Faz Koruma Rölesi Ne İşe Yarar? Faz koruma röleleri elektrik motorlarını şebekeden gelecek olumsuzluklara karşı korumak amacıyla kullanılır. Amaç trifaze motorların iki faz enerji altında çalışmasını engellemek içindir. Bu koruma görevini termik manyetik röle de sağlar.
Faz Koruma (Motor) Rölesi
Motorun çalışma şartlarına uygun bir şekilde çalışmasını sağlar. Eğer motor faz sırası hatalı ise veya aşırı yük altındaysa, röle motoru durdurur veya elektrik devresini keser, böylece motorun zarar görmesini önler ve iş sürekliliğini sağlar.
Faz sıralama rölesi, motorları besleyen 3 fazın sırasını kontrol etmek üzere geliştirilmiştir. Eğer R, S ve T fazları doğru sırada ise, ön panel üzerindeki ışık yanar (ON). Faz sıralaması yanlış ise ışık söner (OFF) ve çıkış rölesi bırakır (OFF).
Kontaktör yardımıyla sistem, fazlarda oluşabilecek, istenmeyen koşullarda şebekeden ayrılır. Özetle Faz Koruma Rölesi, trifaze motorların iki faz enerji altında çalışmasını engellemek için kullanılır. Büyük güçlü motorların dışında da yani küçük güçlü motorlarda da faz koruma rölesi kullanılabilir.
Akıllı izleme röleleri
OLED ve tuşlar ile veya NFC üzerinden bir akıllı telefon uygulamasıyla. Bu, hassas ayarlar yapmanıza ve aynı zamanda detaylı modül bilgilerini ve ölçülen değerler hakkında hata günlüklerini okumanıza olanak sağlar.
İlgili 40 soru bulundu
Faz koruma röleleri faz sırasının değişmesinde motorun şebekeden anında ayrılmasına yardımcı olur. Motorlarda uç gerilimlerinin sırasının R (L1)- S (L2)-T (L3) olarak bağlanması istenir. Ancak herhangi bir sebepten dolayı bu bağlantı değişirse röle çıkış verir ve motoru enerjilendirmez.
Faz koruma röleleri, üç faz yüklerin şebeke geriliminden kaynaklanabilecek hasarlardan korumak için tasarlanmıştır.
Motorları ve sistemleri aşırı / düşük gerilime, faz yokluğuna ve faz sırası hatasına karşı korumak için tasarlanmış cihazlardır.
Genel olarak devrenin faz sırası belirtilen faz sırası ile eşleşmediğinde, faz sırası rölesi eylemi tetikler ve motoru korumak için kontrol devresinin gücünü keser. Eğer herhangi bir nedenle faz sırası düzensizse, motor çalışmaz ve hatta hasar görmez. Faz sırası koruması bu tür kazaları önlemek içindir.
Çalışma prensibi açısından çekmede gecikmeli ve düşmede gecikmeli olmak üzere iki tip zaman rölesi bulunmaktadır. Çekmede gecikmeli olan röleler düz zaman rölesi olarak, diğeri ise ters zaman rölesi olarak ifade edilebilmektedir.
Faz sırasının R, S ve T şeklinde olduğu indikatör lambalar yardımı ile anlaşılmaktadır. Bu arada motorları besleyen üç fazın sırasını kontrol etmek amacı ile faz sıralama rölesi isimli bir cihaz geliştirilmiştir. Eğer R, S ve T fazları doğru sırada bulunuyor ise cihazın ön paneli üzerindeki ışık yanmaktadır.
Bunlar da rölenin devreye yanlış bağlanması, nötr toprak teması, topraklama direncinin kötü veya kalitesiz olması, yıldırımlı hava koşulları, uygun değerdeki kaçak akım rölelerinin kullanılmaması, makine ve ev eşyası elemanlarında bir kaçak oluşması vb. gibi durumlarla sıralanabilir.
Çalışma yapıları gereği elektrik sigortasının koruma sağlamadığı motorları korumanın yolu ise röle kullanımından geçmektedir. Bu bağlamda Aşırı Akım (Koruma) Rölesi nedir sorusunun yanıtı da, motor sargılarının ve sistemlerinin aşırı akımlara karşı korunmasını sağlayan cihaz şeklinde ifade edilebilir.
Aşırı Gerilim Darbesi
Tesisatta oluşan bu aşırı gerilimler kaçak akım koruma şalterlerinin kaçak akım olarak algılayabileceği akım darbelerine neden olabilir. Bu nedenle aşırı gerilim darbeleri oluşması sırasında kaçak akım koruma şalterleri devreyi açabilirler.
Termik kontaktör, ya da termikli kontaktör; elektronik camiasında kontaktör ve termik rölenin birlikte bulunduğu cihazlar için kullanılan kısaltmadır. Röle ve kontaktör olarak da anıldığına sıkça rastlarız.
Faz kaybı , motorların, trafoların, jeneratörlerin aşırı ısınması ile kullanılamaz duruma gelmesine hatta yanmasına sebep olur. Faz sırası hatasında ise fazların yanlış sıra ile bağlanması sonucu motorlar ters yönde çalışarak sisteme zarar verir.
Bimetal elemanın üzerine ısıtma bobini sarılır böylece aşırı akımların oluşması durumunda bimetalaşırı ısınır ve bükülür. Bu bükülmenin sonun röleye bağlı durumda olan kapalı kontak harekete geçer ve açılır. Yani termik röle atmış olur.
Devrede meydana gelmiş kaçak akımı anında algılayan, tespit eden ve açma işlemi yaparak, insanları veya tesisatı koruyan, olası tehlikeleri önleyen cihaza kaçak akım rölesi denilmektedir. Genelde tanımlama olarak, kaçak akım anahtarı veya kaçak akım sigortası olarak adlandırılır.
Röle Seçimi Neye Göre Yapılır? Çalışacağı voltaj, sağlayacağı maksimum akım, kontak yapısı, çıkış sayısı, montaj şekli gibi özellikler seçim için ana kıstaslardır. Ayrıca su/toz geçirmezlik, fiziksel boyutlar, çalışma hızı, titreşime dayanıklılık, maksimum ortam sıcaklığı gibi parametreler de önem taşıyabilir.
Diferansiyel rölenin çalışma prensibi, güç trafolarının primer ve sekonder akımlarının karşılaştırılması esasına dayanır. Bu röleler, herhangi bir kısa devre sonucu kesiciler devreyi açmadıkları zaman görev yapar. Gereksiz yere açmaları önlemek için röleye, bir zaman rölesi eklenmiştir. verecektir.
"Positive Temperature Coefficient" yani "Pozitif Isı Katsayılı Termistör"dür. Bulunduğu ortamın ya da temas ettiği yüzeyin sıcaklığı arttıkça elektriksel direnci de artan elektronik devre elemanıdır. Isıyla doğru orantılı olarak direnci artar.
F tipi kaçak akım röleleri ani aşırı gerilim dalgalanmaları sonucunda oluşan kaçak akım atmalarına karşı kesin çözüm sağlarlar. Olası gerilim dalgalanmaları, ani pikler, yıldırım darbesi sonucu şebeke frekansını ani yükselten olaylarda AC tipi kaçak akım röleleri sürekli açarlar.
PTC, sık karşılaşılan bir termistör çeşididir. Termistör, yarı iletken malzemelerle yapılmış sensörlerdir ve direnci sıcaklıkla bağlantılı olan termometre görevi yapar. Uygun maliyetli ve etkili bir sıcaklık sensörü ararken PTC önemli hale gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri