Aslına bakarsanız somon balığı kadar her ortamda pişirmeye uygun pek fazla balık yoktur. Yağlı olmasına rağmen uygun şekilde tavada pişirebilir; ızgarada, mangalda yapabilir; fırında poşette, yağlı kağıtta, folyo kağıdında pişirebilirsiniz.
Filetolara Tuz ve karabiber serperek elinizle her tarafına yedirin. Teflon tavaya 1 yemek kaşığı kadar zeytinyağı koyup balıkları yerleştirin. Orta ateşte her bir yüzünü 4-5 dk kadar pişirin. Yeşillik, limon ve domates ile servis yapabilirsiniz.
Fırında Somon Balığı Tarifi Nasıl Yapılır? Balıklarımızı yağlı kağıt serilmiş fırın tepsimize dizin. Doğradığımız patates, soğan, sarımsak, yeşilbiber, ekleyip üzerine baharatlarımızı ekliyoruz. Yağlı kağıt ile kapatıp 200 derecede ortalama 20 dakika pişiriyoruz .
Balığı doğrudan yağlı kağıt serili fırın tepsisine ya da cam kaba da yerleştirebilirsiniz. Somon 200 derecede fırında yaklaşık 10 dakikada pişer. Balığın kuyruk tarafı daha incedir, 8 dakika fırınlamak yeterli olacaktır. Somonların üzerini limon kabukları ve defne yaprağı ile süsleyerek de fırına verebilirsiniz.
Kızgın tavaya somonları sosuyla birlikte dizin. Her bir yüzeyini 5-7 dakika pişirin. Sıcak sıcak servis edin. Afiyet olsun.
İlgili 16 soru bulundu
İşin özü çok az yağda veya hiç yağsız tavada kızartmaktır. Tabii ki öncesinde dilerseniz zeytinyağı, limon, tuz ve baharatlarla kısa süreli marine edip ondan sonra yağsız teflon tavada her bir yüzünü 3-4 dk pişirmeniz yeterli. Zaten pişmeye başladığında yağını salmaya başlayacaktır.
Lezzetli bir somon tüketmek istiyorsanız; marine ettikten sonra pişirebilirsiniz. Dilerseniz fırında dilerseniz tavada arkalı önlü pişirdikten sonra tabaklara servis yapabilirsiniz. Somon balığı sos olmadan da lezzetini veren ancak marine sosla daha da iştahları kabartan bir balık türüdür.
Somon hemen hemen tüm sebzelerle, pilavlarla, kuskusla, makarnayla ve karbonhidrat merkezli gıdalarla uyum içerisindedir. Ancak tatlı ve yağlı bir balık olduğundan, sirke ve turunçgiller gibi asitli lezzetlerle birleştirmenin harika bir uyum meydana getireceğini de göz ardı etmemek gerekir.
Koku: Pişmiş somon lezzetli ve hafif bir kokuya sahiptir. Eğer pişirirken keskin ve ekşi bir koku geliyorsa, somon bozulmuş demektir.
Dilimlenmiş somonunuzun her iki tarafını da tuz ve karabiber ile tatlandırın. Fırın kabını hafifçe yağlayın ve somonu kaba alın. Yanına istediğiniz sebzelerden azar azar koyarak 180-190 derece önceden ısıtılmış fırında 30 dakika kadar pişirin.
Patateslerimiz, soğanlarımız orta kalınlıkta halka halka kesilir. Balıklarımız, patateslerimiz, soğanlarımız pişirme kağıdı koyulan tepsimize yerleştirilir. Malzemelerimizin üzerine tuz, karabiber ve 3 yemek kaşığı sıvı yağ koyulur. Hazırlanan tepsi, 200 derecelik fırında 45 dk pişirilir.
Tavayı ocağa alın ve ısıtın. Zeytinyağı ile yağladığınız somona, portakal suyu, karabiber ve deniz tuzunu ekleyin. Isınan tavayı bir parça zeytinyağı ile peçete yardımı yağlayın. Somonun her iki yüzeyini de 5'er dakika pişirin.
Somon yağlı bir yapıya sahip olduğundan tavada pişirme tekniğinde yağ kullanmanıza gerek yok. Sadece balığın yapışmaması için seramik ya da teflon tava kullanmanız yeterli. Yüksek ateşte birkaç dakika ısıttığınız tavayı orta ateşe alıp somonu yerleştirdikten sonra balığınız 5 dakika içinde hazır olur.
Kılçıksız, pişirme derdi olmadan, pratik şekilde kullanabileceğiniz bu içi lezzet dolu paketler açılmadığı sürece oldukça uzun süre tazeliğini ve lezzetini korur.
Kaliteli Somon
Japon mutfağının çok eski zamanlara dayanan geleneklerinden biri, balıkların çiğ olarak tüketilmesidir. Ancak somon bu balıklardan biri değildir. Çünkü Pasifik Somonu birçok parazit barınır, çiğ yenmesi tehlikelidir.
Limon suyu, zeytinyağı, tuz ve ince kıyılmış otlar ile birlikte bir kapta karıştırılır. Balık bu marine ile her yerine bulanır ve buzdolabında 1 saat marine edilir. Izgarada veya mangalda, her yönü 10 dakika kadar pişirilir. Roka ve soğan salatası eşliğinde servis yapabilirsiniz.
Yağlı bir balık türü olan somon, kızartma, fırınlama ve ızgara usulüyle pişirilebilir.
Zeytinyağı, taze sıkılmış limon suyu, defne yaprağı, tane karabiber ve tuzu geniş bir kapta karıştırın. Somon dilimlerini bu karışıma yatırıp en az 30 dakika buzdolabında bekletin. Buzdolabından çıkarıp kısa süre önceden ısıtılmış ızgara üzerinde ters yüz ederek kısa süre pişirin.
Aşırı kokmayan, gözleri ve derisi parlak, eti sıkı ve nemli görünen Somon almaya çalışın. Gözlerinin bulanık, derisinin soluk renkli olması veya parlak olmaması balığın çok taze olmadığının işaretidir. Fileto veya dilim olarak alacaksanız, derinin lekesiz olmasına, etin sıkı ve parlak olmasına dikkat edin.
Balık bayatsa protein yapısında bulunan histamin miktarı artıyor. Histaminin fazla olması da vücutta toksik etki gösteriyor. Yoğurt proteininde de bulunan histamin bayat balık tüketildiğinde yüksek miktarda olan histamini daha da yükseltiyor. Bu sebepten dolayı da “balığın yanında yoğurt yenmez” deniliyor.
Somon balığı denildiğinde en çok kullanılan soslardan biri bal ve soya sosudur. Sosla marine edilen somonlar, fırında pişirildikten sonra yeşilliklerle birlikte servis edilir.
Zeytinyağı uygun bir kaseye alıyoruz. Limon suyu, rendelenmiş sarımsak, karabiber, tuz ekleyip güzelce karıştırıyoruz. Daha sonra fırça ile sosumuzu balığımızın her yerine sürüyoruz. 190 derece fırında 30 dakika pişiriyoruz.
Cam fırın kabınızın içerisine somonlarınızı ve kenarlarına ortadan ikiye böldüğününüz domatesleri yerleştirin. 180 derecede önceden ısıtılmış fırında 20 dakika pişirin. Pesto sos için; Fesleğen, maydanoz, fındık, sarımsak, tuz ve karabiberi parçalayıcının içerisine alın ve iyice çekin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri