Bu tarih eğer fatura kesim tarihiyse henüz gelmeden birkaç gün kala hat iptali,numara taşıma,faturasız hatta geçiş yöntemlerinden birini uygularsaniz tekrar fatura çıkmaz.Eğer kontrat 12 aylık 2 dönemden oluşuyorsa taahhüt yine yenilenir eğer tek dönemde bu tarihte biter kalırsanız da normal ücretini ödemeye ...
Bu işlemin taahhüdün bittiği ay içerisinde yapılması gerekir. Süre dolduktan sonra kullanıcılar standart fiyatlardan ücretlendirilmeye başlanacaktır. Eğer hat devri olursa doğrudan paket iptal olacaktır. Hattın haklı bir nedenle kapanması ya da faturasız bir tarifeye geçiş de kapanma sebepleri arasındadır.
GSM operatörlerinin taahhüt süresi dolduktan sonra başka bir alternatif yokmuş gibi yüksek bedellerle aboneliklerini yenileme oyunu bozuldu. Artık tüketicilerin sözleşmesi bittikten sonra aynı fiyat tarifesi üzerinden paket yenileme işlemi yapılacak.
Faturalı hatların 12 veya 24 aylık taahhütleri bittiğinde aynı tarife indirimsiz olarak (Daha pahalı fiyattan) kullanmaya devam edilir. Sözleşmenin bittiği gün itibariyle kullanılan indirim sona erer. Sanıldığı gibi hattın kapanması söz konusu değildir.
Hat taahhüdünüz bitince güncel tarife fiyatları ile devam edebilir ya da Vodafone'un sizlere özel sunduğu farklı tarife alternatiflerini tercih edebilirsiniz. Vodafone'un size özel sunduğu tarifeleri Vodafone Yanımda uygulaması Bana Ne Var sekmesi üzerinden görüntüleyebilirsiniz.
İlgili 30 soru bulundu
Yanımda İnternet: Tarife değişikliğinizi Yanımda İnternet "Geçebileceğim Tarifeler" sayfası üzerinden de hızlı ve kolay bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca telefonunuzun mesaj bölümüne geçmek istediğiniz tarifenin kodunu yazarak 7048'e SMS gönderebilirsiniz.
30 gün içerisinde borcunuzu ödeyerek kapanan hattınızı aktif hale getirebilirsiniz. Bu süreden sonra da faturanızı 3 ay boyunca ödemezseniz borcunuz için yasal takip başlatılır.
Taahhüt sözleşmesi bitmeden önceki son faturanızın döneminde, istediğiniz zaman operatör değiştirebilirsiniz. Ancak, son fatura gün bazlı taahhütsüz fiyatlandırma ile kesilebileceği için, ne kadar erken işlemlere başlarsanız o kadar iyi olacaktır.
Elbette hat değiştirmek için taahhüt süresinin bitmesini beklemek zorunda değillerdir. ancak taahhüt süresi bitmeden yapılan hat değişikliklerinde, kullanıcılar belli bir cayma bedeli ödemek durumunda kalabilirler. Cayma bedeli taahhüt süresinin bitmesine kalan süreye göre hesaplanır.
0 532 532 00 00 numaralı Turkcell Müşteri Hizmetlerini arayarak müşteri temsilcilerimizle yapacağınız görüşme sonrası yeni bir tarifeye geçebilirsiniz. Hangi tarifeye geçebileceğiniz konusunda da Müşteri Hizmetlerinden yardım alabilirsiniz.
Telefonun arama yerine *124# yazarak arama yaptıktan sonra gelen ekrana önce 9 rakamını yazıp gönder tuşuna basabilirsiniz. Ardından 3 ve daha sonra 2 tuşlarına basıp gönderdikten sonra taahhüt kalan süre ve cayma bedeli SMS olarak tarafınıza gelecektir.
Müşteri hizmetlerini arayarak kalan taahhüt sürenizi kolayca öğrenebilirsiniz. Alternatif olarak eğer internet servis sağlayıcınızın Online İşlemler'i varsa oraya giriş yaparak da taahhüt sürenizi öğrenebilirsiniz.
Araştırdığımda şöyle bir yazıyla ile karşılaştım: Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun 52. Madde 4. fıkra: Tüketici, belirsiz süreli veya süresi bir yıldan daha uzun olan belirli süreli abonelik sözleşmesini herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin istediği zaman feshetme hakkına sahiptir.
Faturasız hatta geçmek için fatura kesim tarihini beklemeniz gerekmemektedir. Faturasız hattıma ait borcumu ödemedim ancak yine de faturasız hatta geçiş yapabilir miyim? Faturalı hattınızın son ödeme günü geçmemiş faturası bulunuyor ise, faturasız hatta geçiş yapabilirsiniz.
CAYMA BEDELİ NEDİR? Eğer imzalamış olduğunuz 12, 24, 36 aylık sözleşmelerden herhangi bir sebepten dolayı çıkmak isterseniz yani caymak isterseniz ödemeniz gereken cayma bedeli çıkar. Bu olaya cayma bedeli diyoruz. Firma ödeme yapmadığınız kalan ayların toplamını size cayma bedeli olarak ödemenizi ister.
Türk Borçlar Kanunu'nda yer alan maddeler ışığında belirli süreli kira sözleşmesi yani genellikle uygulamada görülen 1 yıllık kira sözleşmesi bittiğinde kira sözleşmesini sona erdirme hakkı kiracıda ol yönündedir.
Müşteri hizmetlerini arayarak iptal ettirme. Firmaya yazılı dilekçe göndererek iptal ettirme. Firma şubesine ya da bölge müdürlüğüne giderek iptal ettirme. SMS göndererek iptal ettirme.
İnternet hızının düşük olması gibi sebeplerle internetten beklenen verimin alınmaması durumlarında, taahhütlü aboneliklerinizi, Tüketici Koruma Kanununa göre cayma bedeli olmadan fesih edebilirsiniz.
Yeni hat ve numara taşıma işlemlerinde herhangi bir ücret talep edilmez.
Numara taşıma işlemi sırasında, eski hat mevcut operatör tarafından kullanıma kapatılır ve numara yeni operatörde kullanıma açılır. Eski operatördeki bilgiler, mesajlar ve kullanılan hizmetler kaybolur.
btk'nın yeni düzenlemesine göre taahhüt bitimine 1 aydan az bir süre kalanlar cayma bedeli olarak sadece son faturayı 1 aylık olarak ödüyorlar. Yani cayma bedeli fatura kesimine kadar kullanmadığınız günler ile sınırlı kalıyor.
Sözleşmenizin yedinci ayında vazgeçerseniz, bu durumda sözleşmenizin bitimine 5 ay kaldığından sizden 5 aylık süre için cayma bedeli alınabilir. Bir diğer değişle cayma bedeli tutarı 6 aylık tasarrufu geçemez.
Vodafone her geçen gün zam yapmakla meşgul fatura 1 gün gecikirse 54 TL zam yapacağı mesajı gönderildi. Bu zam değil ek faturadır. Yasal olarak fatura 1 gün gecikirse 1 günlük faiz ya da zam alınır.
Hat kapatma işlemi için yazılı başvuruya ihtiyaç vardır. Hat sahibinin bayiye giderek hattını kapatmak için yazılı başvuruda bulunması gerekmektedir. Hattını iptal ettirmek isteyen kişiler ayrıca yazılı dilekçesini e-devlet veya faks yoluyla GSM operatörlerine ileterek başvuruda bulunabilir.
Bireysel hat iptali için, talebinizi belirten bir dilekçe ve kimlik fotokopinizi 0850 542 50 00'a; kurumsal hat iptali için ise vergi levhası, firma imza sirküleri, imza sirkülerindeki yetkili kişinin kimlik fotokopisi ve talebi belirten imzalı dilekçeyi 0850 542 50 05'a fax çekerek başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri