Çok fazla uyumak, beyinde bulunan nörotransmitterlerın dalgalanmasına neden olarak baş ağrısına yol açar. Kardiyoloji birliğinin yaptığı araştırmalara göre çok fazla uyumak kalpte bir takım rahatsızlıkların baş göstermesine neden olabilir. Bunun yanı sıra çok fazla uyumak nefes darlığı gibi sorunlara da yol açabilir.
Jo Caldwell, "İdeal uyku süresi 7 saat gibi görünüyor. Bunun altındaki her saatte sağlık açısından olumsuz etkiler artıyor. 7 saatin üzerindeki her bir saat için de aynı şey geçerli" dedi. Sağlık açısından olumsuz sonuçlar arasında diyabet, kalp rahatsızlığı ve obezite gibi rahatsızlıklar bulunuyor.
Uzmanlara göre yetişkinler günde en az 7, en fazla 9 saat uyumalı. Ancak 7-9 saat uyku yetmiyorsa ve kendinizi uykulu hissediyorsanız 10 saat üzerinde uyuyorsanız, "hipersomni" olabilirsiniz.
İlgili 21 soru bulundu
Sağlıklı hayat için ihtiyaç duyulan uyku süresi, genetik faktörler de dahil olmak üzere, yaşa, mevsime, yaşanılan bölgeye ve yapılan işe bağlı olarak günde 5-10 saat arasında değişmekle birlikte yetişkin bir insanın ortalama 6-8 saat uyuması gerekir.
Yapılan bilimsel çalışmalarda; gerekli olandan az sürede uyuyanların, günde ihtiyacı olandan ortalama 220 kalori daha fazla tükettiğine işaret edilmektedir. Kısacası, uyuyarak kilo vermek tam anlamı ile mümkün değildir ama “az uyku kilo aldırır mı?” sorusunun cevabı “evet” şeklindedir.
Resûl-i Ekrem Efendimiz'in uyku vakti, genellikle yatsı namazından sonra ve sabah namazından önceki zamandır. Efendimiz, imkân varsa öğle namazından sonra bir saat kadar uyurdu.
Bir süredir sürekli uyku hali yaşıyorsanız B2, B6, B12 vitamini eksikliğiniz olabilir. Özellikle B grubu vitaminlerinde eksiklik kansızlık ve demir eksikliği yapabilir. Bu durum yorgunluk, halsizlik ve sürekli uyku hali yaratır. Çok uyuduğunuzda baş ağrısı ile uyanabilirsiniz.
Bu süre ergenlik dönemi ile birlikte günde 8-10 saate düşerek erişkin bir bireyin uyku süresine yaklaşıyor. Yetişkinler için günlük uyku süresinin ortalama 7-9 saat olması gerekiyor. 65 yaş üzerinde ise gerekli uyku süresi günde 7-8 saat ve bu sürenin 5 saatten az olmaması ve 9 saati aşmaması tavsiye ediliyor.
İyi bir gece uykusu sağlığınız için şarttır, ancak aşırı yani çok fazla uyku; diyabet, kalp rahatsızlıkları ve artan ölüm riski de dahil olmak üzere bir dizi tıbbi sorunla ilişkilendirilir.
Uyku bozukluğu yaşanıyor ise eğer o vakit öncelikle nöroloji polikliniğine başvurulmalıdır. İlgili uzman doktor kontrolü altında gerekli tanı ve tedavi yöntemleri ele alınır. Daha sonra eğer gerekli ise o vakit ruh ve sinir hastalıkları polikliniklerine yönlendirme yapılabilir.
Yorgunluk çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Bunlarınarasında çok çalışmak, uyku bozuklukları, hamilelik ve geceleri yeterinceuyumamak bulunur. Kişilerin günde 7 ila 9 saat uyuması önerilir. Yeterinceuyumamak veya uykunun bozulmaması yorgunluğa sebep olur.
Sürekli uyku hali kansızlık problemi yaşayan kişilerde görülür. Kansızlığın temel nedeni de demir eksikliğidir. Zaman zaman kalsiyum eksikliği de sizi uyumaya teşvik eder. Ayrıca, B2 ve 12 vitaminleri ile aynı kategoride bulunan B6 vitamini eksikliği durumunda insan vücudunda uyku bozuklukları baş gösterebilir.
Normal kabul edilebilecek bir mutsuzluk haline kıyasla kişinin depresyonda olduğunu gösteren en önemli etken bu belirtilerin birkaç hafta ya da birkaç ay boyunca devam ediyor olmasıdır. Depresyonda görülen bir diğer belirti ise çok uyumaktır.
Genç insanlarda iş stresi, kansızlık, depresyon veya düşük tansiyon gibi sebepler yorgunluğa neden olurken, daha yaşlılarda diyabet, börek, kalp ve karaciğer sorunları da yorgunluğa neden olabilir. Kronik yorgunluğa sebep olan başlıca durumların başında depresyon gelmektedir.
Sabah namazından sonra kerahat vakti olması sebebiyle yine uyumazmış – keza ikindi ile akşam arası da öyle-. Öğle namazından sonra ise kaylule yaparmış.
İkindiden sonra uyumak günah değildir; fakat bu saatlerde uyumak hoş karşılanmamıştır. İkindi namazından sonra güneş tamamen batıncaya kadar geçen zaman dilimi, keza birçok iş kolu için en verimli zaman dilimidir. Bu saatte uyumak rızkı da, ömrü de noksanlaştırır.
Okul Başlangıç (6-13 Yaş): 9-11 Saat. Genç (14-17 Yaş): 8-10 Saat. Genç Yetişkin (18-25 Yaş): 7-9 Saat. Yetişkin (26-64 Yaş): 7-9 Saat.
Florida Üniversitesi'nin yaptığı bir araştırmaya göre, yatmadan önce 30 gram protein alıp uyuyanların, tamamen aç karnına yatanlara göre güne daha enerjik başladığı görülüyor. Yani aç yatmak ertesi günkü enerji seviyesini doğrudan etkiliyor.
Özellikle acı ve stres kaynaklı ağlamalar kilo vermede etkili olabiliyor. William Frey adlı tanınmış bir biyokimyacı, bu stres kaynaklı ağlamaların aynı zamanda toksik maddelerin vücuttan atılmasına da yardımcı olduğunu belirtiyor.
Araştırmacılar, aç kalmanın birçok yan etkisinin yorgunluk ve depresyon gibi zararlı olabileceğini fark etti. Bir gece önce aç kalır, düşük enerji ve kötü bir ruh haliyle uyanırsak, bu durum iş yerinde bizim zararımıza olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri