Sermaye biriktirilmiş üretim aracı yani emek demektir. Sermayeyi yaratan emek olduğu için emek ile ölçülmesi gerektiği düşünülmüştür. Genel anlamda teorinin ortaya koyduğu ise: Emek fazla ise maliyet fazla olur ve fiyat fazla olur.
Marx'a göre her türlü “değer”i üreten “emek”tir; “sermaye” ise rastlantıların oluşturduğu bir “fazlalık”tır. Onun için “mülk sahipleri (sermaye)” tasfiye edilmeli ve proletarya egemen olmalı, proletarya sermayeye yer olmayan “komünist toplum”u kurmalıdır.
Bir malın değeri emek miktarı ile belirlenir ve emek gücü ise sadece bir malın üretimi için harcanan zaman olmayıp zihinsel, fiziksel, entelektüel yeteneklerin bütününü de ifade etmektedir. Marx'in teorisinde emek, üretilen malların değerini belirlemektedir. Çünkü üretim sürecinde en temel üretim faktörü emektir.
Emek; mal veya hizmet üretimi sırasında ortaya konan insan kaynağıdır. Üretimi gerçekleştirenlerin fiziksel ve düşünsel katkılarıdır. Kavram, kol emekçilerinin verdiği hizmetlerin yanı sıra, başka birçok hizmet türünü de kapsar.
Emek, üretimin temel öğesi olup, insan faaliyetinin üretime katılmasıdır. Çalışanın yaptığı hizmetler karşılığı elde ettiği kazanca "ücret" denir. İnsanın fiziki gücü veya zihinsel yeteneği ile yapılan işlere göre emeğin üretkenliği değişiklik gösterir.
İlgili 37 soru bulundu
Kısaca, klasik liberal tezlere göre bir üretim maliyetinin o üretim için harcanan emeğe eşit olduğunu ifade eder. Bu teorinin içeriğini oluştururken emek homojen bir değer olarak kabul edilmiş, yani her işçinin ortaya koyduğu emeğin aynı nitelik ve niceliğe sahip olduğu farzedilmiştir.
Emek (işgücü): Mallar ve hizmetleri üretmek için kullanılan insanların tüm fiziki ve zihinsel faaliyet ve çabalarıdır.
Smith'e göre bir nesne, insan emeğinin bir ürünü ise, değerlidir. Değeri belirleyen, söz konusu nesnenin üretiminde harcanan 'dolaylı emek' ile 'doğrudan emek'in toplamıdır. Smith'e göre, bir nesneyi diğerinden üstün kılan şey, üretim sürecinde daha fazla emek harcanmış olmasıdır.
David Ricardo (1772-1823), Smith'in değer teorisini geliştirerek kendi emek-değer teorisini kurdu.
Eski metinlerde ''emgek'' şeklinde geçen bu sözcük, zahmet ve sıkıntı anlamında da kullanılmıştır. Emek çekmek, zahmet ve sıkıntı çekmek anlamına gelir. Bu kelimenin içinde yer aldığı birçok deyim de günlük hayatta sıklıkla kullanılıyor. Örneğin, emek vermek deyimi, bir şeyin gerçekleşmesi için uğraşmak demektir.
Marx ise kapitalizmin teorisyenidir. piyasası altında faaliyet gösteren kapitalistler, üretimi doğrudan kâr elde etmek için örgütlediklerinde, bir başka deyişle üretimin amacı genelleşmiş meta üretimi biçimine dönüştüğünde, toplumsal üretim biçimi, kapitalist üretim biçimine dönüşmektedir.
Marx, Yeni Çağda ortaya çıkan kapitalist sistemle birlikte, kapitalist sınıf ve proletarya sınıfı arasında üretim güçleri ve üretim ilişkileri dolayısıyla yaşanan çatışmaların sınıfsız toplum biçimi olarak sosyalizmi doğuracağını düşünür.
Adam Smith FRSA (/ˈædəm smɪθ/; y. 16 Haziran [E.U. 5 Haziran] 1723 – 17 Temmuz 1790), "Ekonominin Babası" ve "Kapitalizmin Babası" olarak anılan İskoç ekonomist, ahlak filozofu, politik ekonominin öncüsü, ve İskoç Aydınlanması sırasındaki önemli bir figürdü.
Marx, belli bir miktar sermaye derken, dolaşım sürecinde sürekli olarak paradan metaya yine paraya dönüşen bir miktar parayı kasteder. Ona göre sermaye bir değerdir ama o, sermayeyi belli bir şeyde, parada ya da metalarda somutlaşan bir değer olarak tanımlıyor.
Mudarebe; taraflardan birinin koyduğu sermayeyi diğer tarafın emeği ile işletmesi sonucunda elde edilen kârı baştan belirlenen oranla paylaşma esasına dayanan ortaklık türüdür. Kısaca emek-sermaye ortaklığıdır. Taraflar, mudarebe akdini diledikleri zaman tek taraflı olarak sona erdirebilir.
Sermaye, bir işletme hesabında tutulan veya bir finansman kaynağından elde edilen fonlar gibi finansal varlıkları tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Borç veya öz sermaye finansmanı yoluyla da tutulabilir. Sermaye, bir iş yürütmenin temel işlevidir.
Artı-değer kavramı Karl Marx'tan önce keşfedilmiş ve zaten kullanılan bir kavramdır. Genel anlamda, gerekli-zorunlu olandan daha fazlasının üretilmesi anlamındadır. Klasik iktisatçılar olarak bilinen Adam Smith ve David Ricardo gibi isimlerde bu kavramın kullanımda olduğu görülür.
Ricardo, adı geçen eserinde "Karşılaştırmalı Üstünlük Teorisi"ni (İngilizce: Comparative Advantage) ileri sürmüştür. Ricardo ayrıca; miktar kuramını (sağlam para teorisi), emek değer teorisini, ücretlerin tunç kanununu, azalan verimler kanununu ve rant teorisini savunur.
(Relative price) Bir mal ya da mal ve hizmet grubunun fiyatlarının, bir başka mal ya da mal ve hizmet grubu fiyatlarına bölünmesiyle elde edilen değerdir. Nispi fiyat, mal ve hizmetlerin birbirleri karşısındaki durumunu belirler.
Adam Smith ekonomik liberalizmin ilk savunucularından biriydi. Aydınlanma Çağı boyunca özellikle Adam Smith tarafından geliştirilen ekonomik liberalizm, ekonomide devletin müdahalesini minimumda tutmayı savunan liberalizmin ekonomi teorisi olarak doğdu.
Liberal kapitalizmin babası sayılan o adam, yani Adam Smith, 1776'da “Toplumların Refahı”nı yazıp “Laissez faire, laissez passer!” (Bırakınız yapsınlar, bırakınız geçsinler! ) buyurdu ve dillere pelesenk oldu. Asırlarca liberallerin sloganı, bayrağı oldu.
Adam Smith, insanla birlikte var olan ekonomik sorunu, yani kıtlık sorununu ilk kez bilimsel bir çerçeveye oturtup zamanının ideolojisiyle yani merkantilizm-tarımsal kapitalizm çerçevesiyle açıklayan bilim adamıydı. Smith'in eseri Ulusların Zenginliği, kapitalizmin ilk el kitabıydı.
Ekonomide dört üretim faktörü vardır. Bunlar emek (L), sermaye (K), doğal kaynaklar (toprak veya arazi olarak de geçer) (N) ve girişimcilik (E) olarak sayılır. Belirli büyüklükte bir üretimi gerçekleştirebilmek için emek, sermaye ve doğal kaynakları bir araya getirecek bir girişimcilik gereklidir.
Bilindi i gibi üretim faktörleri; emek, sermaye, do al kaynaklar, giri imci ve teknoloji (teknik bilgi) olarak be e ayrlr.
(1) İşletme, üretim faktörlerini (emek, sermaye, doğa) bir araya getirerek mal ve hizmek üreten ekonomik bir sistemdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri