Şüphesiz Allâh dâimâ üstündür, çok bağışlayandır. Ve insanlardan ve yürür hayvanlardan ve davarlardan da böylece renkleri muhtelif olanlar (vardır) ve Allah'tan kulları arasında da ancak ilim sahipleri olanlar korkar. Şüphe yok ki, Allah galiptir, yarlığayıcıdır.
28: İnsanlar, yerde yürüyen canlılar ve sağmal hayvanlar da aynı şekilde çeşit çeşit renklerdedir. Gerçek şu ki, kulları içinde ancak âlimler, Allah'tan gerektiği gibi korkarlar. Şüphesiz Allah, karşı konulamaz kudret sahibidir, çok bağışlayıcıdır.
Sûre ağırlıklı olarak Allah'ın varlığı, birliği ve kudretinin kâinatta tecelli eden pek çok delillerinden söz ederek, O'nun kulluğa lâyık tek ilâh olduğu fikrini işler. Yaratan O'dur, rızık veren O'dur, izzet ve şeref veren O'dur. O zengin ve müstağnî, insanlar ise O'na sonsuz derecede muhtaçtır.
Fatır Suresini okuyan kişiler mahlukat tarafından da sevilir. Her gün Fatır Suresinin okunması şeytanın şerrinden korur ve ömrü de bereketli olur. Fatır Suresi yazılıp araca konulduğu takdirde hırsızlara ve diğer tehlikelere karşı kişiyi korur. Fatır Suresinde Allah'ın kudretinin delillerinden örnek verilmektedir.
29.Şüphesiz, Allah'ın kitabını okuyanlar, namazı kılanlar ve kendilerine rızık olarak verdiğimiz şeylerden, gizlice ve açıktan Allah yolunda harcayanlar, asla zarar etmeyecek bir ticaret umabilirler. 30.Allah kendilerine mükafatlarını tam olarak versin ve kendi lütfundan daha da artırsın diye (böyle yaparlar).
İlgili 42 soru bulundu
Fâtır suresi 34 ayet tefsiri
Cennete girdikten sonra şöyle derler: "Dünyada iken cehenneme girme korkusu ile içinde bulunduğumuz tasayı gideren Allah`a hamdolsun. Şüphesiz bizim Rabbimiz günahlarından tövbe eden kullarına karşı çokça bağışlayıcıdır, taatlerinin karşılığını bol bol verendir."
41: Gökleri ve yeri hiçbir arızaya meydan vermeden tutan ve yok olup gitmekten koruyan Allah'tır. Şâyet yıkılıp gidecek olsalar, yemin olsun ki, Allah'tan başka onları tutabilecek hiçbir güç yoktur. O, ceza vermekte acele etmeyen ve çok bağışlayandır.
Sûre, Mekke devrinin ortalarında Habeşistan'a hicret olayından sonra ve mi'racdan önce nâzil olmuştur (Abdullah Mahmûd Şehhâte, I, 319).
Her gün Fâtır suresini okuyan kişilerin şeytanın şerrinden korunduğu söylenir. Ömrün bereketlenmesi için Fâtır suresinin okunması buyrulmuştur. Fâtır suresini okumayı alışkanlık hâline getiren kişiler, cennete istediği kapıdan girmeye hak kazanır.
45: Eğer Allah insanları yaptıkları günahlar yüzünden hemen cezalandıracak olsaydı, yeryüzünde tek bir canlı bile bırakmazdı. Fakat Allah belirlenmiş bir vakte kadar onlara süre tanıyor. Vâdeleri dolunca gerekeni yapacaktır. Allah, kullarını hakkiyle görmektedir.
Gelip geçmiş her toplumun mutlaka bir uyarıcısı olduğu gibi, Biz, seni de Kur'an (Hak) ile müjdeci ve uyarıcı olarak gönderdik. Gerçekten Biz seni doğru ile birlikte müjdeleyici, uyarıcı olarak gönderdik. Hiçbir topluluk da yoktur ki onun içinden bir uyarıcı gelip geçmiş olmasın.
Yüce Allah Kur'an'da "... Allah'ın kanununda asla bir değişme bulamazsın, Allah'ın kanununda kesinlikle bir sapma da bulamaz- sin." (Fatir suresi, 43. ayet) buyurmaktadır. Bu yasalardaki temel husus evrenin İşleyişinin belli ölçü, düzen ve uyumda olduğudur.
11. Allah sizi (önce) topraktan, sonra da nutfeden (zigottan) yarattı;1 daha sonra sizi eşler (çiftler) hâline getirdi.2 Hiçbir dişi, O'nun bilgisi olmadan gebe kalamaz ve doğuramaz. (Bir canlıya) ömür verilmesi de ömründen kısılıp azaltılması da mutlaka bir kitaptadır (bir sistemi vardır).
İnsanların, canlıların ve hayvanların da böyle çeşit çeşit renkleri vardır. Ancak kullarından bilgili olanlar Allah'tan korkar. Allah, güçlüdür, bağışlayıcıdır. İnsanlardan, hayvanlardan, davarlardan da böyle türlü renklerde olanlar vardır.
(Ar. faṭr “yaratmak”tan fāṭir) Yaratıcı, yaratan, hâlik: Fâtır u hallâk u rezzâk u habîr (Süleyman Çelebi). Bir an diyerek eylemişim bilmeyerek bak / Takyîd zamanla seni ey fâtır-ı mutlak (Mehmet Âkif).
Halbuki (neyin doğru neyin yanlış olduğu konusunda) hüküm ancak Allah'ındır! O ise, kendisinden başkasına kulluk etmememizi emretmiştir. İşte dosdoğru olan (tek) din de budur; fakat insanların çoğu (gerçeği) bilme(k için kafa yormak/öğrenmek istem)ezler.” (Yusuf, 12/40).
Fatır suresi, Kur'an-ı Kerim'in otuz beşinci suresidir. İlk âyetinde “yaratan” anlamına gelen fâtır kelimesi geçtiği için bu adı almıştır; aynı âyette “melekler” mânasına gelen kelimenin yer alması sebebiyle “Melâike sûresi” olarak da bilinmektedir.
Neml Suresi çoğunlukla düşmanların şerrinden korumaktadır. Neml Suresi düzenli olarak okunduğu takdirde insanlar arasında saygınlık da artacaktır. Neml Suresinin 9 ve 11. ayetleri Recep ayındaki Cuma gününde yazılıp üzerinde taşınmalı ve sürekli okunmalıdır.
Alkali su, alkali iyonize su olarak da bilinir, yüksek pH değeri olan ticari olarak temin edilebilir su olarak adlandırılır. PH, suyun asit baz dengesinin bir ölçüsüdür. Tipik olarak, doğal suyun pH'sı 6.5 ile 8.5 arasında değişir ve karbon dioksit-bikarbonat-karbonat denge sistemi tarafından kontrol edilir.
Kur'an-ı Kerim'in yirmi ikinci cüzünde hangi sureler yer almaktadır? Yirmi ikinci cüzde; Ahzab suresinin son tarafı, Sebe ve Fatır surelerinin tamamı, Yasin suresinin de baş tarafı bulunmaktadır.
El Fatır Ayet; “(Allah) Göklerin ve yerin fâtırıdır” Manası; Gökleri, yeri ve her şeyi yoktan yaratan. Yarattığını yok edip onu yeni bir yaratılışla tekrar yaratan ve yarattığı her şeye fıtratını koyan.
Kurândaki sıralamaya göre Hamd ile başlayan son sûre olan Fâtır sûresi Mekkî bir sûredir.
Ahkaf Suresi genellikle kötü rüyalardan kurtulmak ve değerli eşyaların korunması amacı ile okunmaktadır. Hz. Muhammed, Ahkaf Suresi okuyan kişilere kum tanelerinin on katı kadar sevap yazılacağı müjdesini vermiştir.
Şüphesiz O, halîmdir (hemen cezalandırmaz, mühlet verir), çok bağışlayandır. Gerçek şu ki Allah, koyduğu düzenden sapmamaları için gökleri ve yeri tutmaktadır. Şayet sapacak olsalar artık O'ndan başka hiç kimse onları tutamaz. Şüphesiz O halîmdir, çok bağışlayıcıdır.
45 âyettir. Sûre, adını birinci âyette geçen “Fâtır” kelimesinden almıştır. Fâtır, yaratan, yoktan var eden demektir. Yine ilk âyette geçen “el-Melâike” kelimesinden dolayı “Melâike sûresi” diye de anılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri