Bodrum katın yapısı; Bodrum katta küçülme olması, deprem sırasında dengesiz salanıma neden olacaktır. Zemin katta taşkın kısımla bodrum kattaki küçülen kısım arasındaki kesitte kırılmalar olma ihtimali yüksektir.
Apartmanlardaki bodrum katları da bizim için güvenli değildir. Burası genelde karanlık olduğu için hem çocukların hem de yetişkinlerin düşmesine neden olabilir. Bodrumlara ya bir yetişkin ile birlikte ya da fenerle inilmelidir.
Alt katta oturursan katlar üstüne çökebilir ama her zaman alt katın kolonları daha sağlam oluyor. Üst katta olursan da sen başkasının üstüne çökersin ve üst katların kolonları da ince olur çünkü binanın yapılışı gereği kolonlar en aşağıdan en yukarıya doğru incelirler.
'BODRUM KATI' GÜVENLİĞİ ARTIRIR
Alpago, “Bodrum kat demek, sağlam zemine doğru inmek ve yapının depremselliğini yumuşatmak demektir. Bu durum, bina için avantajdır. Elbette bodrum katı olmayan bina güvensizdir demiyorum. Ancak bodrum kat yapılması bina dayanımını olumlu etkiler.
Maalesef ülke olarak geçmişten ders almadık” dedi. 6 şubat depreminden sonra TOKİ tarafından İslahiye'de yapımına başlanan ve ilki yükselen konutun zemin ve bodrum katı ile birlikte 7 kat olarak inşa edildiğini kaydeden İnşaat Mühendisi Gökhan Çeliktürk açıklamasını şöyle devam ettirdi: *Binanın arka tarafı yeşil.
İlgili 30 soru bulundu
İşte bu durumda yapının Page 16 3 bodrum katlı olarak inşa edilmesi etkili bir çözüm olarak akla gelmektedir. Bodrum kat, özellikle şiddetli depremlerde, yüksek katlı binalarda ciddi hasarlara neden olan göreli kat ötelemelerini önemli ölçüde azaltmakta, yapının deprem davranışına olumlu etki yapmaktadır.
Binalarda bodrum kat bulunmasının da büyük öenm taşıdığını belirten Alpago, “Bodrum kat demek, sağlam zemine doğru inmek ve yapının depremselliğini yumuşatmak demektir. Bizler inşaat mühendisi olarak, bunu avantaj olarak değerlendiririz.
Bodrum katlarının olmadığı binaların depremde yıkılma riskinin daha fazla olduğuna dikkat çeken Parsa, teknik kurallara uygun olarak binaların temelinin bodrum katı vasıtasıyla ne kadar toprağın altına inebilirse o kadar dayanıklı olacağını anlattı.
Binaların önemli taşıyıcı elemanlarından olan temel ve bodrum perdeleri, tüm servis ömürleri süresince sürekli su ve neme maruzdur.
Çünkü bodrum katı yaparken bodrum katla beraber perde duvar ve kolonlar çıkılması gerekiyor. İnşaat maliyetlerini arttırdığı için bundan çok fazla memnun olmayıp hemen en kolay yoldan üst kat daireleri yapmayı tercih ediyorlar. Bundan sonra iki katı geçen her bina da bodrum kat yapılması zorunlu olacak.
Deprem Sırasında Evde En Güvenli Yer
- Sabitlenmemiş dolap, raf, pencere gibi eşyalardan uzak durun. Sağlam sandalye ile desteklenmiş masa altında veya dolgun ve hacimli koltuk, kanepe, içi dolu sandık gibi koruma sağlayabilecek eşya yanına çömelerek veya uzanarak kendinize bir hayat üçgeni oluşturmaya çalışın.
Depremde bina genellikle kolonlardan itibaren yıkılmaya başlar. Kolonlar fay hattının oluşturduğu zemin hareketine karşı direnç gösteremez ve çatlamaya başlar. Kolonların çatlamasıyla birlikte, kolonların taşımış olduğu tabliyeler kırılmaya başlar.
Hem merdivenler hem de asansör sizin için çok daha büyük tehlike haline gelir. Ayrıca üst katlar alt katlara oranla daha çok sallanır. Bu sizin paniklemenize neden olabilir ancak böyle durumlarda sakin olmalı ve asla pencere ve balkonlardan atlamayı denememelisiniz.
Bodrum katlarda olması gereken mahaller, yakıt depoları, depolar, ısıtma merkezi, sığınak, kapıcı dairesi vb. mevcuttur.
Genellikle, evlerde, apartmanlarda ve ticari binalarda kullanılan bir terim olan bodrum katı, zemin seviyesine yakın olduğu için, yapıyı toprak seviyesine göre düşük bir konumda bulunduruyor. Bu nedenle, bodrum katları daha çok depolama alanı, teknik alan veya ek yaşam alanı olarak kullanılıyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği'nde yapılan değişikliklere göre, bodrum kat iskan edilemiyor.
Depremler imar uygulamalarını tartışmaya açarken, taşıyıcı sistem olan perde duvarın (perde kolon) da binaların depreme karşı dayanıklılığını artırdığını gösterdi.
Perde beton, kirişlerden aldığı yükü temele ileten bir yapı elemanıdır. Çoğumuzun bildiği gibi kolonlar da yükü temele aktarırlar. Ancak kolon, binanın düşey yükünü taşırken perde beton duvar ise deprem, rüzgar gibi binanın maruz kaldığı yatay yükü taşır.
Bodrum kat perdesi olarak bilinen yapı elemanı, zorunlu olmamakla birlikte yapılması önerilen bir taşıyıcı sistemdir. Bodrum kat perdesi ile yatay yüklere karşı dayanıklılık artar ve bina yapısının deprem riskine karşı korunması sağlanır.
Yüksek katlı binaların depreme dayanıklı olmadığı düşünülse de, uzmanlara göre 1 veya 2 katlı binalar ile 20 kat ve üzeri olan binalar, depremden en az etkilenen binalar olmaktadır. Yüksek katlı olan binaların kaliteli malzemelerden yapılması durumunda deprem yüküne az maruz kalınmaktadır.
Ancak yapıda kullanılan malzemenin kalitesi de bu noktada çok önemli. 30 yıllık bir bina, kaliteli malzemelerden inşa edilmişse yeni binalardan daha bile sağlam olabilir. Bunu tespit etmenin yolu, uzmanlara danışarak binaya depreme dayanıklılık testi yaptırmaktır.
Ne var bunda dediğinizi duyar gibiyiz, betonarme yapıların ömrü 40 ile 50 yıl arasındandır. Uzun lafın kısası, 50-60 yıllık bir betonarme bina en ufak bir depremde yerle bir olabilir. Bu da otomatik olarak can ve mal kaybına sebep olmaktadır.
Madde 13 - Yapıların bodrum katında veya bahçelerinde yapılacak sığınaklar kat maliklerinin müşterek mülkü olarak tapuya tescil edilir.
Dere yatağı ya da doldurulmuş alanlar doğal afetlere karşı dayanıksız, sert zeminlerdeki yapılar ise daha dayanıklı kabul edilmektedir. Binanın temelinde yer altı suyu olup olmadığı da büyük önem taşır. Bu sular çekilip dışarı atılsalar da, zeminde yeniden su birikmesiyle birlikte temele zarar vermesi söz konusudur.
Yani yük deprem esnasında aradaki 2 metre olan kolonların kırılmasına, kirişlerin zorlanmasına neden olmaktadır. Asma katlı yapılar dolayısıyla taşıyıcı sistemde dengesiz bir hareketlenmeye sebebiyet vermektedir. Böylelikle yapı olası bir depremde ağır hasar görür ya da yıkılabilir” ifadelerinde bulundu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri