Antibiyotikler birçok karaciğer ve böbrek yolu ile bedenden atılır. Bundan dolayı karaciğer ve böbrekte hasar oluşabilmektedir. Böbrek ve karaciğer rahatsızlığı bulunan kişilerde, antibiyotik tedavisi gerekli ise az dozda ya da böbrek-karaciğer atılımı bulunmayan ilaçlar seçilmelidir.
Antibiyotiklerin gereksiz kullanımı sonucunda ciddi sağlık problemleri gelişebilir. Bazı bireylerde antibiyotik alerjisi de gelişebildiği için nefes almakta güçlük, hızlı kalp atışları, bilinç kayıpları, ani tansiyon düşüklüğü ve deride dökülme gibi durumlar da yaşanabilir.
Fazla Doz Kullanımında Ne Olur? Kişi kendisine önerilene göre yanlışlıkla fazladan bir doz daha alırsa yan etki riski artar. Yanlışlıkla fazladan alınan 1 doz antibiyotiğin kişiye ciddi zararlar vermesi muhtemel değildir ancak midede ağrı, ishal ve mide bulantısı gibi yan etkilerle karşılaşma ihtimali artacaktır.
Antibiyotiklerin etkilerini gösterebilmeleri için kanda belirli seviyede olmaları gerekiyor. Bu seviyeyi sabit tutabilmeniz, ancak ilacınızı eşit aralıklarla almanızla mümkün. Örneğin; günde 3 kez alacaksanız, 8 saat arayla için. Antibiyotiklerin mide veya bağırsakta çözülerek kana karışması gerekiyor.
Günde üç defa, sekizer saat arayla alınması gereken bir ilacı sabah, öğlen ve akşam aldığınızda hastalığınızın tam olarak tedavi olamama riski bulunmaktadır.
İlgili 15 soru bulundu
*Antibiyotiğin verilme saatine dikkat edilmelidir. Doktor tarafından önerilen kullanma saatleri aksatılmamalıdır. İlacın belirlenen saatten en çok 1 saat önce veya 1 saat sonra verilmesi tedaviyi çok etkilemez.
Antibiyotik Bittikten Kaç Gün Sonra Vücuttan Atılır? Bu ilaç vücuda alındıktan sonra 35-40 saat sonra vücuttan atılır.
LARGOPEN'in olağan dozu enfeksiyonun şiddeti ve tipine bağlı olarak günde üç kez 250 mg ila 500 mg veya 12 saatte 1000 mg ila 750 mg'dır.
Pharmacia & Upjohn firmasının ürettiği ''Zyvox'' adlı yeni antibiyotiğin şimdiye kadar en güçlü antibiyotik sayılan Vancomycin'in bile iyileştiremediği enfeksiyonlara neden olan bakterileri dahi öldürüdüğü belirtildi.
Antibiyotik kaç gün kullanılmalı diye merak edenler için çoğu antibiyotiğin 7 ila 14 gün için reçete edildiği belirtilmelidir. Bazı durumlarda daha kısa tedaviler de işe yarayabilir. Ancak tedavi süresi ve kullanılacak antibiyotik türü doktorlar tarafından belirlenir.
Antibiyotiklerin çoğu karaciğer ve böbrek yoluyla vücuttan atılırlar. Bu nedenle karaciğer ve böbrekte tahribat yapabilmektedir. Böbrek ve karaciğer hastalarında, antibiyotik tedavisi gerekiyorsa düşük dozlu veya böbrek-karaciğer atılımı olmayan ilaçlar tercih edilmelidir.
AUGMENTIN 1g tablet sadece glomerüler filtrasyon oranı >30 ml/dak olan hastalarda kullanılmalıdır. Doz ayarlamaya gerek yoktur. (Günde 2 kez bir 625 mg tablet veya günde 2 kez bir 1 g tablet) Günde 2 kez bir 625 mg tablet 1g tablet verilmemelidir. Her 24 saatte bir 625 mg tabletten fazla verilmemelidir.
Yanlış kullanım bakterilere direnç kazandırır
Çok sık ve düzensiz antibiyotik kullanıldığında bakterilerin direnç kazanması kaçınılmazdır. Her antibiyotik alındığında bazı bakteriler ölür, bazıları direnç kazanır ve antibiyotiklere karşı savunma mekanizması geliştirir. Her yeni enfeksiyonda tedavi güçleşir.
Ağrı kesici ve antibiyotiklerin bilinçsiz tüketimi aynı zamanda karaciğer üzerinde de büyük olumsuz etkiler meydana getirir. Karaciğer fonksiyon testlerinin bozulması ile başlayan bu sağlık problemi, karaciğer yetmezliği gibi çok daha büyük problemler gelişmesine neden olabilir.
Antibiyotik Alerjisi Neden Olur? Küf ve yosun gibi organizmalardan elde edilen antibiyotiklerin bazılarında çeşitli kimyasallar da bulunur. Bağışıklık sistemi, antibiyotik ilaçların içerisinde yer alan etken maddeleri bir tehdit olarak algılar. Bunun sonucunda antibiyotik alerjisinin ilk belirtileri ortaya çıkar.
Özellikle bazı antibiyotikler, kemik erimesi için kullanılan kalsiyum ve türevlerini içeren ilaçlar, ya da potasyum içeren ilaçlar susuz içilmemelidir. Mümkünse ilaçlar yutulduktan sonra bir süre yatılmaması önerilir.
Antibiyotiklerin yanlış ve gereksiz kullanılması sonucunda önemli sağlık sorunları da gelişebilmektedir. Bazı kişilerde antibiyotik alerjisi de gelişebilir, bundan dolayı nefes almakta zorluk, kalp atışının hızlı atması, bilinç kaybı, ani tansiyon düşmesi ve deride dökülme gibi durumlar da meydana gelebilir.
Antibiyotikler ateş düşürmez. Her antibiyotik her hastalıkta kullanılmaz. Antibiyotiklerin etkisi en erken 72 saatte ortaya çıkabilir, hatta kemik enfeksiyonları gibi uzun süre antibiyotik tedavisi gerektiren hastalıklarda bu süre aylar olarak ifade edilir. Antibiyotikler virüslere bağlı enfeksiyonları tedavi edemez.
Soğuk algınlığı, boğaz ağrısı ve bronşit gibi solunum yolu enfeksiyonları için en etkili doğal antibiyotikler sarımsak, zencefil ve kekiktir. Sarımsak, antibakteriyel ve antiviral özelliklere sahiptir. İçerdiği alisilin sayesinde ateşi düşürmeye ve bakterileri öldürmeye yardımcı olur.
Ağız yoluyla ilaç alındığında, mide ve bağırsaklardan emilimi nedeniyle etkisi 30 ila 90 dakikada ortaya çıkar.
Deride kaşıntı ve dökülmeler, nefes almada zorlanma, ani tansiyon düşüklüğü, hızlı kalp atışı, bilinç kaybı gibi alerjik belirtiler gözlenebilir. İshal, kabızlık, bulantı, kusma, şişkinlik, hazımsızlık, iştah kaybı ve karın ağrısı gibi sindirim sistemi rahatsızlıkları antibiyotik zararları arasında yer alır.
Toksinler ilk olarak karaciğerden geçerek çeşitli kimyasal reaksiyonlardan geçer ve vücuttan atılmaya hazır hale gelir. Bu toksinler deriden ter, bağırsaklardan dışkı ve böbreklerden de idrar yoluyla atılır.
Dünya Sağlık Örgütü, yazılmış antibiyotik tedavisini yarıda kesilmenin bakteri direncini arttırarak herkes için risk yarattığını söylüyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri