FDG tutulumu izlendi ne demek sorusunun yanıtı, kısaca vücudun belirli bir noktasında artışa geçen floro deoksi glukoz seviyesinin tespit edilmesi, şeklindedir. Vücudun herhangi bir noktasında toplanan radyoaktif izleyici alımının belirlenmesinin ardından FDG tutulumu pozitif olarak değerlendirilir.
FDG tutulumu metabolizmanın yüksek olduğu ve yüksek miktarda glukoz kullanıldığında saptanır. FDG tutulumu kanserli alanlarda olabileceği gibi zaman zaman metabolizmanın hızlı olduğu normal dokularda da olabilir. Bu tutulum PET-CT değerlendirilirken nükleer tıp uzmanı tarafından gözden geçirilecektir.
FDG (flüorodeoksiglukoz) tutulumu, kanser hücrelerinin yüksek metabolik aktivitesinden kaynaklanan bir belirteçtir. FDG tutulumu, kanserli hücrelerin biriktiği alanları gösteren pozitron emisyon tomografisi (PET) taramalarında kullanılır. Ancak FDG tutulumu sadece kanserli hücrelere özgü bir işaret değildir.
Günümüzde en yaygın kullanılan PET radyofarmasötiği F-18 ile işaretli florodeoksiglukoz (FDG); bir glukoz analoğudur ve canlı hücrelere membran glukoz taşıyıcıları aracılığı ile alınır. Dokudaki F-18 FDG tutulumu glukoz kullanımı ile orantılıdır.
Objektif olarak 18-FDG tutulumunun değerlendirilmesi amacıyla SUVmax için eşik değer 2,5 olarak kabul edilmektedir. Ancak vücut ağırlığı, kan glukoz düzeyi, enjeksiyon sonrasında geçen süre ve lezyon boyutu gibi pek çok faktör SUV değerini etkilemektedir.
İlgili 44 soru bulundu
Çoğunlukla kanserde glikoz metabolizması artmış olduğundan, buna bağlı olarak FDG tutulumu da zemin aktiviteye oranla artış gösterir. Özellikle akciğerde SUV değeri 2,5'in üzerinde olan lezyonların malign olma olasılığı daha yüksektir.
Tutulum veya ekliptik, Dünya'nın Güneş çevresinde izlediği yörüngenin içinde bulunduğu düzlemdir. Yörünge düzlemi, aslında Yer-Ay sisteminin kütleler merkezinin Güneş etrafındaki hareketi ile tanımlanmakla beraber tutulum, sadece Dünya dikkate alınarak belirlenir ve Ay'ın kütlesinden dolayı eklenen hata ihmal edilir.
Diğer belirtilerle beraber teşhis edilmesi gereken FDG tutulumu, PET taramasında uzmanlara önemli bulgular sunar. Bu sebeple FDG tutulumu kanser midir sorusuna kesin evet cevabı verilmemekle birlikte sadece bir belirteç olduğu söylenebilir.
Bu nedenle FDG tutulumu göstermeyen mediastinal lenf nodlarında metastaz varlığı dışlamayacağı gibi, FDG tutulumu gösteren tüm lenf nodları da metastatik olarak kabul edilmemelidir (3).
PET cihazının CT ile birleştirilmesi ile anatomik ve fizyolojik bilginin tek seansta elde edilmesini sağlar ve tetkikin doğruluğunu artırır. PET/CT tetkiki için kısaca FDG(florodeoksi glukoz) olarak bilinen 2-floro-2-deoksi D-glukoz'dur (radyoaktif işaretli şeker molekülü).
Akciğer. Akciğer kanserinin araştırılmasında PET-CT önemli bir yer tutuyor. Bu tetkik ile, akciğerdeki nodüllerde artmış F-18 Floradeoksiglikoz tutulumu görülmesi yüzde 96 oranında kanserli doku olduğunun göstergesi olarak kabul ediliyor.
Bu nedenle tedavi sonrasında FDG-PET incelemesinin negatif olması, ortamda kanser hücresinin olmadığı veya 107 hücreden daha fazla sayıda kanser hücresi içeren lezyon olmadığı anlamına gelmektedir.
PET/CT sonuçları kesin midir? PET-CT ile pek çok hastalıkta erken tanı konulması sağlanmaktadır. Geçmişte, vücuttaki nodüllerin kanser olup olmadığı ancak biyopsi ile saptanabilirken, günümüzde PET-CT ile bu lezyonların kanser olup olmadığı yüksek bir duyarlılıkla kolayca saptanabilmektedir.
Çeşitli görüntüme yöntemlerine sahip olduğu için tespit edilen kitlelerin kanser metabolizması olup olmadığını gösterir. Kitlede PET-CT pozitif olarak görülmüş ise bu kitlede fazla miktarda glikoz olduğu ve kanser olma ihtimalini doğrular niteliktedir.
SUVmax değeri olarak isimlendirilen maksimum standardize uptake değeri canser dokusunun non-in- vsiv olarak değerlendirilmesinde kullanılır. (3) SUVmax değerleri ile tümörün agresifliğini korele etmek amacıyla birçok kanser türünde çeşitli çalışmalar di- zayn edilmiştir.
Mediastende sol hiler (SUVmax:2.8), subkarinal (SUVmax:3.4) hafif hipermetabolik lenf nodları izlenmiş olup, tanımlanan lenf nodları önceki görüntülemesinde mediastinal vasküler aktivitenin altındaki düzeylerde metabolik aktivite tutulumu gösterdiği izlenmektedir.
Patoloji laboratuvarında mikroskopla incelemek için spesmen ince kesitlere bölünür. Buna histolojik (doku) incelemesi denir ve dokuda kanser olup olmadığını belirtebilmek için en iyi yöntemdir.
F18- Fluorodeoksiglukoz Pozitron Emisyon Tomografi/Bilgisayarlı Tomografi (F18-FDG PET/BT) giderek artan oranda tümör tanısı, evrelendirilmesi, tedaviye yanıtın değerlendirilmesi ve radyoterapi planlamada kullanılmaktadır.
Akciğer kanserinin en genel belirtisi inatçı öksürüklerdir. Bunun dışında göğüs ağrısı, nefes darlığı, ateş, ses kısıklığı, yüz ve boyunda şişme, omuz ve kol ağrısı, sırt ağrısı, yutma güçlüğü ve kanlı balgam gibi bulgular da akciğer kanseri belirtileridir.
Çekim ortalama 25 dakika kadar bir sürede tamamlanır. Çekimi biten hasta kısa bir süre ek görüntü gerekip gerekmediğine bakmak üzere bekletilir. Ek çekim gerekmiyorsa tetkik tamamlanmıştır. PET tetkiki tamamlandıktan sonra hastaların herhangi bir şey yeyip içmesinde ve ilaçlarını almasında sakınca yoktur.
Akciğer kanserine bağlı gelişen nodüllerin çapı genellikle 3 cm'den büyüktür. Daha önceki tomografik değerlendirmesine kıyasla boyutunda %25'den fazla artış olan nodüller de genellikle kanser riski açısından değerlendirilir.
Vücuda enjekte edilen az miktarda radyoaktif madde, doğal bir süreçle zamanla radyoaktif özelliğini kaybeder. Radyoaktif madde Pet-CT taramasından birkaç saat veya gün boyunca idrar ve dışkı yoluyla vücuttan atılabilir. Radyoaktif maddenin vücuttan atılmasına yardımcı olmak için bol bol su içilmesi önerilir.
Akciğer tutulumunun tedavisi, romatizmal hastalığının tedavisi ile aynıdır. Ancak ilaçların dozları değişebilir, yeni ilaçlar eklenebilir.
Akciğer tutulumu olması durumunda, hastalarda ateş, öksürük, nefes darlığı ve akciğer görüntülemelerinde iki taraflı tutulum görülebilmektedir. COVID-19'u diğer enfeksiyonlardan net olarak ayırabilecek bir semptom yoktur.
Toraks malignitelerini saptamada kullanılan PET-BT bazal SUV-max değeri 2.5 kabul edildiğinde; bazı vakalarda malign patolojileri saptamada yetersiz olduğu görüldü. Fakat bazal SUV-max değeri 4.8 kabul edildiğinde PET-BT'nin malign patolojileri saptamada daha etkin olduğu görüldü.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri