Ancak hakimin kararı ile ödenebilir hale gelir. Nafaka muaccel olmadıkça faiz uygulanamaz.
Hakkı olan nafakayı alamayan tarafın mahkemeye başvurması ve iştirak nafakası ile geriye dönük ödenmemiş borcun ödenmesini talep etmesi hukuk sistemi tarafından kabul görmektedir. Nafakanın icra takibi ile ödemeyen kişiye borç olarak yasal düzenlemeyle alınması mümkündür.
Birikmiş nafaka borcu sonrasında ceza almamak için taksit yapabilir. Nafakanın ödenmemesi durumunda şikayet edilerek, takip kararı için icra müdürlüğünün bulunduğu icra ceza mahkemesine başvuru yapılır. Nafaka alacaklısı aile mahkemesi tarafından, icra müdürlüğünce takibi yapılır.
Nafaka artırımı davası kaç yılda bir açılır? Nafaka artırımı davası için herhangi bir süre sınırı bulunmamaktadır. Nafakanın azlığının gerçekleşmesi halinde her zaman açılması mümkündür.
Eğer bu takibe rağmen nafaka gerekli sürede ödenmezse, takibin yapıldığı yerdeki icra mahkemesine şikayette bulunulmalıdır. Şikayet süresi fiilin öğrenildiği tarihten itibaren üç ay ve her halde fiilin işlendiği tarihten itibaren bir yıldır.
4857 Sayılı İş Kanun'a göre çalışanın aldığı maaşın en fazla dörtte biri haczedilebilir. Bu durum nafaka borcu içinde geçerli değildir. Nafaka borcu aylık olduğu için aylık borç ne kadar ise borçlunun maaşından kesilir.
Zira borcun veya hakkın varlığını belirten ilamlardan farklı olarak nafaka borcu, zaman geçtikçe borçlunun zimmetinden tahakkuk etmekte olup, dolayısıyla borcu takip eden günden itibaren geçmişe dönük olarak 10 yıldan öncesine kadar birikmiş olan tüm nafaka alacağı zamanaşımına uğramaktadır.
Nafaka yükümlülüğünün ihlali yani mahkemece belirlenen nafakanın ödenmemesi özel bir yaptırıma tabi tutulmuştur. Her ne kadar ceza diye adlandırılsa da Türk Ceza Kanunu'nda belirlenen ceza kavramı olmayıp yine kişinin özgürlüğünün kısıtlanması yani cezaevine girmesine neden olan bir yaptırıma tabi tutulmaktadır.
TMK madde 178 hükmü "Evliliğin boşanma sebebiyle sona ermesinden doğan dava hakları, boşanma hükmünün kesinleşmesinin üzerinden bir yıl geçmekle zamanaşımına uğrar." demektedir. Yani boşanma davasının sona ermesinden itibaren 1 yıl içerisinde maddi ve manevi tazminat talepli dava açılması uygun olacaktır.
2- Birikmiş nafakaya yasal faiz uygulanır. Avukatınız doğru oranı söylemiş; günümüzde yasal faiz yıllık %9'dur.
Nafaka ödememe cezası için takibin kesinleşmesi de yeterli değildir. Nitekim icra/ödeme emrinin borçluya tebliğ edilmesinden itibaren bir aylık süre geçmeden şikâyet yoluna başvurulmamış olması gerekir. Bir aylık süre tamamlanmadan yapılan şikâyet, mahkeme tarafından reddedilecektir.
Süresiz nafakanın şartları
Boşanma gerçekleşmiş olmalıdır. Nafaka talep eden eşin kusurunun boşanmada daha ağır olmaması gerekir. Nafaka talep eden eşin, boşanma sonrasında kendi geçimini sağlayamaması gerekir. Nafaka talep eden eşin, boşanma öncesindeki yaşam standardını devam ettirmesi gerekir.
Nafaka alacaklısı, yasal takip için avukat tutabilir. Borçlu kişi, alacaklının talebi üzerine mahkemeye çağrılabilir ve ifade vermek zorunda kalabilir.
Genel olarak hesaplama yapıldığında aylık 20.000 TL ücret alan bir kişi aylık 5.000 TL nafaka öder. Bu miktar tarafların yaşam koşulları, ek gelirlerine göre farklılık arz edebilir. 20.000 TL maaş alan bir kişi için 3.000 TL nafakaya da hükmedilebilir.
“15.000 TL maaş alan ne kadar nafaka öder?” sorusu da sıkça gündeme gelir. Mahkemeler genel uygulamalarda nafaka ödeyecek kişilerin maaşlarının %25'i kadar miktarda nafaka ödemesine karar vermektedir. 15.000 TL maaşı olan bir kişinin ortalama ödemesi gereken nafaka miktarı 3.750 TL'dir.
Nafakanın iki temel unsuru vardır bunlardan biri yoksulluğa düşme tehlikesi diğeriyse nafaka ödeyecek tarafın nafaka talep eden taraftan daha kusurlu olmasıdır. 2023 Yılı asgari ücretli ne kadar nafaka öder sorusuna cevap olarak çok olağandışı haller haricinde aylık 900 TL diyebilmemiz mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri