Böyle durumlarda kişi çıplak eliyle cihaza dokunduğunda elektrik çarpması ile karşı karşıya kalabilir. Ancak toprak iletken bir yapı olduğu için, farklı bir kablo sistemleri ile bu elektrik yükü toprağa iletilir. İşte böyle durumlarda faz nötr toprak sayesinde, olası kaçak sorunlarında elektrik çarpması engellenir.
Faz: Elektrik yüklü canlı (yüklü / enerjili) uçtur. Yüksek potansiyellidir. Nötr: Elektriğin dönüş yapmasını sağlayan yüksüz uçtur. Sıfır potansiyellidir.
faz ucu nötr e değerse sigorta bozuk değilse atar. faz ucu toprağa değerse bina topraklaması sağlamsa sigorta atar.
Bu toprağa gömülü metallerden alınan kablo tüm tesisin veya fabrikanın panolarına kadar gider. Panodan da topraklı prizlerin toprak ucuna veya fabrikadaki makinaların gövdesine bağlanır.
Faz ve Nötr Nasıl Ayırt Edilir
Ayrıca iki ucu ayırt edebilmek için bir kontrol kaleminden yararlanabilirsiniz. Kontrol kaleminin yanıp yanmama durumu faz ile nötrü ayırt etmeyi sağlar. Cihaz, faza dokunulduğu kontrol kalemi yanar, nötr tarafa dokunulduğunda ise kontrol kalemi kapalı durumda kalır.
İlgili 31 soru bulundu
Faz: Kahverengi. Nötr: Mavi. Topraklama ya da koruyucu iletken: Yeşil ya da sarı
en basit ve güvenilir yöntem kak rolesi iledir seri lambayla kontrol lambanın bir ucunu faza diğerini sırayla diğer kablolara kak rolesi hangi uçta atıyorsa o topraktır. lamba yanıyorsa nötrdür.
Faz-nötr problemli kısa devre ise aktif olan hat üzerinden gerçekleşir. Genel olarak evlerde sıkça görülür ve yangına sebep olur. Faz-faz problemi ise iki aktif hat içerisinde meydana gelir.
Kırmızı: Genel olarak 220 volt içinde görülmektedir. Faz iletkenliği için kırmızı renk kullanılmaktadır.
kalarda genellikle 110, 220, 230, 440 veya 115, 230, 345 ve 460 volt kullanılıyordu. Alternatif akımla beslemede ortaya V3 fak törü çıkmış ve bundan dolayı faz nötr arası 220 V. için fazlar arası 380 V., faz nötr arası 230 V. için ise fazlar arası 400 V. olmuştu.
Nötr Toprak Arası Gerilim Kaç V Olmalı
Nötr ve toprak arasında gerilim değeri teoride 0V olmalıdır. Fakat elektrik tesisatının doğru boyutlandırılmaması sonucu veya dağıtım şirketinden kaynaklı olarak bu gerilimler artmaktadır. 2V 3V seviyelerine kadar normal olarak kabul edilebilmektedir.
Görüldüğü gibi nötr ile toprak aynı şey demek değildir. Nötr iletkeni AC bir sistemin topraklanması için bir aracı görevi yapar ve ancak sistem dengesiz olduğu durumda nötr iletkeni aracılığıyla toprağa bir akım akacaktır. Toprak olarak bahsettiğimiz ise elektriksel olarak yüksüz olan bir referanstır.
Kontrol kaleminin ışığını yakan uç faz ucudur ve sigortanın girişine bağlanır.
Nötr ile toprak hattı birleşmez.
Bir sistemin toprak ile nötr arasına bağlanan topraklama reaktörü, özel olarak seçilmiş reaktansın nispeten yüksek değeriyle arıza koşulları altında topraktaki reaktif akım, hatlardan toprağa akan kapasitans akımını dengeler. Böylece arızadaki toprağa akan akım hemen hemen sıfır ile sınırlanır.
Birçok kişinin evlerde ve ofiste tek faz kullanıyoruz, nötr koparsa elektrik gelmez dediklerini duyar gibiyim. Elbette nötr kopması, daire veya ofisin tek faz elektrik aldığı yerden olursa elektrik olmaz, çünkü devre tamamlanamaz.
Binalarda kullanılan diğer iki kablo çeşidi olan faz kablosu ve nötr kablo kablonun renkleri ise şöyledir; faz kablosu renkleri kahverengi, siyah veya gri renklerde nötr kablo rengi ise açık mavi rengindedir. Faz kablosu (+) yüklü, nötr kablo ise (-) yüklüdür.
Mavi kablo ise nötr kablosudur ve negatif yükleme yapmak için kullanılır. Kahverengi, siyah ve gri kablolar ise faz kablolarıdır.
Peki, topraklama kablosu nereye bağlanır? Toprağa yerleştirilen topraklama levhalarının üst bölümdeki uç kısımlarına delik açılır ve binadan gelen topraklama kablosu buralara bağlanır ve vidalar ile sıkıştırılarak iletkenlik artırılmaya çalışılır.
faz ve nötr yerinin önemi yoktur. Sarı üstüne yeşil çizgisi olan kablo topraklama kablosudur prizin orta vidalama yerine takacan.
Normal olarak nötr noktası topraklanmış bir üç fazlı sistemde faz-toprak arızası olunca, aşırı gerilim meydana gelir. Arıza sonucu arızasız faz hatları ile toprak arasındaki gerilim, normal değerinin 3 katına yükselir. Bu gerilim devre yalıtkanları için bir tehlike teşkil etmez.
Bu büyüklükteki gerilimler, elektronik cihazların dayanma kapasitelerinin çok üzerindedir. Nötr-toprak arası gerilimler; dengesiz yüklenme, nötr temassızlığı, kaçak toprak akımları başta olmak üzere birçok sebepten ortaya çıkabilir.
Üç faz birbirine aynı anda temas edeceği için o birleşen yerde enerji sıfır olur.
Avometre ile faz nötr gerilim değeri ölçülür, sonra faz toprak arası gerilim değeri ölçülür.. İkisi uyumlu ise toprak sağlam demek. Aynı zamanda toprak nötr arası 0.5 veya 1 volt olmalı bu değer maksimum değerdir.
Makinelerde çoğu kez nötr kullanılmamasının sebebi, üç fazın dengeli olması ve vektörel olarak ifade edersek dengeleyici bir güce ihtiyaç duyulmamasıdır. Daire ve ofis tarzı yerlerde ise bu durum tam tersidir. Hiçbir zaman tüm fazlardan çekilen yük eşit olamayacağı için, nötr iletkeni çok değerlidir…
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri