Fatır Suresi (Arapça: سورة فاطر), Kur'an'ın 35. suresidir. Sure 45 ayetten oluşur. Sûre ismini birinci âyette geçen ve yaratan, yoktan var eden anlamına gelen “fâtır” kelimesinden almıştır.
Melaike Suresi olarak da bilinen Fatır Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 35. Suresi olarak bilinmektedir. Sure ismini ilk ayette yer alan “fatır” sözcüğünden almaktadır. Bu kavram, “yoktan var eden” anlamına gelmektedir.
(Ar. faṭr “yaratmak”tan fāṭir) Yaratıcı, yaratan, hâlik: Fâtır u hallâk u rezzâk u habîr (Süleyman Çelebi). Bir an diyerek eylemişim bilmeyerek bak / Takyîd zamanla seni ey fâtır-ı mutlak (Mehmet Âkif).
Fatır Suresini okuyan kişiler mahlukat tarafından da sevilir. Her gün Fatır Suresinin okunması şeytanın şerrinden korur ve ömrü de bereketli olur. Fatır Suresi yazılıp araca konulduğu takdirde hırsızlara ve diğer tehlikelere karşı kişiyi korur. Fatır Suresinde Allah'ın kudretinin delillerinden örnek verilmektedir.
Alkali su, alkali iyonize su olarak da bilinir, yüksek pH değeri olan ticari olarak temin edilebilir su olarak adlandırılır. PH, suyun asit baz dengesinin bir ölçüsüdür. Tipik olarak, doğal suyun pH'sı 6.5 ile 8.5 arasında değişir ve karbon dioksit-bikarbonat-karbonat denge sistemi tarafından kontrol edilir.
İlgili 26 soru bulundu
Sûre ismini birinci âyette geçen ve yaratan, yoktan var eden anlamına gelen “fâtır” kelimesinden almıştır.
Sûre, Mekke devrinin ortalarında Habeşistan'a hicret olayından sonra ve mi'racdan önce nâzil olmuştur (Abdullah Mahmûd Şehhâte, I, 319).
Fatır Suresi, Kur'an-ı Kerim'de 433. Sayfada başlayıp 439. Sayfada biter ve 22. Cüzde yer alır.
Gelip geçmiş her toplumun mutlaka bir uyarıcısı olduğu gibi, Biz, seni de Kur'an (Hak) ile müjdeci ve uyarıcı olarak gönderdik. Gerçekten Biz seni doğru ile birlikte müjdeleyici, uyarıcı olarak gönderdik. Hiçbir topluluk da yoktur ki onun içinden bir uyarıcı gelip geçmiş olmasın.
Conversation. Fatır Suresi 41. ayet meali: "Şüphesiz Allah gökleri ve yeri, nizamları bozulmasın diye tutuyor. Andolsun ki onların nizamı eğer bir bozulursa, kendisinden başka hiç kimse onları tutamaz. Şüphesiz O, halîmdir, çok bağışlayıcıdır."
Fâtir - فاتر
(تِ) [ ع . ] (ص .) 1 - سست ، ضعیف . 2 - آب نیم گرم .
Her gün Fâtır suresini okuyan kişilerin şeytanın şerrinden korunduğu söylenir. Ömrün bereketlenmesi için Fâtır suresinin okunması buyrulmuştur. Fâtır suresini okumayı alışkanlık hâline getiren kişiler, cennete istediği kapıdan girmeye hak kazanır.
Değerli Kardeşimiz; Acz; güç yetirememek, elinden gelmemek, söz dinletememek gibi manalara geliyor. İnsanın aczi ve fakrı için Üstad Bediüzzaman Hazretleri, “acz-i mutlak” ve “fakr-ı mutlak” tabirlerini kullanır.
Bu nedenle, cünüp olan ya da abdestsiz birisinin Kur'an-ı Kerim'e el süremeyeceği gibi herhangi bir ayeti de okuyamaz. Keza, başörtüsü olmadan da Fatır suresi okunabilir; ancak Kur'an'a saygıdan dolayı başörtülü olunması tavsiye edilmektedir.
Kur'an-ı Kerim'in yirmi ikinci cüzünde hangi sureler yer almaktadır? Yirmi ikinci cüzde; Ahzab suresinin son tarafı, Sebe ve Fatır surelerinin tamamı, Yasin suresinin de baş tarafı bulunmaktadır.
Kurândaki sıralamaya göre Hamd ile başlayan son sûre olan Fâtır sûresi Mekkî bir sûredir.
11. Allah sizi (önce) topraktan, sonra da nutfeden (zigottan) yarattı;1 daha sonra sizi eşler (çiftler) hâline getirdi.2 Hiçbir dişi, O'nun bilgisi olmadan gebe kalamaz ve doğuramaz. (Bir canlıya) ömür verilmesi de ömründen kısılıp azaltılması da mutlaka bir kitaptadır (bir sistemi vardır).
Yüce Allah Kur'an'da "... Allah'ın kanununda asla bir değişme bulamazsın, Allah'ın kanununda kesinlikle bir sapma da bulamaz- sin." (Fatir suresi, 43. ayet) buyurmaktadır. Bu yasalardaki temel husus evrenin İşleyişinin belli ölçü, düzen ve uyumda olduğudur.
Fâtır suresi 34 ayet tefsiri
Cennete girdikten sonra şöyle derler: "Dünyada iken cehenneme girme korkusu ile içinde bulunduğumuz tasayı gideren Allah`a hamdolsun. Şüphesiz bizim Rabbimiz günahlarından tövbe eden kullarına karşı çokça bağışlayıcıdır, taatlerinin karşılığını bol bol verendir."
45 âyettir. Sûre, adını birinci âyette geçen “Fâtır” kelimesinden almıştır. Fâtır, yaratan, yoktan var eden demektir. Yine ilk âyette geçen “el-Melâike” kelimesinden dolayı “Melâike sûresi” diye de anılır.
41: Gökleri ve yeri hiçbir arızaya meydan vermeden tutan ve yok olup gitmekten koruyan Allah'tır. Şâyet yıkılıp gidecek olsalar, yemin olsun ki, Allah'tan başka onları tutabilecek hiçbir güç yoktur. O, ceza vermekte acele etmeyen ve çok bağışlayandır.
28: İnsanlar, yerde yürüyen canlılar ve sağmal hayvanlar da aynı şekilde çeşit çeşit renklerdedir. Gerçek şu ki, kulları içinde ancak âlimler, Allah'tan gerektiği gibi korkarlar. Şüphesiz Allah, karşı konulamaz kudret sahibidir, çok bağışlayıcıdır.
Fatır suresi, Kur'an-ı Kerim'in otuz beşinci suresidir. İlk âyetinde “yaratan” anlamına gelen fâtır kelimesi geçtiği için bu adı almıştır; aynı âyette “melekler” mânasına gelen kelimenin yer alması sebebiyle “Melâike sûresi” olarak da bilinmektedir.
22: Dirilerle ölüler de bir değildir. Allah dileğine gerçeği işittirir. Sen ise onu kabirlerde olanlara işittiremezsin.
45: Eğer Allah insanları yaptıkları günahlar yüzünden hemen cezalandıracak olsaydı, yeryüzünde tek bir canlı bile bırakmazdı. Fakat Allah belirlenmiş bir vakte kadar onlara süre tanıyor. Vâdeleri dolunca gerekeni yapacaktır. Allah, kullarını hakkiyle görmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri