Maddesi'nde sözü edildiği şekilde) fatura, vergi mükellefi olan, birinci ve ikinci sınıf tüccarlar ile kazancı basit usulde tespit edilenlerle defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçiler tarafından düzenlenmektedir. Faturanın belli bir şekli (Vergi Usul Yasası Md. 230) bulunmaktadır.
Fatura, satın alınan bir mal veya verilen bir hizmet karşılığında yapılan bir ödemeyi tutarı ile birlikte gösteren belgedir. Bir başka deyişle, satıcının, ödemeyi aldığını kanıtlar. Alıcı adına satıcı tarafından düzenlenir ve yapılan ticari işlemi yasal bir hale getirir.
Ticari fatura, uluslararası ticarette kullanılan en temel belgelerden birisi olup ihracatçı tarafından düzenlenmektedir.
Fatura resmi bir evrak olduğundan herkes dilediği gibi alıp basamaz. Fatura basma yetkisi Maliye Bakanlığı tarafından belirli koşulları sağlayan matbaalara verilir. Faturada firmanıza dair vergi no, Mersis no, banka hesap bilgileri, sermaye gibi önemli bilgiler yer alır.
Fatura seri numarasına göre düzenlenmelidir. Üzerinde de mutlaka Maliye Bakanlığı ibaresi olmalıdır. Ürün ya da hizmetin satışının azami 7. gününe dek düzenlenmesi gereken faturada, eğer elle hazırlanıyorsa, tükenmez ya da mürekkepli kalem kullanmak gerekir. Faturaya faturanın tarihi ve saatini yazmak gerekir.
İlgili 32 soru bulundu
Şirket sahibi olmayan serbest meslek mensubu kişiler tarafından kesilebilen SMM, iki ayrı nüsha olarak hazırlanır. Hazırlanan faturanın aslı müşteriye verilir, kopyası da faturayı kesen kişide kalır. Serbest meslek makbuzu her tahsilata uygun şekide doldurularak müşteriye iletilmelidir.
Anılan Kanunun "Faturanın Nizamı" başlıklı 231 inci maddesinin birinci fıkrasının beş numaralı bendine göre faturanın, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azamî yedi gün içinde düzenlenmesi gerekmekte olup bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılmaktadır.
30 Aralık 2022 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan VUK Sıra No: 544 Genel Tebliğinde 2023 yılında uygulanacak had ve tutarlar açıklandı. Buna göre 01.01.2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere fatura düzenleme sınırı 4.400 TL oldu. Fatura Kesme ve Düzenleme Sınırı 2023 yılı tutarı 4.400 TL 'dir.
İşlem amacına göre; satış faturası, irsaliyeli fatura, proforma fatura ve iade faturası olmak üzere 4 çeşit fatura vardır.
Vergi Usul Kanunu'nun faturanın nizamına ilişkin hükümleri içinde “Faturaların baş tarafında iş sahibinin veya namına imzaya mezun olanların imzasının bulunması mecburidir.” ifadesi yer alır. Yani kanunen e-Arşiv Fatura'da imza bulunması zorunludur.
Bir işletmenin sahip olduğu yasal isme 'fatura unvanı' denir. Fatura unvanı resmi fatura belgelerinde kullanılır ve yasal olarak işletmenin tanındığı isimdir. Fatura unvanı fatura üzerinde belirtilen mal veya hizmetlerin satıcısının kimliği hakkında da bilgi verir.
Resmi Gazetede yayınlanan VUK Genel Tebliğinde 2023 yılında uygulanacak had ve tutarlar açıklanmıştır. Tebliğe göre 1 Ocak 2023'ten itibaren geçerli olmak üzere fatura düzenleme sınırı 4.400 TL olmuştur.
Temel e-fatura ile ticari e-faturanın farkları nelerdir? Temel e-fatura seçimi yapıp faturanızı karşı tarafa bu şekilde gönderirseniz, faturanız karşı tarafın onayını beklemeden otomatik olarak 'onaylanmış/kabul edilmiş' olarak algılanır. Ticari e-fatura gönderdiğinizde, karşı tarafa onay ve red seçenekleri sunulur.
Fatura V.U.K. nun 229-232 nci maddelerinde düzenlenmiş olan ticari vesikadır. KDV indirimine mesnet teşkil edebilecek fatura ve benzeri vesikalar ise yine Vergi Usul Kanunu'nun müteakip maddelerinde yer alan, perakende satış vesikaları ve serbest meslek makbuzlarıdır.
Eğer nihai müşteriniz vergi mükellefi olan işletmeler ise kurumsal müşteri grubu olarak adlandırılır. Bu müşterilerinize ürün bedeli karşılığında düzenlediğiniz faturaya da “kurumsal fatura” denir.
Netice itibariye, şirket adına fatura edilen veya şirket hesaplarından ödenen ortakların şahsi harcamalarının gider yazılması hem ticaret kanununa hem de vergi kanunlarına göre mümkün değildir.
Fatura, satılan mal veya verilen hizmetin ödemesinin alındığını gösteren resmi belgedir. İş dalı fark etmeksizin büyük küçük tüm işletmeler fatura kesmek zorundadır. Kesilen faturalardaki en önemli ayrım, fatura türüdür.
Tevkifat nedir? Tevkifat, para konusunda kesintiler anlamına gelen bir sözcüktür. Vergi bağlamında, vergiler üzerinde bölüşme/kesinti yapma anlamına gelir. Bu vergi çeşidinde devlet, alacağı katma değer vergisini (KDV) satıcının yanı sıra alıcıdan da alır.
3. Fiş ve fatura arasındaki fark nedir? Fatura, bir satıcı tarafından belirli bir şirkete verilen ebedi bir belgedir. Buna karşılık, bir fiş, finansal işlemle ilgili bilgileri kaydetmek için kullanılan dahili bir belgedir.
Türkiye'de bir şahıs şirketi kuruluşu ve faaliyetleri sırasında muhasebeci tutmak zorunlu değildir. Ancak, bir muhasebeci tutmak şirketinizin vergi beyannamesi verme, vergi ödemeleri yapma ve diğer muhasebe işlemlerini yapma gibi işlemlerde yardımcı olabilir.
8. 4.400 TL altı tutarlar için e arşiv fatura kesilir mi? Kesilebilir fakat herhangi bir zorunluluğu bulunmamaktadır. Kesilen faturanın alıcısı vergi mükellefi ise ve fatura KDV dahil 4.400 TL'yi aşıyorsa, zorunluluk devreye girer ve faturanın e-arşiv olarak kesilmesi gerekir.
Şahıs İşletmeleri “Fatura” ya da “Serbest Meslek Makbuzu” keser. “Makbuz” kesenlerin “Serbest Meslek Erbabı” olması gerekir.
01.01.2020 tarihi itibariyle e- Arşiv Fatura Mükellefi Olmayan Esnaf ve Sanatkarlarımız 5.000,00TL. ve 30.000,00 TL'yi Aşan Faturalarını GİB Portalından E-Arşiv fatura olarak Kesmek zorundadırlar. Her hangi bir sorun ile karşılaşmamak için mutlaka konuyla ilgili Muhasebecilerinizden bilgi almayı ihmal etmeyiniz.
Sahte Fatura (Naylon Fatura) Nedir? Vergi Usul Kanunu m. 359/b hükmü uyarınca sahte belge; gerçek bir muamele veya durum olmadığı halde bunlar varmış gibi düzenlenen belgedir. Bir belgenin sahte belge olarak değerlendirilebilmesi için VUK madde 227'de öngörülen zorunlu unsurları içermesi gerekmektedir.
Faturada mutlaka bulunması gereken bilgiler:
Müşterinin adı, ticaret unvanı, adresi, varsa vergi dairesi ve hesap numarası Malın veya işin nevi, miktarı fiyatı ve tutarı Satılan malların teslim tarihi ve irsaliye numarası
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri