Fatima'nın 3 kehanetinden ilk ikisinin 1. Dünya Savaşı'nın sonu ve 2. Dünya Savaşı'nın başlangıcı, Sovyetler'in yükselişi ve çöküşü hakkındaydı. Sırların üçüncüsünün ise kıyametle ilgili olduğu sanılıyordu.
13 Mayıs 1917'de Portekiz'in Fatima kentinde dünya tarihini etkileyecek bir olay gerçekleşti. Fatima şehrinin yakınlarında bulunan Cova da Iria bölgesinde çobanlık yapan üç çocuk aniden gök gürültüsüne benzeyen bir ses duydular. Şimşeğe benzeyen patlamanın ardından parlak giysili beyaz bir kadın göründü.
Dr. Suat Cebeci, "Fatıma'nın Eli" sembolünün, hayır ve bereket getireceği inancıyla kullanılmasının dinimiz ve inancımız açısından doğru olmadığını söylüyor. Cebeci'ye göre, bu tür sembollere uğur, uğursuzluk gibi anlamlar yükleyerek beklentiye girmek putperestliği çağrıştıran bir iman zafiyetine işaret ediyor.
Hazreti Fatıma, hayatı boyunca sade yaşantısı, gösteriş ile israftan kaçınması, haya ve edebi, temsiliyet, muhabbet, merhamet, adalet ve sabır üzerine inşa ettiği anneliğiyle mümin kadınlara örnek oldu.
İlgili 20 soru bulundu
Hz. Fâtıma, Resûlullah'ın ölümünden beş buçuk ay sonra 3 Ramazan 11 (22 Kasım 632) tarihinde vefat etti. Muhammed el-Bâkır'ın belirttiğine göre Fâtıma'yı Hz. Ali yıkadı (Zehebî, Aʿlâmü'n-nübelâʾ, II, 128).
Bu özelliklerden biri de kuşkusuz el sembolüdür. Binlerce yıldır Anadolu'da var olan ve Anadolu'yu inanç anlamında etkileyen toplumların ana tanrıçalarının eli, günümüzde Alevi inanç ve felsefesinde Fatma Ana Eli olarak karşımıza çıkmaktadır.
“Bu benim elim değil, Fatıma anamızın eli, Şafi isminle şifa ver.'” diye dua eder ve bu dileğin ardından; Meryem Suresi. Felak. Nas.
Fâtımâ'nın Eli ya da Hamse (Arapça: خمسة, khams kökünden, gerçek anlamda "beş"), palmiye şeklinde, Orta Doğu'dan Kuzey Afrika'ya kadar popüler, yaygınca takı, muska ya da duvar süsü olarak kullanılan bir tılsımdır. Bir inanç olarak şans, bereket ve mutluluk getireceğine inanılır. Barış işareti olarak da kullanılır.
Şiiler açısından olay. Wilferd Madelung'e göre Ömer, Fatıma'nın evine gelerek Ebû Bekir'e biat etmemesi durumunda evini yakmakla tehdit etmiştir. Bu sırada Zübeyir bir kılıçla çıkageldi.
“Fâtima cennet hatunların'ın seyyidesidir.” Hicretten iki yıl sonra, 18 yaşında iken 21 Mart 624 miladi tarihte Hz. Ali ile evlendirilir.
Fátima Portekiz'de Ourém belediyesine bağlı olan, 71,29 km2 yüzölçümüne sahip, 10.302 nüfuslu (2001) bir bucaktır (Portekizce: freguesia).
Gümüş, altın kolye, takı olarak, duvarlara asılan figür olarak yaklaşık 3000 yıldır Anadolu'da ve Ortadoğu'da kullanılmıştır. Elin ortasındaki Mısır geleneğinden kalma Horus'un gözü, ya da “her şeyi gören gözün” şans getireceğine ve nazarı uzaklaştıracağına, kem gözlerden insanları sakınacağına inanılırdı.
Hz. Fatıma'nın (s.a) çok sayıda lakapları vardır. Bunlar: "Zehra", "Sıddıka", "Tahire", "Raziye", "Merziye", "Mübareke", "Betül"… Bunlardan en çok bilinenleri ise, "Zehra"dır.
Peygamber efendimizin en son çocuğudur. Küçük yaşından itibaren Peygamber efendimizin her işini yaptığı için peygamber efendimiz kendisine "Babasının Annesi" anlamına gelen, Ümmü Ebiha lakabını vermiştir. Cennet hanımlarının efendisi olarak bilinen Hz. Fatıma Peygamber efendimize ilk iman eden kişiler arasındadır.
İnanışa göre Hz. Meryem, İsa Mesih'i doğuracağı sırada bir dalı sıkıca tutar. Bu dal bir el şeklini alır. Böylelikle güçlüklere karşı tutunacak bir dal, bir dayanıklılık sembolü haline gelmiştir.
İdrar kaçırma problemi olan kişilerde bu otu suda beklettikten sonra günde bir bardak şekilde içmelidir. Bu sayede idrar kaçırma problemi azalmaktadır. Cilt yaraları olanlar için kullanım; Cilt yarası olan kişiler Fatma ana eli otunu suda beklettikten sonra bu suyu bir kaba almalıdırlar.
Latince adı "Anastatika Hierochuntica" olan, halk arasında ise Fatma Ana Eli otu olarak da bilinen Meryem Ana otu, kapalı kuru dallarla çevrili kuru bir köke benzeyen, tadı tarçını anımsatan ve kadın sağlığı üzerinde olumlu etkileri bulunan şifalı bitkidir. Keşif yeri Namib Çölleri'dir.
Bu oruç Küfe'de şehit edilen Müslim bin Akil ve oğulları için tutulmaktadır. Fatma Ana orucu, üç gün tutulan masum-u pak orucundan sonra, muharrem orucundan önce bir gün tutulan yas orucudur. Muharrem ayının ilk on iki günü Aleviler ve Bektaşiler tarafından oruçlu geçirilir.
Fatıma ile Hz. Ebu Bekir arasında geçen miras konusu anlatılmaktadır. Ve ek bilgi olarak da Fatıma validemizin gece defnedildiği bildirilmektedir. Bunun nedeni ise, başta belirttiğimiz gibi, cenazesinin belli olmaması için aldığı bir tedbirdir.
Onun hakkı nedir?” Cebrail aleyselâm buyurur ki: “Zil Kurba, Fâtıma'dır. Onun hakkı Fedek'tir.”
Hz. Fatıma'nın Hz. Ali İle Evlenmesi - Ömer Döngeloğlu İle Sahur Vakti - YouTube.
Yıkama işini Hz. Ali (ra) yaptı. Zirâ, Resûl-i Kibriyâ Efendimiz (asm) sağlığında ona, "Vefât ettiğim zaman beni, sen yıka." diye vasiyyet etmişlerdi.
Ali Fatıma vefat edene kadar başkasıyla evlenmemiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri