KDV'yi ödeyen yegane taraf tüketicidir. KDV esasında satıcıya yansıtılır, satıcı da bu tutarı tüketiciye yansıtır ve ürünü ya da hizmeti satın alan taraf KDV öder. Satışı yapılan mal ya da hizmetin niteliğine göre KDV oranı değişiklik gösterir.
Fatura kesmenin Serbest Meslek Makbuzu kesmeye göreavantajları ve dezavantajları şu şekilde sıralanabilir: Fatura ve Serbest Meslek Makbuzu kesiminde KDV hesabı zorunludur. Müşteri muhtasar beyanname ile sizin adınıza stopaj öder. Faturada stopaj olmaz ancak Serbest meslek Makbuzu kesilirken %20 stopaj hesabı yapılır.
3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 28'inci maddesi gereğince Cumhurbaşkanı'na vergi oranlarını belirli sınırlar dahilinde belirleme yetkisi tanınmıştır. Ancak söz konusu oranlar belirlenirken gerekçesinin açıklanması gerektiği düzenlenmemiştir.
KDV sorumluluğu, alıcı ile satıcı arasında yarı yarıya bölüştürülmüş olur. Kısmi tevkifat hesaplanan verginin Bakanlıkça belirlenen kısmının alıcı tarafından beyan edilip ödenmesi, diğer kısmının ise işlemi (teslim ve hizmeti) yapan tarafından beyan edilip ödenmesidir.
22 Seri No.lu KDV Genel Tebliği'nde yapılan açıklamalara göre, tarifesi vergi dahil olarak tespit edilen işler ile özel matrah şekillerine tabi mal ve hizmet satışlarında, KDV'nin fatura veya benzeri belgelerde ayrıca gösterilmemesi, bedelin vergi dahil tek tutar olarak ifade edilmesi gerekmektedir.
İlgili 41 soru bulundu
İstisna faturası neden kesilir? KDV muafiyeti olan ihracat kayıtlı satışlar durumunda istisna faturası kesilir. Katma Değer Vergisi Kanunu uyarınca ihracat kayıtlı satışlarda ürün yurt dışına satılacağından KDV alınmıyor. Üretici tarafını ilgilendiren ihracat kayıtlı faturalar kesilirken faturaya KDV dahil edilmiyor.
Borç son ödeme tarihine kadar ödenmezse takipli hale gelir. Eşzamanlı olarak ödenmeyen tutar için vergi gecikme cezası uygulanır. Takipli hale gelen borcun bir süre daha ödenmemesi halinde vergi cezası olarak faiz yaptırımı uygulanır. Vergi borcunun ödenmemesi durumunun devamında ise cezai yaptırımın boyutu genişler.
“KDV Kanunu'nun 8. Maddesine göre, bu verginin mükellefi satıcılardır. Ancak, anılan vergi dolaylı bir vergi türü olup, verginin kanuni yüklenicisi yada diğer bir deyimle taşıyıcısı mal veya hizmetin alıcılarıdır.
Genel bütçeli idareler dışındaki vergi mükellefleri tevkifatı yapılan vergiyi, 2 No'lu KDV Beyannamesi ile beyan ederler. KDV 1 ödemesi yapmamak bu duruma bir engel değildir. 2 No'lu beyanname yalnızca tevkifat gerektiren işlemlerin olduğu dönemlerde verilmektedir.
KDV Dahil Hesaplama Nasıl Yapılır? KDV dahil hesaplama türünde ödenen tutarı bulmak için kullanılan formül: (Net tutar) x (1+ vergi oranı) dır. 1000 lira hizmetin kendi bedeli ve KDV oranı yüzde 18 ise ödenecek KDV dahil tutar 1000 x (1 + 18/100) işlemi uygulanarak bulunur: 1000 x 1,18 = 1180.
KDV'nin GİDER YAZILMAMASI PRENSİBİ :
Prensip olarak teslim KDV si, KDV beyannamesinde pozitif değer olarak yer alır ve yüklenilen KDV de, yine beyanname üzerinde teslim KDV sinden indirilir. Başka bir anlatımla, KDV beyannamesine aksetmesi gereken bu unsurlar giderleştirilemez.
Hesaplanan KDV'den ödenen KDV indirildikten sonra kalan pozitif fark, satıcının Hazine adına tahsil ettiği ve Hazineye ödemesi gereken bir borç mahiyetinde. Yani ara aşamadaki mükellefler vergi tahsil dairesi gibi bir işlev üstleniyorlar. İşte bu nedenle indirim mekanizması KDV'nin en temel unsuru.
Katma Değer Vergisi, ürün ve hizmet alım satım sürecinde devletin satıcıdan aldığı fakat ilgili tutarın tüketiciye yansıtıldığı bir vergidir. Katma Değer Vergisinin alındığı durumlar şunlardır: Ticari, zirai, sanayi ve serbest meslek faaliyetleri çerçevesinde satılan ürün ve hizmetler. Yapılan ürün ve hizmet ...
“KDV iadesi nasıl alınır?” sorusu gündemde. KDV iadesini, mal veya hizmet ihracatı yapan kişi ve kurumlar alabilir. Biraz daha detaya inersek; yapılan mal veya hizmetlerin yurt dışı için olması durumunda ve kanuna uygun gerçekleştirildiyse, KDV iadesi alınması mümkündür.
KDV beyannamesi, devletin belirlediği oranlarda, satılan ürün ve hizmetten firmanın elde edilen kazanç üzerinden vergi daireleri aracılığı ile devlete bildirilmesi gerekir. Mal ya da hizmet alım satımı yapan kişilerin mutlaka bildirmesi gereken vergi türlerinden birisi de KDV beyannamesidir.
Evet, Danıştay, Maliye'nin KDV tevkifat iadelerine 2021 yılında getirdiği “ödeme şartı”na ilişkin düzenlemesini, bu defa da esastan iptal etti! Daha önce verdiği kararlarla, söz konusu düzenlemenin yürütmesini durdurmuştu.
aylık mizandan 191 ve 391 nolu hesap bakiyeleri ve önceki dönemden devreden kdv hesabının kalanları ile kontrol edebilirsiniz. Fatura modülünden kayıt ediyorsanınz fatura listesindeki kdv tutarları ile muhasebe modulündeki kdv mizan değerlerini kontrol ederek sağlama da yapabilirsiniz.
Beyannameyi, bağlı bulunduğunuz vergi dairesine elden verebileceğiniz gibi posta yolu ile taahhütlü ya da iadeli taahhütlü olarak da gönderebilirsiniz. KDV beyannamesi tam otomasyona geçmiş vergi dairelerine internet vergi dairesi aracılığı ile e-Beyanname şeklinde de düzenlenebilir.
Fatura üzerinde e-Fatura Bilgileri veya e-Arşiv Bilgileri ekranına girin. Fatura tipi olarak “İstisna” olarak seçin. Fatura kalem bilgilerinde 0 KDV ile girdiğiniz ürün ya da hizmetin KDV muafiyet kodu ne ise belirleyin. Buradaki menüden açılan ekrandan muafiyet kodunu seçebilirsiniz.
KDV'den Kimler Muaf Olabilir? İhracat işlemlerinde, teşvik belgeli yatırımlarda, diplomatik durumlarda, ithalatta, sosyal ve askeri durumlarda, petrol arama işlemleri gibi birçok alanda KDV muafiyeti bulunmaktadır.
Vergi beyannamelerinin verilmemiş olması re'sen takdir sebebi olup usulsüzlük cezası iki kat olarak kesilir. (VUK, 352) Vergi beyannamesi süresinde verilmezse mükellefe hem usulsüzlük cezası hem de verilmesi gereken beyannamede ödenecek vergi varsa mükellefe hem usulsüzlük hem de vergi ziyaı cezası kesilir.
her takvim ayı için, bu ayı izleyen 20 gün içinde KDV beyannamesi vermek ve varsa KDV yi aynı ayın 26 ncı günü akşamına kadar ödemek zorundadırlar.
Aralık 2022 ve müteakip vergilendirme dönemine ilişkin KDV beyannameleri de ilgili vergilendirme dönemini takip eden ayın 28 inci günü sonuna kadar verilmeli ve ödenmelidir.
Vergi borcunuz varsa bunun miktarını öğrenmek ya da ödemek için E-Devlet Kapısı'nı ya da Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesini kullanabilirsiniz. Eğer vergi borcu yoktur yazısı almak istiyorsanız, bağlı olduğunuz Vergi Dairesi'ne giderek resmi belge talep edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri