Eğer aynı bölge içinde yer alan bir evden diğerine taşınacaksanız, hizmet alacağınız elektrik şirketi yine aynı olur. Bunun için eski aboneliğinizi sonlandırıp yeni ev adresiniz için abonelik alacaksanız, iki işlemi aynı yerde yapabilirsiniz.
Abonelik İptal
Tahliye başvurusu alınır. 2 gün içinde enerji kesilir ve son tüketimler fatura edilip güvence bedelinden mahsup edilerek sözleşme sonlandırılır. Sözleşme sona erdikten sonra 5 iş günü içinde güvence bedeli iadesi gerçekleştirilir.
Bu durumda yapmanız gereken bölgenizde sorumlu görevli tedarik şirketine internet, e- devlet veya doğrudan müşteri hizmet merkezlerine giderek yeni abonelik başvurusu yapmaktır. Abonelik başvurusu yaptıktan sonra elektriğiniz imar sınırları içinde ise 24 saat, imar sınırları dışında ise 48 saatte açılacaktır.
Sözleşme sonlandırma (tahliye) işlemini nasıl yapabilirim? Sözleşme sonlandırma işleminiz için size en yakın hizmet noktamızdan, 444 4 372 numaralı Çağrı Merkezimizden, Online Hizmetler Merkezimiz üzerinden, Enerjisa Mobil üzerinden ya da e-Devlet üzerinden başvuruda bulunabilirsiniz.
İlgili 30 soru bulundu
Elektrik aboneliğini üzerine almadan usulsüz kullanım yapan veya taşınırken aboneliğini iptal ettirmeyen yaklaşık 2 milyon tüketici, başkasının elektrik borcunu ödeme riskiyle karşı karşıya bulunuyor. Usulsüz elektrik kullanımı tespit edildiğinde kesme açma bedelinin 5 katı faturaya yansıtılıyor.
Abonelik iptalini en kısa sürede ve en kolay şekilde tamamlayabilmenize imkân tanıyan e-devlet kapısı, var olan aboneliği dilediğiniz yerden ve yalnızca birkaç dakikada kapatabilmenizi sağlayarak size zaman kazandırır. Taşınma sürecinde yapılması gereken işlemler arasında elektrik aboneliği iptali de bulunur.
Kendi eviniz ya da kiralık daire olması fark etmeksizin konutlar için deprem sigortası yaptırılması gerekmektedir. Doğalgaz, elektrik ve su abonelikleri sırasında DASK talep edilmektedir. Bu nedenle DASK olmadan söz konusu abonelik işlemlerinin gerçekleştirilebilmesi mümkün değildir.
Elektrik, doğalgaz, su, telefon, internet gibi hizmetlerde faturaların ödenmemesi halinde kesme işlemi uygulanıyor. Örneğin doğalgazda 36 lira, GSM operatörleri 30-50 lira arasında değişen açma-kapama bedeli alıyor. Elektrikte ise bu rakam 37 ila 189 lira arasında değişiyor.
Kimlik Kartı ya da bankacılık uygulamaları üzerinden e-Devlet'e giriş yapın. Karşınıza çıkan listeden aboneliğini iptal etmek istediğiniz şirketi seçin ve “abonelik sorgula” kısmına tıklayın. Çıkan ekranda “fesih başvurusu yap” bağlantısına tıklayıp fesih başvuru nedeninizi doldurun.
Abonelik iptal başvurunuzu eksiksiz ilettiyseniz, 24 saat içinde hizmete ilişkin ücretlendirme durduruluyor ve hizmet kısıtlanabiliyor veya durdurulabiliyor. İptal işlemi 7 gün içerisinde gerçekleştiriliyor.
Abone talebiyle kapatma işlemi 24 saat içinde abonenin suyunun kesilmesi, kurum tarafından abone sözleşmesinin fesih edilerek abone teminatının ilgili abone banka IBAN hesabına yatırılarak tamamlanmaktadır.
Mevcutta elektriği başkası adına açık olan bir yerde kendi adınıza elektrik aboneliği yapmak için eski aboneliği iptal etmek istiyorsanız gerekli bilgi ve belgelerle birlikte kendi adınıza yeni abonelik başvurusu yapmanız yeterlidir.
Bu ücret de her yıl için ilgili kurum tarafından güncellenmektedir. 2023 yılı için belirlenen abonelik ücreti KW başına 128,9 TL'dir. Bu ücret baz alındığında ortalama bir mesken için yeni abone olacak kişiden 644,5 TL abonelik ücreti talep edilecektir.
İskansız ve Kaçak Geçici Elektrik Aboneliği. 3194 sayılı İmar Kanununun geçici 11. maddesine göre 1/7/2022 tarihine kadar (inşaat) ruhsatı alınmış ve buna göre yapılmış olup, kullanma izni verilmeyen ve alınmayan yapılara elektrik ve su aboneliği alınabilecektir.
Elektrik, su ve doğal gaz abonelik işlemleri: 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince elektrik, su ve doğalgaz abonelik işlemleri için zorunlu deprem sigortası yaptırmak gerekiyor.
Altyapı Hizmetlerinden Yararlanılamaz. DASK yenileme işlemi yapılmazsa altyapı hizmetlerine yönelik yeni abonelik işlemleri gerçekleştirilemez. Yani meskene elektrik, su ve doğalgaz bağlantısı yapılmaz.
E-devlet üzerinden elektrik aboneliği açmak için öncelikle T.C. kimlik numaranız ve şifreniz ile sisteme giriş yapmalısınız. Sonrasında açılan sayfada bulunduğunuz bölgenin elektrik şirketinin adını yazarak Bireysel Abonelik Başvurusu bölümüne ardında da “Yeni Başvuru” butonuna tıklayabilirsiniz.
İlgili evraklar dağıtım şirketine ibraz edildikten sonra abone olmak isteyen kişiden abonelik depozito ücretini yatırması istenir. Bu ücret her yıl güncellenmektedir. 2023 yılı için elektrik abonesi depozito ücreti 644.5 TL olarak belirlenmiştir.
Fatura bedeli, bildirimi takip eden beş iş günü (dahil) içerisinde ödenmezse tüketicinin elektriği kesilir. Tüketicinin kullanım yeri adresine gönderilen fatura veya bildirim tüketiciye tebliğ edilmiş sayılır.
Kişiler, E-Devlet üzerinden hızlı ve kolay bir şekilde su, doğalgaz, internet, elektrik gibi pek çok hizmetin abonelik iptalini yapabilmektedir. E-Devlet hizmeti dışında elektik abonelik iptali yöntemleri şu şekildedir: Abone olunan satış firmasıyla yapılan sözleşmeyi sonlandırmak.
İptal talebinizi başvuru tarihinizden itibaren en geç 14 gün içinde yapabilirsiniz. İptal talebiniz ile birlikte dağıtım şirketi, elektrik sayacınıza ait son kullanım endekslerini almak ve kapanış işlemlerini yapmak üzere adresinize ulaşır.
Öncelikle ev sahibinin, Ceza Hukuku yönünden sorumluluğu bulunmaktadır. Zira kiracının elektrik, su veya doğalgaz aboneliklerini kiracının izni olmadan kapattırmak Türk Ceza Kanununa göre suçtur. Ceza kanunumuzun 123. Maddesi ''kişilerin huzur ve sükûnunu bozma'' suçunu tanımlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri