[1] Düzende giden, çok iyi işleyen işi engelleyici harekette bulunmak. [2] Birinin çıkarını baltalamak.
Tekerine çomak sokmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Birinin yolunda giden işini engellemek, aksatmak gibi davranışlarda bulunmak.”Adamın tekerine çomak soktular, düzenini altüst ettiler.”
Çomak sokmak deyimi kişilerin yolunda giden işlerinin yapılmaması adına davranışlarda bulunmak şeklinde açıklanabilir. Kişiler eğer bir işin yolunda gitmesini istemiyorsa nu işin olmaması adına faaliyetlerde bulunur. Bu sebeple de bu gibi durumlar çomak sokmak deyimi ile anlatılır.
Çarkıfelek, insanın kaderine ve alın yazısına bağlı olarak elde edeceği kayıp ve kazançlar ile ödül ve cezaları temsil eder. Çarkıfelek sözcüğü Türkçede, Farsça kökenli "çark" ve Arapça kökenli "felek" (dünya) sözcüklerinin birleşimiyle oluşturulmuştur. Modern Türkçede halk ağzında feleğin çarkı şekliyle de kullanılır.
çomak sokmak (veya koymak) TDK sözlük anlamı şu şekildedir: bir işi aksatan, engelleyen davranışta bulunmak.
İlgili 15 soru bulundu
Çomak, çeliğe vurmakta kullanılır. Tek elle veya iki elle tutulabilir. Oyun toprak bir sahada oynanıyorsa yere hendek şeklinde ince uzun bir çukur kazılır. Çelik (kısa değnek), bu çukurun üzerine artı (+) oluşturacak şekilde yerleştirilir.
Çelik çomak oyununda çelik olan kısa çubuk taşların üzerine konur ve çomak olan uzun sopa ile bu kısa olanın en uzağa atılması sağlanır. Eğer karşı takımın oyuncusu çeliği havada yakalarsa oyunu onlar kazanır. Yakalayamazlar ise düşen yârden alınır ve ocağa doğru atarlar.
Su değirmenin iki ana mekanizması olan su çarkı ve dişli mekanizmasını Yunanlar keşfetmiştir. Su ile çalışan değirmen çarkından bahseden en eski kaynak Bizantiyonlu mühendis Filon'un Pneumatica ve Parasceuastica adlı teknik tezleridir.
Su Çarkı, suyun akışından yararlanılarak dönme etkisi ile hareket enerjisi oluşur. Su çarkı, bir tekerleğin etrafındaki paletlere suyun çarpması ile dönme etkisi oluşturulur. Gerekli aksamlar bu dönme etkisini bağlı olduğu aletler ile farklı enerji biçimlerini dönüştürür.
Duvarın deliğine çöp sokmak: Olmayacak bir iş gerçekleşince söylenir.
Kucak açmak deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Ceza vermek deyimi, bir kişiyi cezalandırmak anlamında kullanılan bir deyimdir. Genel olarak çoğu deyimde mevcut olan mecazlı anlatım ceza vermek deyimi için geçerli değildir. Bu deyimde tamamen gerçek anlamına gelecek şekilde ceza vermek kastedilmiştir.
Kendisini ilgilendirmeyen birtakım işlere karışmak burnunu sokmak deyiminin karşılığıdır. Özellikle bir kişi ya da kişilerin karışmaması gereken olayların içine girmesi bu deyim üzerinden değerlendirilir.
Su çarkı, hareket hâlindeki suyu dönme hâreketine dönüştürmek için kullanılan mekanik aksamlı bir aygıttır.
Buğday merkezden sürekli olarak verilir ve önce taşın orta kısımlarında kırılır, daha sonra dış bölgelerde inceltilerek kenarlardan un halinde alınır. Taş değirmenlerde danenin kabuk, endosperm (nişastalı, unlu kısım) ve embriyo kısımları ile birlikte inceltilerek un haline getirilir.
Yel değirmenleri, enerji üretmek için rüzgâr gücünden faydalanarak çalışan, büyük pervaneli, çarklı makinelerdir. Çok eski zamanlardan beri yel değirmenleri, buğday öğütmek ve su pompalamak gibi işler için mekanik güç elde etmede kullanılmıştır.
Bilinen en eski tekerlek, birbirine tahta mıhlarla iliştirilmiş yan yana üç kalasın yontularak yuvarlaklaştırılması yöntemiyle üretilmiştir. Tekerlek ile ilgili en eski kayıt ise, MÖ 3.500 yıllarına ait, tekerlekli bir kızağı resmeden Sümer (Uruk) piktogramıdır.
Wright kardeşler, havadan ağır sürdürülebilir ilk kontrol edilebilir ve motorlu uçuşu 17 Aralık 1903'te Kuzey Karolina Kill Devil Hills'te yapmıştır. Orville Wright tarafından yapılan 12 saniye süren ve 37 m'lik olan ilk uçuş sonradan çok ünlenecek bir fotoğrafla kayıt altına alınmıştır.
Konuşmaları açıkça aktaran ilk telefon aleti, Alexander Graham Bell ve Charles Sumner Tainter tarafından geliştiren radyofon isimli aygıttır. İki bilim insanı, bu aygıtla ilk başarılı denemeyi 15 Şubat 1880 günü gerçekleştirdiler.
Çelik Çomak Oyunu - Kütahya.
"Çatlak Patlak" veya bazen "Çat Pat" olarak da adlandırılan bu oyun, çocuklar ve gençler arasında popüler bir dil oyunudur. Oyunun amacı, katılımcıların dikkatlerini ve hızlarını test etmek için hızlı bir şekilde doğru kelime veya ifadeleri söylemelerini gerektirir.
Oyunculardan biri doktorun tuttuğu sayıyı tahmin ettiğinde doktor "Aspirin!" diye bağırır ve diğer oyuncuları kovalamaya başlar. Yakalanan oyuncular da ebeye katılır ve diğerlerini yakalamaya çalışır. Sona kalan (yakalanmayan) oyuncu oyunu kazanır.
Çelik çomak oyunu Kaşgarlı Mahmut'un hazırlamış olduğu Divan-ı Lügât'it-Türk adlı eserde de anılmıştır. Kaşgarlı Mahmud “tuldı” kelimesini açıklarken çevgan oyunundan söz eder.Verdiği bilgilerden bu oyunun bugünkü golf oyununa benzer, ancak atsız oynanan bir oyun olduğu anlaşılmaktadır.
Oyuncular sırayla bir taşı bir kareden diğer bir kareye taşımaya çalışırlar. Taşlar yalnızca çapraz veya yatay olarak hareket edebilir, taşların üzerinden atlamak veya geriye gitmek mümkün değildir. Oyunun amacı, rakip oyuncunun taşlarını hareketsiz hale getirmek veya tahtadaki taş sayısını azaltmaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri