Müşteri hizmetlerini arayarak iptal ettirme. Firmaya yazılı dilekçe göndererek iptal ettirme. Firma şubesine ya da bölge müdürlüğüne giderek iptal ettirme. SMS göndererek iptal ettirme.
Tüketici'nin satın alma tarihinden itibaren on dört (14) gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin siparişten cayma hakkı vardır.
Cayma bedeli, taahhütlü hizmet alımlarında müşteriye yansıtılan bir ücrettir ve genellikle hizmetin standart fiyatının altında olur. Taahhüdün iptal edilmesi durumunda, müşterinin indirimli tarifeden faydalanması nedeniyle ödediği fark ücreti talep edilir.
CAYMA BEDELİ NEDİR? Eğer imzalamış olduğunuz 12, 24, 36 aylık sözleşmelerden herhangi bir sebepten dolayı çıkmak isterseniz yani caymak isterseniz ödemeniz gereken cayma bedeli çıkar. Bu olaya cayma bedeli diyoruz. Firma ödeme yapmadığınız kalan ayların toplamını size cayma bedeli olarak ödemenizi ister.
Taahhüt sözleşmesine göre kullanıcıların bu süre boyunca ilgili operatörde kalma sorumluluğu vardır. Eğer süresi içinde operatör değişikliği yapılmak istenirse cayma bedeli ödenmesi gerekir. Bu bedel geriye kalan taahhüt süresine ve operatöre göre farklılık gösterebilir.
İlgili 36 soru bulundu
Sözleşmeyi sonlandırmak için fesih bildirimini satıcı veya sağlayıcıya yöneltmeniz yeterlidir. Fesih bildiriminin satıcı veya sağlayıcıya ulaştığı tarihten itibaren en geç 7 gün içerisinde sözleşmeniz sonlandırılmalıdır.
İnternet hızının düşük olması gibi sebeplerle internetten beklenen verimin alınmaması durumlarında, taahhütlü aboneliklerinizi, Tüketici Koruma Kanununa göre cayma bedeli olmadan fesih edebilirsiniz.
Telefon hattını iptal etmek isteyen kişilerin yazılı başvurusuna ihtiyaç vardır. Bu yazılı başvuru GSM operatörlerinin bayisine gidilerek şahsen veya e-devlet veya bağlı olunan Türk Telekom, Turkcell ve Vodafone operatörlerinin faks kanalları üzerinden iletilmesi gerekmektedir.
CAYMA BEDELİ NEDİR? Eğer imzalamış olduğunuz 12, 24, 36 aylık sözleşmelerden herhangi bir sebepten dolayı çıkmak isterseniz yani caymak isterseniz ödemeniz gereken cayma bedeli çıkar.
Asliye Hukuk Mahkemesi, bir yıldan uzun abonelik sözleşmelerinde tüketicilerin herhangi bir sebep göstermeksizin 'fesih' hakkına sahip olduğu, taahhüt süresi dolmadan abonelik iptali yapan tüketicinin faturasına 'cayma' nedeniyle herhangi bir ceza yansıtılamayacağına karar verdi.
Yani 12 aydan uzun taahhütlerde kullanım süresi 12 ayı aşmışsa herhangi bir cayma bedeli ödemeden sözleşmeyi feshedebilirsiniz.
Sözleşmenizin yedinci ayında vazgeçerseniz, bu durumda sözleşmenizin bitimine 5 ay kaldığından sizden 5 aylık süre için cayma bedeli alınabilir. Bir diğer değişle cayma bedeli tutarı 6 aylık tasarrufu geçemez.
CAYMA BEDELİ ÖDENMEYECEK
Bu kapsamda vatandaşlar, önceki dönemlerde düşük kalitede internet hızı hizmeti aldıkları gerekçesiyle ödedikleri yüksek cayma bedelini artık ödemeyecek.
Kullanıcının abonelik iptali yapması durumunda, her ay standart olan 100 TL ile indirimli ücret olan 80 TL arasındaki farkı ödemesi gerekiyor. Yani kısacası, sözleşmenin imzalanması sonrasında indirimli hizmetten yararlanılan her ay için 20 TL ödeme yapılıyor.
Birçok sektördeki firma, iki yıl vadeli satışlarla vatandaşın kafasını karıştırıyor. Oysa 12 ayın üzerinde taahhütlü satış yapmak yasak ve abonelerin ceza ödemeden cayma hakkı bulunuyor.
180 günün sonunda herhangi bir yükleme gerçekleşmediyse aktif kullanım süresi sona erer ve 90 günlük bekleme süresi başlar.
Taahhüt sözleşmesi bitmeden önceki son faturanızın döneminde, istediğiniz zaman operatör değiştirebilirsiniz. Ancak, son fatura gün bazlı taahhütsüz fiyatlandırma ile kesilebileceği için, ne kadar erken işlemlere başlarsanız o kadar iyi olacaktır.
İptal edersem herhangi bir cayma bedeli yansıtılır mı? Turkcell TV abonelerine herhangi bir taahhüt veya cayma bedeli yansıtılmaz.
Turkcell mobil paketi için cayma bedeli; Kampanyadan taahhüt süresi dolmadan ayrılan abonelerin faturasına faydalandığı fatura dönemi başına KDV, ÖİV dahil 27 TL kampanya iptal bedeli yansır.
Faturalı Hattım fatura borcu nedeniyle kapanırsa, yeniden kapama/açma için bir ücret öder miyim? Hat kapama-açma işlemi ücreti, hattın borç sebebiyle kapanması ve devamındaki süreçlerde oluşan maliyetler sebebiyle doğup, açma anından sonraki ilk faturaya vergiler dahil 84,51 TL yansıtılır.
Hattımı iptal ettirmek için ne yapmam gerekiyor? Kurumsal Hat iptali ile ilgili 444 5 444 numaralı Türk Telekom Müşteri Hizmetlerinden detaylı bilgi alabilirsiniz. Türk Telekom Müşteri Hizmetleri hat iptali ile ilgili sadece ön başvuruda bulunabilirsiniz.
"Firmalar cayma bedeli alırken büyük kar ediyorlardı. Tüketiciler kendilerinden 'indirimin iadesi' adı altında alınan eskisi gibi cayma bedellerini hakem heyetlerine başvurup geri alabilir. Böyle bir durumda tüketici sözleşmeyle birlikte hakem heyetine başvurmalı.
Tüketici, hiçbir süresi olmayan ya da bir yıldan uzun olan abonelik sözleşmesini herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin istediği zaman feshetme hakkına sahip. İnsanlar aboneliğe son vermek istediğinde de firma şartları asla ağırlaştıramaz. Eğer bunu yapıyorsa suç işliyor demektir.
Telefonun arama yerine *124# yazarak arama yaptıktan sonra gelen ekrana önce 9 rakamını yazıp gönder tuşuna basabilirsiniz. Ardından 3 ve daha sonra 2 tuşlarına basıp gönderdikten sonra taahhüt kalan süre ve cayma bedeli SMS olarak tarafınıza gelecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri