Fatura kelimesinin kökeni İtalyanca dilidir. Fatura kelimesinin İtalyanca dilindeki karşılığı fattura şeklindedir.
5. Faturaları Türkçe ve TL olarak mı düzenlemem gerekiyor? Vergi kanunlarına göre tüm muhasebe işlemleri Türkçe tutulur, bu sebeple fatura da Türkçe düzenlenir.
1. Fatura tanımı: Fatura nedir? satılan mal ve yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı tutarı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tacir tarafından müşteriye verilen ticari vesikadır.
Onaylı Navlun Faturası: Bu fatura türü ithalatta gümrüklere gösterilen orijinal faturaların, ithalat yapılmış ülkenin konsolosluklarından onay almış olmasının zorunluluğunun göstergesidir. Yerli Navlun Faturası: Bir kopyası gümrük beyannamesi içerisine eklenen, içinde KDV iadesi de bulunan fatura türüdür.
İşlem amacına göre faturalar satış, iade, irsaliye ya da teklif işlemlerinin gerçekleştiğini belirtir. İşlem amacına göre faturalar satış faturası, irsaliyeli fatura, proforma fatura ve iade faturası olmak üzere 4 farklı başlığa ayrılır.
İlgili 16 soru bulundu
İhracat faturalarıyla sınırlı kalmak kaydı ile faturaların İngilizce veya farklı bir dilde düzenlenmesi mümkün.
Aslında vergi mevzuatında, prensip olarak belgeler Türkçe düzenlenmelidir ve tutarlar TL gösterilmelidir (VUK md.215) derken dövizli fatura düzenlenmesine de izin verilmiştir. Faturada ürün ya da hizmet açıklaması yabancı dilde yazılabilir. Ürün ya da hizmetin bedeli dövizli olarak belirtilebilir.
Kelime sözcüğü Arapça "söylenen şey, söz" manasına gelen كلمة (kalima(t)) sözcüğünden ödünçlenmiştir.
Bakkal: Arapça
Bütün bunları alabileceğiniz 'mahallenin kalbi' olan bakkal ise Arapça kökenli.
Türk topraklarına ilk kez Portekiz'den geldiği için Portekiz meyvesi anlamında Portakal (Portugal) meyvesi denmiş, zaman içinde de sadeleşerek portakala dönüşmüştür.
“Devlet” kelimesi, Arapça “devle (ﺩﻭﻠﻪ)” kelimesinden Türkçeye geçmiştir[1].
KDV'siz Fatura ile ilgili detayları ilgili yazımızdan inceleyebilirsiniz. E-faturanın Türkçe olarak düzenlenmesi en çok tercih edilen metod olsa da alıcıların talebi üzerine e-faturanın İngilizce halinin kağıt üzerinde düzenlenmesinde yasal herhangi bir engel yoktur.
Fatura, ödemeyi tahsil etmesi için satıcı tarafından alıcıya verilen bir belgedir. Satın alınan ürünlerin veya alıcıya verilen hizmetlerin maliyetini içerir. Faturalar ayrıca satıcı ve müşterinin adlarını, mal veya hizmetlerin tanımını, fiyatını ve ödeme koşullarını içeriyorsa yasal kayıt işlevi görebilir.
İhracat e-Fatura'larında alıcı bilgisi bölümüne Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yazılır. Türkçe ve İngilizce olarak hazırlanabilen faturalarda, isteğe göre iki dil de birden kullanılabilir.
"muhasebe" teriminin İngilizce Türkçe Sözlükte anlamları : 12 sonuç accounting i.
"işin nedir" teriminin İngilizce Türkçe Sözlükte anlamları : 2 sonuç what do you do expr. what is your job expr.
E-fatura uygulamaları ve düzenlemeleri uyarınca, e-fatura İngilizce olarak düzenlenememektedir. E-faturanın Türkçe olarak düzenlenmesi söz konusudur.
İşlem amacına göre; satış faturası, irsaliyeli fatura, proforma fatura ve iade faturası olmak üzere 4 çeşit fatura vardır.
Tevkifat nedir? Tevkifat, para konusunda kesintiler anlamına gelen bir sözcüktür. Vergi bağlamında, vergiler üzerinde bölüşme/kesinti yapma anlamına gelir. Bu vergi çeşidinde devlet, alacağı katma değer vergisini (KDV) satıcının yanı sıra alıcıdan da alır.
Sahte fatura, şekil itibariyle Vergi Usul Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu hükümlerine uygun olan ancak hiçbir hukuki ilişkiye dayanmaksızın tamamen gerçek dışı olarak düzenlenen faturadır.
(6) Bildirim formlarında alıcı veya satıcının vergi kimlik numarası, ithalat işlemlerinde “1111111111”, ihracat işlemlerinde ise “2222222222” olarak kodlanacaktır.
Kısaca genel kural, kayıtların ve belgelerin Türkçe ve Türk Lirası olarak düzenlenmesidir. Türk Lirası karşılığı gösterilmek şartıyla, döviz olarak da kesilebilir. Yurt dışındaki müşterilere kesilen faturalarda Türk Lirası karşılığının gösterilmesine gerek yoktur.
Sonuç Vergi mevzuatına göre yurtiçi ve yurtdışı şirketlere döviz cinsinden fatura düzenlenmesi mümkün olup, yurtiçi şirketlere düzenlenen faturalarda Türk Lirası karşılığının gösterilmesi de zorunludur.
Türkçedeki limon kelimesi, Arapça ve Farsça'da aynı anlama gelen līmūn veya līmōn (ليمون) sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük ise Sanskritçe'de aynı anlama gelen nimbū (निम्बू) sözcüğünden alınmıştır.
c) İtalyanca TURCHİA (Turkiya) kelimesinden mülhem olduğu için, memleketimizin adı, uzun zaman ري" veya توري şeklinde, yani sonunda “a” harfi ile yazılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri