FAVÖK, Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Kârlılık anlamına gelen ve şirket değerlemeleri için tüm dünyada geçerli olan bir analizdir.
FAVÖK değerinin yüksek olması genellikle şirketin operasyonel faaliyetlerinin kârlı olduğunu gösterir. Ancak, bu değer sektör ortalamasına veya benzer şirketlere göre çok yüksekse, bu durum şirketin değerlemesinin aşırı olduğuna işaret edebilir.
Favök kaç olmalı? S&P Borsa İndeksine göre 10'un üzerinde FAVÖK değeri iyi olarak kabul edilir.
Bir örnek üzerinden ilerleyecek olursak; Bir şirketin FAVÖK değeri 200.000 dolar olsun. Toplam geliri ise 2 milyon dolar olsun. Buna göre; 200.000 / 2.000.000 = %10 FAVÖK marjıdır. FAVÖK marjı yüksek olması durumunda şirketin karlı olduğu ve maliyetlerini etkili olarak kullandığı şekilde yorumlanır.
Firma Değeri/FAVÖK veya FD/FAVÖK bir şirket değerleme yöntemidir. Şirket değerlemede, şirket satın alması veya birleştirme işlemlerinde sıklıkla başvurulan bir rasyo olarak karşımıza çıkmaktadır. Düşük FD/FAVÖK değerindeki şirketler daha ucuz olarak görülmektedir.
İlgili 20 soru bulundu
FAVÖK, bir şirketin işletme faaliyetleri sırasında elde ettiği brüt karının, işletme maliyetleri ve amortisman gibi bazı giderlerin çıkarılmasından sonra kalan miktarını gösteren bir finansal metriktir. Yani, FAVÖK ile bir şirketin faaliyetlerinden elde ettiği net karlılık ölçülür.
Buna göre, F\K oranı 10'un üstünde olan şirket hisselerinin pahalı, 10'un altında olan şirket hisselerinin ise ucuz olduğu kabul edilmektedir. Fakat daha önce de bahsettiğimiz gibi F\K oranı 10 altında ise yatırım yapılmalı, 10 üstünde ise yatırım yapılmamalı diye kesin bir kural yoktur.
FAVÖK işlemleri, kimi zaman şirketlerin kâr oranlarını gerçekçi bir şekilde yansıtmayabilir. Proje bazlı ya da özel sebeplere bağlı olarak maliyetler olağandan fazla artabilir ve bu durum da FAVÖK'ün düşük çıkmasına yol açar.
Negatif bir FAVÖK, şirketin zayıf bir nakit akışına sahip olduğu ve kârlılık sorunlarının bulunduğuna işaret eder. Öte yandan, işletme kazançlarının istikrarı nispeten yüksek bir FAVÖK ile anlaşılabilir. Yine de, pozitif bir FAVÖK, otomatik olarak bir işletmenin yüksek kârlılığa sahip olduğu anlamına gelmez.
Tam aksine pozitif FAVÖK değeri ise firmanın karda olduğuna işaret etmektedir. İdeal FD/ FAVÖK oranı ise faiz yüzdesine göre örneklendirilebilmektedir. Faizin %15 olduğu bir durumda, FD/ FAVÖK çarpanlarının 6,66 veya altında olması uygun görülmektedir.
FD/FAVÖK oranı birçok değerlemeci tarafından F/K oranına tercih edilir. Bunun ana sebebi ise net kar kaleminin öngörülmesinin çok daha zor olmasıdır. Ayrıca dönemsel etkiler dolayısıyla net kar olması gerekenden çok daha düşük ya da yüksek olabilmektedir.
PD/DD Oranı Neyi Gösterir? PD/DD oranı, şirketin piyasa değeri ile defter değeri arasındaki ilişkiyi gösterir. Eğer bu oran 1'den küçükse, şirketin defter değeri piyasa değerinden yüksektir ve hisse senedi potansiyel olarak değerlidir.
Piyasa Değeri / Defter Değeri oranı veya kısaca PD/DD; piyasa fiyatının, ilgili şirketin özkaynağı cinsinden karşılaştırılmasına imkân sağlayan değerleme oranıdır. Diğer bir ifadeyle şirketin piyasa değerinin, özkaynaklarına kıyasla ne ölçüde primli/iskontolu olduğunu saptamak için kullanılmaktadır.
Her kurum ve şirketin devir işlemleri yapılmadan önce alıcı tarafından çeşitli değerlendirme ve analizleri yapılır. Bu analizlerden en çok kullanılanı ise FAVÖK'tür. FAVÖK; faiz, amortisman ve vergi öncesi kar kelimelerinin baş harfleriyle oluşturulan bir terimdir.
Kısaca FAVÖK hesaplama formülü; işletmeden brüt kâr; genel yönetim giderleri ve pazarlama giderleri çıkarılır. Sonuca amortismanlar eklenerek FAVÖK hesaplanır ve FAVÖK oranı ortaya çıkar. Ayrıca bu denklem, şirketin faaliyetlerinin hangi ölçüde kâr getirdiğini ortaya koyar.
Şirket, 2021 yılı itibarıyla 8,3 olan Net Borç /EBITDA çarpanını 2025 yılında 2,5 ila 3 seviyesine indirmeyi hedefliyor.
FVÖK nasıl hesaplanır? FVÖK, Toplam gelirden satılan malların maliyeti, Satış, genel ve idari giderler ve Diğer işletme giderlerinin çıkarılmasıyla hesaplanır.
vergi öncesi kardan, finansal gelirler, finansal giderler, yönetim giderleri ve amortisman giderlerini çıkartarak raporlama yapmak için kullanılır. favök = net kar + amortisman + giderler diyebiliriz.
Dolayısıyla bir şirketin F/K değerinin yüksek olması 2 anlama gelebilir: Şirketin ileriye dönük beklentisi yüksektir. Yatırımcılar daha yüksek kâr bekledikleri için güncel kâr oranına oranla daha yüksek bir hisse fiyatı ödemeye razı oluyorlardır. Şirket hissesi ettiği kâra oranla pahalıdır.
Örneğin %10 faiz olan bir yerde sizin 100 TL'niz 10 TL kesin getiri elde edebilir. Böyle bir ortamda 100 TL'ye aldığınız hisse senedinin yılda 10 TL'den daha fazla kazanmasını beklersiniz. Bu da F/K oranının 10'un altında olması demek. Faizlerin %20 olduğu bir yerde 100 TL ile 20 TL kesin getiri elde edebilirsiniz.
Hissenin yükseliş veya düşüşünün hız oranını gösterir Osilatör de ortada sıfır çizgisinin etrafında dalgalanacaktır. Orta çizgilerin yukarı kesilmesi al sinyali, aşağı kesilmesi ise sat sinyali verir. Osilatör çizgisi çok aşağı ya da yukarı giderse piyasanın aşırı alım ya da satış yapmış olduğu anlaşılır.
Piyasa Da İngilizcesi Ebıtda (Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation, And Amortization) Olarak Bilinir. FAVÖK; Şirketlerin Ana Faaliyetlerinden Doğan Safi Değerini Ölçmeye Yarayan Önemli Bir Orandır. Bu Oran Özellikle Şirket Satın Almaları, Devirler Birleşmeler Ve Bölünmeler Esnasında Kullanılan Bir Orandır.
EBIT ise faiz ve vergi öncesi kâr anlamındadır. EBIT ve EBITDA arasındaki fark, amortismanların ele alınış biçimiyle ilgilidir. Her iki metrik de hem işletme içi hem de işletmeler arası analizlerde kullanılmaktadır.
FD/Satış: Firma değerinin son bir yıllık net satışlara oranıdır.
PD/DD oranı için sınır değer 1 olarak kabul edilir.
Bu oranın 1'den yüksek olması, şirket hisselerinin piyasada olması gerekenden çok daha yüksek fiyatlandığı algısını oluşturabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri