Buzlu yolların tuzlanmasındaki amaç da bu durumdan yararlanmaktır. Çünkü buzun üzerine yeterince tuz atılarak erime sıcaklığını -3°C'nin altına düşürmek ve böylece buzun erimesini sağlayarak -3°C sıcaklık altında sıvı halde bulunan bir tuzlu su karışımı elde etmek mümkündür.
Buz aslında oda sıcaklığında erir. Ama üzerine tuz dökülürse erimesi hızlanır.
Sirke: 1 ölçek sirke ve 2 ölçek suyu bir sprey şişesine doldurun. Sirke ve suyu karıştırarak buzun üzerine sıkın ve camı temiz cam silme beziyle silin. Buzlar kısa sürede çözülecektir.
Çalışmamaların ve donmaların önüne geçmek için, özellikle geceleri araçlarınızı rölantide çalıştırmanız, sabah zorluk çekmenizi engelleyecektir. 10 dakika boyunca rölantede çalıştırabilirsiniz.
İlgili 43 soru bulundu
Donma noktası -12 derece olan saf antifriz, su ile karıştırıldığında donma noktası -65 dereceye kadar düşüyor. Ancak antifriz + su karışımında antifriz oranı arttıkça donma noktası bir dereceye kadar düşüyor, daha sonra tekrar yükseliyor. Bu nedenle doğru miktarda su ile karıştırılması önemli.
Tüm bunların yanında yapmamanız gereken ise; donmayı çözmek için aracınızın altında kesinlikle ateş yakmayın. Benzer şekilde, motora sıcak su dökmek de yapılan en büyük yanlışlardan biri… Aracınızı çalıştırabilmek için yaktığınız ateş veya döktüğünüz sıcak su motorun kendine has olan yapısına zarar verir.
Silecek suyunuzun donmaması için antifrizli cam suyu ya da camsil kullanmanız gerekmektedir. Buz Spreyi İle Temizleme: Bu yöntem su ile buz temizlemeden biraz daha kolaydır. Çünkü buz spreylerini istediğiniz zaman satın alabilir ve arabanızda bulundurabilirsiniz. Buz spreyleri marketlerde satılmaktadır.
Camdaki buğulanmaları ortadan kaldırmak için temelde yapılması gereken en basit işlem aracın içini kurutmak. Böylece içerideki fazla nemi yok ederek camdaki nem katmanını da ortadan kaldırabilirsiniz. Bu noktada akla gelen ilk yöntem araç klimasını çalıştırmak oluyor.
Sirke ve su karışımı kullanmak, ön camınızda buz birikmesini önlemeye yardımcı olabilir. Bu karışım bir gece önceden ön cama püskürtülürse, su ve sirke karışımı aracınız için bir koruma örtüsü görevi görebilir. Buz çözücü karışımı hazırlamak için, bir sprey şişesine üç birim sirke ve bir birim su doldurmanız yeterli.
Kullanacağınız cam temizleyici, cam cilası, buz çözücü gibi kimyasal ürünler cam direncinize herhangi bir zarar vermez.
Çok soğuk kış şartlarında buzu çözmek için izopropil alkol (IPA) alın arkadaşlar. Etil alkolü bulamazsınız ama IPA yaygındır. internet mağazalarında var, litresi 20-25 TL civarı. %50 suyla karıştırırsanız -20 C'de donmayan sıvı elde etmiş olursunuz.
Aslında buzun erime sıcaklığını düşürmek için illa tuz kullanmak zorunda değiliz. Mesela şeker de kullanılabilir. O da buzun erime sıcaklığını düşürür.
Buzlanma riski olan günlerde evden çıkmadan önce yanımıza oda sıcaklığında veya biraz daha ılık bir şişe su almak bize zaman kazandıracaktır. Buzun üzerine bu suyu döktüğümüzde birkaç saniye içinde buz çözülmeye başlar. Bu işlem sırasında arabanın kaloriferini çalıştırıp cama vermek işimizi kolaylaştırır.
Son olarak uğraşmak istemiyorsanız evinizde bulunan alkollü bir el dezenfektanı da bu işi görecektir. Daha sonra Buzu eritmek için karışımı anahtar deliklerinize tekrar püskürtebilirsiniz. Kaçınmanız gereken nokta kilitlere kaynar su dökmenizdir.
Karı veya buzu kaldırmak için kullanılan maddeler tuz, kum veya kum içeren malzemeler olarak sıralanabilir. Pratikte kullanılan bu malzemelerle donma noktası suyun donma noktasından aşağıya çekilir. Günü-müzde kullanılan kimyasal maddeler sodyum klorür, kalsiyum klorür ve potasyum klorür tuzlarıdır [2-4].
Sirke: Araba camı üzerindeki buz temizleme yollarından bir tanesi de sirkedir. Püskürtme işlemi ile uygulanabilir. 3/1 olacak şekilde (1 ölçek sirke & 2 ölçek su) sirke ve suyu karıştırarak boş cam-sil kutusunun içine koyun. Buzun üzerine sıkmaya başlayın ve camı silin.
Cam buz çözücü oto camlarındaki buzu, kırağıyı çözmek için ve tekrar buz tutmasını önlemek için seçkin etken maddelere içeren çözücü ve temizleyici özelliklere sahip bir maddedir. Plastik, kauçuk ve boyaya zarar vermez.
Kışın otonuzun camlarında oluşan buz ve kırağıyı kolayca çözer, net ve güvenli bir görüş sağlar.Soğuk kış günlerinde sizi cam temizleme zahmetinden kurtaran ürünümüz özel formülü sayesinde camınızda tekrar buz oluşmasını geciktirir.Leke bırakmaz ve kapı kilitlerindeki buzlanmayı çözer.
Kullanımı oldukça basittir. Sprey şişesini buzlanan cam yüzeylere doğru tutarak ürünü püskürtmek yeterlidir. Cam buz çözücü, genellikle etkili çözücü maddeler içerir ve bu maddeler buzun erimesini hızlandırır.
Sirkede bulunan alkol buzun erimesine yol açacaktır. Dolabınızın kapağı kapalı iken sirkeyi koysanız da etkili olacaktır.
Kış aylarında motor soğutma suyu içinde yer alan antifriz, büyük önem taşımaktadır. Suyun donmasını engelleyen antifriz aracın kolay çalışmasında oldukça etkili olmaktadır. Araçlarda kullanılan motor yağı özellikle kış aylarında önem taşımaktadır. Kış aylarında özellikle sentetik yağ kullanılmalıdır.
Genellikle antifirizlerin donma noktası -30 ya da -40 olarak belirlenmiştir. Araçta düzenli olarak antifiriz kontrolü yapılmazsa araca ne kadar antifiriz ilavesi yapılacağı belirlenemez. Bu nedenle söz konusu sıvının düzenli şekilde kontrolünün yapılması gerekir.
Mazotun donmaması için belirli adımların uygulanması gerekmektedir. Çok soğuk havalarda yakıtın depoda donmasını önlemek oldukça önemlidir. Bu noktada sıklıkla akıllara gelen bir diğer soru da “Dizel motor donar mı?” sorusudur. Dizel motor, sıcaklık -40 derecenin altına düştüğünde donar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri