Öncelikle derz nedir sorusunu yanıtlayalım. Derz; fayans, seramik, mermer ile kaplanan yüzeylerin arasındaki boşlukları dolduran maddedir. Hepimizin evlerinde var olan; mutfak fayansı, banyo fayansı ya da seramiklerin aralarındaki ince çizgileri dolduran bu ürünün genellikle beyaz rengi tercih edilir.
Derz dolgunun öne çıkmasından hoşlanıyorsanız kullanacağınız yer ya da duvar kaplamasının rengine oranla daha koyu tondaki derz dolguları tercih edebilirsiniz. Zemin malzemesini öne çıkarmak ve yekpare bir görüntü elde etmek isterseniz derz dolgu renkleri de aynı tonda kullanılabilir.
Çimento esaslı derz dolguların genel olarak banyo, mutfak, balkon, teras veya antre gibi alanlarda kullanımı ön plana çıkmaktadır. Fayans arası derz olarak da ifade edilen bu ders çeşidi seramiklerin arasını ve hem zeminde hem de duvarda doldurmak işlemlerinde ilk akla gelen olmaktadır.
Beyaz, sütlü kahve, saten gri ya da bej gibi birçok farklı renk seçeneğine sahip olan ürünler sayesinde hem iç hem de dış mekanlarınıza istediğiniz görünümü kazandırabilirsiniz. Renkli derz dolgu fiyatları ve seçenekleri arasından aklınızdaki tonu kolaylıkla bulabilirsiniz.
Her renk derz dolgusu için evdeki malzemeler yeterlidir. Karbonat, sirke ve limon suyu ile derz temizliği: Karbonatı su ile macun yapabilir, sirke ya da az miktarda çamaşır suyu ile karıştırarak derz aralarını beyazlatabilirsiniz.
İlgili 31 soru bulundu
Derz üstüne derz olur mu? Mermer fayans gibi yüzeylerde kullanılan derz dolgularını sökmek durumunda kalabilirsiniz. Çünkü zamanla derzler, incelir, kararır kötü bir görüntüye sebebiyet verir. İncelen, deforme olan derz üzerine tekrardan yeni derz çekmek, sağlam olması açısından uygun olmayacaktır.
Derz dolgusu tamamen kuruduktan sonra, yüzeyler kuru bir bezle silinere son hali verilir. Eğer seramik yüzeylerde veya bir başka yerde derz dolgusu kaldıysa, uygulamadan yaklaşık 10 gün sonra çimento sökücü ile temizlenebilir.
Bunun için derz dolgu malzemesini bir kovaya döküp ardından yavaşça su eklemeniz yeterlidir. Toz haldeki derz dolgusunu ve suyu kovaya döktükten sonra bir mala yardımıyla iyice karıştırmalısınız. Bu işlemi daha hızlı yapmak için karıştırma ucu takılı bir matkap kullanmayı da tercih edebilirsiniz.
Fayans, seramik ve taş gibi kaplamaların arasını doldurup Stella Bianca'nın derz dolgusuyla doldurup, akrilik boya ile boyama işlemini yapabilirsiniz.
Bu süre ise yaklaşık olarak 3 saattir.
Özellikle ıslak zeminlerdeki fayans aralarında oluşan boşluklar silikonlu derz dolgu kullanılarak kapatılır. Alçı ise duvarlarda kullanılır. Fayans arasında kullanmak için uygun bir ürün değildir. Silikon derz özellikle ıslak alanlarda kullanılır.
* Derz dolgu işlemi için beyaz çimento ve mermer tozu karışımını (gerekli ise renklendirici pigment) ayran kıvamına gelinceye kadar sulandırılmalıdır. * En az 2 kere derz aralarına tam girmesi için çek pas ile dikey ve çapraz biçimlerde uygulanmalıdır.
Tüketiciler tarafından merak edilen silikonlu derz dolgu su geçirir mi, sorusunun cevabı ise hayır, silikon dolgunun su iticilik düzeyi oldukça yüksektir ve bu nedenle su geçirmez olarak verilebilmektedir.
Çimento esaslı derz dolguları genelde banyo, mutfak, balkon, teras veya antre gibi alanlarda görmeye alışkın olduğumuz seramiklerin arasını, hem zeminde hem de duvarda doldurmakta kullanılır.
Kurutma: Derzlerin kuruması için birkaç saat bekleyin. Kuruduktan sonra, temiz bir bezle derz hatlarını silin.
Fugafleks Derz Dolgu 5 kg derz dolgu malzemesi olarak kullanılır.
Fayans arası derzi kaç saatte kurur? Sorusunun cevabı ise; iki saat içerisinde kurur. Ancak tam kurumanın sağlanması için 24 saat beklenmelidir. 24 saat geçmeden su ile temas ettirmeyin.
Kapasite : Her 1 kalem ortalama 40 metre boyar
Fayans aralarını boyamanızı sağlari aynı zamanda beyaz gerektiren Buzdolabı, Ahşap, duvar, her türlü yüzeyde kullanılır.
Silikon Derz Dolgu: Su sızdırmazlığı sağlamak için tercih edilen bir dolgu malzemesidir. Esnek yapısı hareketli yüzeylerde kullanımı için idealdir. Derz Dolgu Harcı: Seramik veya taş döşemelerde sıklıkla kullanılan bir harçtır. Toz formunda satılır ve su ile karıştırılarak kullanılır.
Boza (plastik kıvam) kıvamında hazırlanan malzeme, lastik mala ile yüzeyde çapraz hareketler yapılarak derz araları doldurulur. Doldurma işlemi sırasında fazla fugalar lastik mala ile sıyrılır. Derz boşlukları üzerinden birkaç defa geçilir. 2 – 3 metrekarede bir dolgu yapılmış yüzey nemli sünger ile silinir.
Bir yapı market mağazasından önceden karıştırılmış harç satın alabilir veya macun benzeri bir kıvama gelene kadar tozu suyla karıştırarak kendiniz yapabilirsiniz. Her bir karonun her tarafını harçla kapladıktan sonra, suyla durulamadan önce en az 24 saat bekletin. Daha sonra derz dolgusu işlemi tamamlanmış olur.
Tüm fayans aralarına sirke ve tuzlu suyu dökerek 5 dakika kadar bekleyin. Daha sonra ilk dökülen yerden başlayarak tüm fayans çizgilerini diş fırçası ile ovalayın. Tuzun ve sirkenin etkisi ile fayans araları tertemiz bir sonuç verecektir. Bu yöntemi evdeki tüm fayanslar için deneyebilirsiniz.
Derz dolgu işlemleri nemli yüzeylere uygulanmamalıdır. Bu uygulama öncesi kaplama altındaki yapıştırıcının suyunu tamamen attığına emin olmak gerekir. Kaplama altındaki yapıştırıcı nemli iken çekilen derz dolgu işlemleri derzlerde sararma, çiçeklenme ya da tuz kusmalarına neden olur.
- Temiz ve yumuşak olmayan bir bez çamaşır suyuna batırılmalı ve derz arasında gezdirilmelidir. Bir süre bekletilmeli ve daha sonra ılık su ile durulanmalıdır. - Fırça gibi sert yüzeye sahip bir temizlik ürünü ile beyazlatan deterjan kullanılarak derz araları fırçalanmalıdır.
temiz su ile nemlendirilmelidir. − 20 kg FUGA 6 - 6,6 lt su üzerine yavaşça boşaltılmalı ve homojen bir karışım elde edilinceye kadar karıştırılmalıdır. Karışım düşük devirli mikser ile yapılmalıdır. Uygulama talimatında belirtilmeyen herhangi bir katkı katılmamalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri